Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΛΕΦΤΑ υπάρχουν αλλά κοιμούνται εις το πηλίκιον

 


Χρυσά σούπερ κέρδη για τους παραγωγούς φυσικού αερίου.

ΚΑΙ το δικό μας το φυσικό αέριο θα κοιμάται στα έγκατα της γης, ενώ  εμείς θα  χρυσοπληρώνουμε το εισαγώμενο- Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας  

διαβάζουμε...

 Παρά τη μικρή διόρθωση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, μεταξύ 85 και 90 ευρώ/MWh.

Οι τιμές αυτές του φυσικού αερίου, προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα ωθώντας στα ύψη τις τιμές όχι μόνο του φυσικού αερίου αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πίσω από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου βρίσκονται μια σειρά από παράγοντες όπως η αύξηση της ζήτησης για το καύσιμο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία και κυρίως στην Κίνα.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η στάση της Ρωσίας, η οποία δεν αύξησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πίεση για τον αγωγό συμφερόντων της, Nord Stream 2.

Την ίδια στιγμή πάντως που οι χώρες που καταναλώνουν φυσικό αέριο βρίσκονται αντιμέτωπες με τα υπέρογκα κόστη που προκαλούν αρνητικό ντόμινο στην ενεργειακή αγορά και πληθωριστικές πιέσεις, οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι οι χώρες παραγωγοί φυσικού αερίου, που απολαμβάνουν απρόσμενα υπερκέρδη" 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3589621/xrusa-uperkerdi-gia-tous-paragogous-fusikou-aeriou