Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και μια παράκληση από την Αφρική "μην μας ξεχάσεις Ελλάδα - προσευχόμαστε να μην ζήσεις αυτά που ζούμε εμείς"

 


Πριν μια βδομάδα απευθυνθήκαμε στην αγάπη σας λέγοντας: "Αδελφοί τι επικεφαλίδα να βάλω σε όσα διαβάσετε παρακάτω; ζητιανιά κάνω για την Ιεραποστολή πριν μας κτυπήσει η πείνα και την δική μας πόρτα"   βλ.https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2021/10/blog-post_66.html

(αυτά που γράφονται  είναι η ωμή καθημερινότητα από αυτά που συμβαίνουν μακριά αλλά πολύ κοντά μας. ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΆΣΟΥΜΕ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΨΩΜΊ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΆ ΜΕΓΑΛΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ) Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

    Ένας κληρικός από την μαρτυρική Αφρική που σπούδασε στην Ελλάδα Dogmatique στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκηςκαι ΘΕΟΛΟΓΙΑ  στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήγαινε στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, Αγίου Όρους και σήμερα ανήκει στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας .

Το βασικότερο όμως είναι ότι έχει μέσα του την Ελλάδα και το θυσιαστικό φιλότιμο για τον αναγκεμένο συνάνθρωπο του , μας έστειλε την παρακάτω επιστολή. 

( παράκληση - στοιχεία επικοινωνίας υπάρχουν στο τέλος της επιστολής αυτής, αν αδελφοί χρειαστούμε περαιτέρω λεπτομέρειες που μπορούν να διευκολύνουν την οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη συνδρομή μας παραθέτουμε τον παρακάτω σύνδεσμο https://www.facebook.com/timotheos.ntumba.3 από όπου αναρτήσαμε παρακάτω φωτογραφικό υλικό) 

Κάποιοι αδελφοί  ανταποκρίθηκαν άμεσα και εύχομαι ο καθένας από το υστέρημα του να ανταποκριθεί όπως μπορεί στο εγγύς μέλλον.

Ας μοιράσουμε αδελφοί την πείνα μας, θα είναι καλύτερα για όλους γιατί ο ΠΑΝΟΙΚΤΙΡΜΩΝ ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ επιστατεί σε όλους και σε όλα.   

ΣΗΜΕΡΑ λάβαμε μια επιστολή συστατική που αφορά αυτόν τον κληρικό - Ιεραπόστολο που " ταίζει"  ΧΡΙΣΤΟ και άρτους σε πεινασμένα στόματα αναγκεμένων συνανθρώπων μας.

ΠΟΥ βρίσκεται αυτό το μέρος όπου ο ίδιος ο ΚΥΡΙΟΣ δίνει την μαρτυρία του στα Έθνη;


 Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη πόλη Bunia

Η Bunia είναι μια πόλη  της Επαρχίας του Ανατολικού Κονγκό . Είναι στην  Ιερά Επισκοπή  Κισανγκάνι. Η Ι. Επισκοπή Κισανγκάνι περιλαμβάνει τις 4 Επαρχίες του Ανατολικού Κονγκό: Το Tshopo ( Κισανγκάνι) , το Ituri ( Μπούνια), το Haut-Uélé ( Ιζίρο) και το Bas-Uélé ( Μπούτα).  Ι. Επισκοπή Κισανγκάνι ιδρύθηκε δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου της 26η Νοεμβρίου του 2018.

Το Ιστορικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στην Μπούνια

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε συγκροτηθεί από τους Έλληνες της Διασποράς. Ο Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου στη Μπούνια κτίστηκε το 1946 με την φροντίδα του αείμνηστου Αρχιμανδρίτου Πολυκάρπου Καζανά και εγκαινιάστηκε το 1952 από τον Μακαριστό Πατριάρχη Χρυστοφόρο Βʼ.

Μετά την Κοίμηση του Πατρός Πολυκάρπου το 1977 και την αποχώρηση πολλών Ελλήνων από την Μπούνια, κυρίως  τη δεκαετία του 90 λόγω ανασφάλειας, και  μεταξύ του  2000-2006 εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου, η Ορθόδοξη Εκκλησία σχεδόν ξεχάστηκε.

Βέβαια στη Μπούνια,  δεν είχε γίνει Ιεραποστολή στους γηγενείς . Με τη μείωση του Ελληνικού πληθυσμού η Εκκλησία έμεινε κλειστή διότι δεν υπήρχε ένας μόνιμος ιερέας. Οι λίγοι έλληνες που έμειναν πολλές φορές αναγκάζονταν να καλούν ντόπιους ρωμαιοκαθολικούς Ιερείς για κάποιες λειτουργικές ανάγκες, π.χ. την τελετή της Ανάστασης, κ.λπ!

Οι Έλληνες όμως πολέμησαν  γερά και κράτησαν την Εκκλησία τους. Μπράβο τους! Το πληροφορήθηκε η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Βʼ, ο οποίος,  για να διασώσει και τον περικαλλή ορθόδοξο Ι. Ναό, και την τοπική Εκκλησία αυτή στο Ανατολικό Κονγκό να αναζωογονήσει, αποφάσισε σοφά να στείλει  εκεί ένα μόνιμο  ντόπιο Ιερέα . Έστειλε τον πατέρα Τιμόθεο Ntumba



ΠΟΙΟΣ είναι αυτός ο άνδρας που πρωτοστατεί σε αυτό;

Ο πατήρ Τιμόθεος ( TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI) είναι Κογκολέζος στη Καταγωγή. Γεννήθηκε στη Κανάνγκα στις 18.11.1972. Είναι υιός Ορθοδόξου Ιερέως, πατρός Θεοφάνους Νtumba και της πρεσβυτέρας Μαρίας Ntumba.

Το 1985 βαπτίστηκε Ορθόδοξος από τον αείμνηστο Ιεραπόστολο Αρχιμανδρίτη πατέρα Χαρίτωνα Πνευματικάκη. Την Kατήχησή του στην Ορθόδοξη Πίστη την συνέχισε η σεβαστή αδελφή Κατερίνα Ασημακοπούλου της Αδελφότητας Θεολόγων «ο Σωτήρ», Διευθύντριά του στο Δημοτικό Σχολείο «Φώς Εθών».

Τυγχάνει απόφοιτος των Σχολείων «Φώς Εθών» της Ιεραποστολής στη Κανάνγκα, της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του αγίου Όρους, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και περατώνει τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Κατά την διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών στην Ελλάδα, συνδέθηκε πνευματικά με τον Μακαριστό  Μητροπολίτη Νικοπόλεως κυρό Μελέτιο Καλαμαρά και με τον Πανοσιολογιότατο π. Εφραίμ Τουμπέκι, Ηγούμενο της Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης, την Αδελφότητα στην οποία ανήκει και η οποία παντοιοτρόπως τον ευεργέτησε.

Εκάρη μοναχός από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεντρώας κυρό Τιμόθεο Κοντομέρκο το 1999 στο Ι. Ναό Αγίου Ανδρέα Κανάνγκα με το όνομα Παΐσιος εις τιμή του Γέροντα Παїσίου της Παναγούδας του Αγιορείτου, τον οποίον αγαπούσε και συχνά επισκεπτόταν το διάστημα 1990-1999. Ενώ το 2007, στο Ι. Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Κανάνγκα, από τον τότε Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής και μετ’ έπειτα Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιο, τον οποίο συνόδευε ως διερμηνέας και ιδιαίτερος γραμματέας σε πολλές περιοδείες του μέσα στο Κονγκό Kinshasa, Κονγκό Brazzaville, Rwanda και Burundi, χειροτονείται Διάκονος με το όνομα Τιμόθεος εις μνήμη του Μακαριστού Τιμοθέου Κοντομέρκου του πολλαπλώς μεριμνήσαντα υπέρ αυτού.



Δίδαξε 6 χρόνια στο Λύκειο αρρένων «Φως Εθνών» στην Κανάνγκα και αργότερα στην Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου της Κινσάσα, όπου ήταν επί 4 συναπτά έτη και Γενικός Διοικητικός Γραμματέας, βοηθώντας τον τότε Ακαδημαϊκό Γραμματέα της Σχολής Πανοσιολογιότατο π. Νικηφόρο Μικραγιαννανίτη, τον μετ’ έπειτα Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής. 

Έκανε μεταφράσεις ιεραποστολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών εγχειριδίων, πολλών γραπτών και προφορικών ομιλιών από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και στη Τσιλούμπα (Εθνική γλώσσα του Κασάι), ως και πολλές επεξεργασίες Ι. Ακολουθιών και λειτουργικών βιβλίων από τα Ελληνικά στα Γαλλικά.

Με την Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  κ.κ. Θεοδώρου Β΄, στις 26.06.2011 χειροτονείται Ιερέας στην Αλεξάνδρεια από  τον  Θεοφιλέστατο Άγιο Μαραιώτιδος, τον μετ’ έπειτα Μητροπολίτη Λεωντοπόλεως, κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, στο Ι. Ναό της Ι. Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Την επομένη ημέρα, στις 27.06.2011, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος  Β΄  τον προχειρίζει  σε Αρχιμανδρίτη εις τιμή του Αγίου Κυρίλλου του Λουκάρεως, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, που εορτάζετο επισήμως για πρώτη φορά στην Εκκλησία μετά την αγιοκατάταξή Του.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης  Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ σε μια επίσημη τελετή Του στον Ι. Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων στις 08.07.2011 τον διορίζει στην πόλη Bunia του Ανατολικού Congo, όπου εργάζεται  Ιεραποστολικώς.

Στις 24.02.2013 ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ κατά την Ποιμαντορική Του Επίσκεψη στην Ι. Επισκοπή Burundi και Rwanda τον προχειρίζει σε Πνευματικό- Εξομολόγο.

Ο πατήρ Τιμόθεος Ntumba ομιλεί  Τσιλούμπα, Γαλλικά και Ελληνικά, όπως επίσης και μερικές τοπικές διαλέκτους του Κονγκό.

Όταν έφτασε στη Μπούνια άρχιζε  να κατηχεί, να βαφτίζει, να λειτουργεί, να κοινωνεί τον περιούσιο λαό του Θεού και να υπηρετεί με κάθε τρόπο την  Εκκλησία στην Περιοχή.



Ο Ναός της Μπούνια τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Είναι ένας  περικαλλής Ναός,  και παρόλο που είναι  κτισμένος  από το 1946, φαίνεται ότι χτίστηκε μόλις  πρόσφατα . Ούτε μια ρωγμή δεν φαίνεται πάνω του. Μπράβο στους Έλληνες που τον κράτησαν  σε τέτοια καλή κατάσταση!

Τώρα στη Μπούνια έχουν μείνει 5-6 έλληνες.

Ο πρώτος   αγώνας του πατρός Τιμοθέου στη Μπούνια ήταν να δώσει στους ομοεθνείς  του να καταλάβουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Αληθινή Εκκλησία, και  ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και δεν είναι όπως αυτοί νόμιζαν, μόνο για τους Έλληνες, για τους λευκούς ή μόνο  για τους πλούσιους. Προσπαθεί να τους δώσει να καταλάβουν ότι  ο Χριστός είναι για όλους που Τον  αγαπούν  ειλικρινά, και προσπαθούν να  αγαπάνε τον πλησίον τους και  δεν είναι φιλόμαχοι. Είναι γι ’αυτούς που συγχωρούν και δεν κρατούν  μίση ο ένας για τον άλλον, και  που ενδιαφέρονται για την συμφιλίωση μεταξύ των ανθρώπων.  Ο πατήρ Τιμόθεος είναι ευχαριστημένος με το έργο του, διότι σεμνοπρεπώς βλέπει ότι το μήνυμά του περνάει και ακούγεται με ενθουσιασμό και χαρά από τους αυτόχθονες συμπατριώτες του. Εδώ φαίνεται η μεταμορφωτική δύναμη του Έργου της Ορθοδόξου  Εκκλησίας, που ενώνει, τα πριν διεστώτα  και    παρουσιάζει το Έργο του Χριστού, μέσω των Αγίων Μυστηρίων, δια της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος.

Στα κηρύγματα του, επιμένει πολύ στην Εθνική  συμφιλίωση , στην αμοιβαία αδελφική  αγάπη και φιλική διάθεση. Στον αγώνα του αυτό  δέχεται  βοήθεια από  τους λίγους έλληνες που έχουν απομείνει στη Μπούνια, οι οποίοι τον αγαπάνε πολύ και του συμπαραστέκονται. Οι Έλληνες της Μπούνια έχουν καλό όνομα, είναι πάνω από κάθε φυλετισμό και ρατσισμό και είναι πολύ ενωμένοι με τους ντόπιους και ζουν πολύ φιλικά μαζί τους.

Στα κηρύγματα μας εδώ στη μαρτυρική Ιεραποστολή, επιμένουμε πολύ στην Εθνική συμφιλίωση , στην αμοιβαία αδελφική αγάπη και φιλική διάθεση που πρέπει να έχουν οι συμπατριώτες μας. Στον αγώνα μας αυτόν δεχόμαστε βοήθεια από τους λίγους Έλληνές μας που έχουν απομείνει στη Μπούνια, οι οποίοι αγαπάνε τον ιερέα τους και του συμπαραστέκονται στη διακονία του. Οι Έλληνες της Μπούνιας είναι αξιαγάπητοι, έχουν καλό όνομα, είναι πάνω από κάθε φυλετισμό και ρατσισμό και είναι πολύ ενωμένοι με τους ντόπιους και ζουν πολύ φιλικά μαζί τους.


Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους νέους, που είναι επί το πλείστον φοιτητές  των διαφόρων Πανεπιστημίων στο Ανατολικό Κονγκό (BUNIA,KISANGANI,BENI,IZIRO,UVIRA,κλπ) ,οι οποίοι δείχνουν και αυτοί το ανάλογο ενδιαφέρον στον Ιερέα τους. Έτσι, κάθε Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία διοργανώνει για τους νέους μια συγκέντρωση μελέτης  της Αγίας Γραφής, όπου αναλύει ,στο επίπεδο των φοιτητών τις αγιογραφικές περικοπές της Κυριακής.

Στην Μπούνια περνάνε και μερικοί ορθόδοξοι αδελφοί μας από την Uvira .H Uvira, είναι μια πόλη (πολιτεία) εδώ στο Ανατολικό Κονγκό, με πολλούς Ορθοδόξους (γύρο στους 800), μέσα και στα περίχωρά της. Βρίσκεται στα σύνορα με το Μπουρούντι. Όσοι έρχονται από κει είχαν κατηχηθεί στην Ορθόδοξη  Πίστη από τον Γέροντα Ιεραπόστολο πατέρα Δαμασκηνό Γρηγοριάτη και είχαν βαπτιστεί από τον πατέρα Θεοφάνη Ntumba . Ο Ιερός Ναός της Ουβίρας τιμάται στον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός ότι  οι  περισσότερες ερωτήσεις των φοιτητών αυτών εστιάζονται πάνω στις διαφορές μας με τους καθολικούς και τους  προτεστάντες.

Για να απαντήσει και να ανταποκριθεί καταλλήλως στο ενδιαφέρον τους, έχει συντάξει φυλλάδες  από Πανεπιστημιακών του σημειώσεων, που τις   έχει μεταφράσει από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και τους κάνει  φωτοτυπίες ή  τους τα δίνει σε Cd. στα Μαθήματα : Κατήχηση (70 σελίδες), Δογματική (126 σελίδες), Συμβολική (46 σελίδες), Εισαγωγή Παλιάς Διαθήκης (45 σελίδες ) και Εισαγωγή Καινής Διαθήκης (40 σελίδες ). Τις Γαλλικές φυλλάδες αυτές τις διαθέτει και σε ηλεκτρονική μορφή. Με τις  σημειώσεις  αυτές οι νέοι μας έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζονται δογματικά και να λύνουν τις απορίες τους για τη  Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη.

Λόγω  έλλειψης βιβλιοθήκης, το σπίτι του Ιερέως έχει γίνει  χώρος διαβάσματος και μελέτης.



Έχει ιεραποστολικό  ζήλο να τρέξει και να πάει στα βάθη των χωριών, αλλά δεν έχει μεταφορικό μέσο. Εάν είχε έστω και ένα μικρό αυτοκίνητο, θα πήγαινε για να διασκορπίζει την ελπίδα και τη  χαρά της συνάντησης με την Ορθοδοξία και τον Αναστάντα Χριστό.

Σε όλο τον αγώνα αυτό έχουμε την ανάγκη της βοηθείας, της έμπρακτης Αγάπης και της προσευχής καλοκάγαθων ανθρώπων , κάτω από την προστασία και την στοργική Αγάπη του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχου μας κ.κ Θεοδώρου Βʼ που μεριμνά και δέεται ανελλιπώς  για τη πρόοδο αυτής της Εκκλησίας  στο Ανατολικό Κονγκό.

 

ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

 

Μπορείτε να μας στείλετε την βοήθεια σας μέσω του λογαριασμού μας Τραπέζης του Κονγκό ή να σας  δώσουμε κάποιο λογαριασμό σε Ελληνική Τράπεζα.

 

Ο Λογαριασμός μας  στο  Κονγκό είναι:

Όνομα: TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI. Χώρα: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αριθμός τραπεζικού μας λογαριασμού: 520000138271793. Το IBAN: 00011150520000138271793. Επωνυμία της τράπεζας: BCDC (EQUITY BANK). Swift (BIC) : BCDCCDKI.

Η  Διεύθυνση της Εκκλησίας: BOULEVARD DE LIBERATION 095/0/. BUNIA (οδός, αριθμός και Πόλη).

 

E-μαιλ: Timotheosntumba@gmail.com

 

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήστε μαζί μας, να παρακολουθείτε και να βλέπετε την προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας στο Facebook με το όνομα Timotheos Ntumba.