Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Παπα- Γίωργης Μεταλληνός: « σήμερα αδελφοί γράφετε ΙΣΤΟΡΙΑ, τα βάλατε με το κεντρί όλων των εγκόσμιων εξουσιών»


Φώτο από https://www.romfea.gr/
Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία, κοιμήθηκε ένας πολύ μεγάλος ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ της ΠΟΝΕΜΕΝΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ των δύσκολων καιρών μας.
Σε ηλικία 79 ετών εκοιμήθη σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο π. Γεώργιος Μεταλληνός.
Πολλοί ευεργετήθηκαν από τον πλούτο των γνώσεων του και από την έμφυτη ΕΥΓΕΝΕΙΑ της απλοϊκής και ανεπιτήδευτης ψυχούλας του.
Το τι μεγάλο και σπουδαίο ήταν ο ΠΑΠΑ- ΓΙΩΡΓΗΣ σε λίγο καιρό με την απουσία του θα φανεί .
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μέχρι τέλος ομολογούσε ΧΡΙΣΤΟ και γνήσια Ρωμιοσύνη. Τώρα εις τα επουράνια θα συμμετέχει εις την Δοξολογία αυτού που υπηρετούσε δίχως εξαρτήσεις και δημόσιες σχέσεις σε ολάκερη του την ζωή.
Μας ευεργέτησε προσωπικά, όπως και πλειάδες πολλών Άλλων προσκυνητών εις τα νάματα του Ρωμαίικου Πολιτισμού. Μας εξηγούσε , μας συμπλήρωνε και μας κατεύθυνε, όταν τολμούσαμε να γράψουμε πάνω σε θέματα ιστορίας και όταν τα έβλεπε όλα καλά, μας προέτρεπε να συνεχίζουμε ομολογιακά δίχως φόβο και πάθος.
Να αφήσουμε τους λόγους και τις συγκινήσεις και να πάμε στις πράξεις του ΠΑΠΑ- ΓΙΩΡΓΗ, που σήμερα είναι αυτές που τον ανεβάζουν στον Ουρανό με την συνοδεία των αγγέλων , των μαρτύρων και των ομολογητών της ΠΙΣΤΗΣ μας, της φίλτατης Ορθοδοξίας του ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ του Ευγενικού.
ΜΑΙΟΣ του 2001 ανήμερα της ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ,  η Αθήνα υποδέχεται τον Ποντίφηκα της Ρώμης Ιωάννη Παύλο Β΄ μετά από  850 ολόκληρα χρόνια( κάποια στιγμή κάποιος ιστορικός Πάπας πέρασε από ένα Κυκλαδονήσι )  
Οι Αθηναίοι για πρώτη φορά στην ζωή τους, αν εξαιρέσουμε την γερμανοκρατούμενη περίοδο φαίνεται να  είδαν τέτοια μέτρα αστυνόμευσης.
Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτισμένη με την ασφάλεια του μεγάλου επισκέπτη όχι μόνο έκλεινε δρόμους, αλλά απομόνωνε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της Πόλης .
Έτσι αν κάποιος ήταν άτυχος και η δουλειά του βρισκόταν σε οικοδομικά τετράγωνα που « σφράγιζαν» έπρεπε να περιμένει υπομονετικά ώρες.
Μόνο ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ δεν περίμενε. Ένα μήνα  πριν ανακοινωθεί η επίσκεψη του ΠΑΠΑ με το γνωστό παρασκήνιο των δολιχοδρομιών που μεσολάβησε ,κινητοποιήθηκε και κινητοποίησε πνευματικά το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα.
Με ομιλίες , συνεντεύξεις ενημέρωνε τον ΠΙΣΤΟ ΛΑΟ για  την ιστορική κρισιμότητα αυτής της επίσκεψης , τις « ευλογίες»  και τις πνευματικές συνέπειες που θα είχε . Μαζί του τότε ήταν ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάκτυλα αρχιερείς. Οι υπόλοιποι αποφάσισαν να γίνουν υπόλογοι στα μετέπειτα δρώμενα της ιστορίας μας.
Και έφτασε  εκείνη η μεγάλη στιγμή της Ιστορικής επίσκεψης.
Απογευματάκι με το όμορφο αττικό φως, ο Ποντίφηκας στο Βήμα του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ στην Πνύκα και κάτω από αυτόν οι αρχές , οι εξουσίες και όλος ο καλός κόσμος της χρυσής μεταπολίτευσης.
Λίγα μέτρα πιο κάτω στην πλατεία της Μητροπόλεως των Αθηνών έμπροσθέν του Μητροπολιτικού Ναού, που φρόντισαν να του κλείσουν τις θύρες από νωρίς , για να μην εισέλθουν οι πιστοί που συνέρρεαν ακόμη και από την επαρχία για να ξαποστάσουν, να ανάψουν ένα κεράκι και να διαμαρτυρηθούν ή να ομολογήσουν ειρηνικά κατά της επίσκεψης αυτής.
 Παρόλα τα αστυνομικά μπλόκα, φυσικά για την ασφάλεια του υψηλού επισκέπτη, κατόρθωσαν καμιά δυο με τρεις χιλιάδες άτομα Πιστοί από τις ενορίες των Αθηνών και της Ελληνικής Επαρχίας να συγκεντρωθούν με εικόνες και εκκλησιαστικά λάβαρα για να διαμαρτυρηθούν  ειρηνικά ψέλνοντας.
Οι αστυνομικοί που περιέβαλλαν την συγκέντρωση αυτή ήταν μουδιασμένοι από το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός, της παράξενης αυτής συγκέντρωσης .Αλλά ποιο μουδιασμένο ήταν το συνεργείο του CNN που βιντεοσκοπούσε την διαμαρτυρία αυτή, παράλληλα με την ομιλία του Ποντίφηκα στην Πνύκα που βιντεοσκοπούσε ένα άλλο συνεργείο από τον ίδιο σταθμό.
Μεγαλειώδης ήταν εκείνη η στιγμή που ανέβηκε ο ΠΑΠΑ – ΓΙΩΡΓΗΣ στα μαρμάρινα πεζούλια που βρίσκονται στην πλατεία της Μητροπόλεως (δεν στήθηκε άλλωστε καμμιά εξέδρα) και εκφώνησε από βάθος ΡΩΜΑΙΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
« σήμερα αδελφοί γράφετε ΙΣΤΟΡΙΑ, τα βάλατε με το κεντρί  όλων των εγκόσμιων εξουσιών»
Ρίγη συγκίνησης απλώθηκαν στις καρδιές των παρευρισκόμενων  και δάκρυα γέμισαν τους οφθαλμούς μας , λες και γνωρίζαμε τι θα ερχόταν στις ζωές και στην Ελλάδα μας τα επόμενα χρόνια.

Κλείνοντας τα ελάχιστα αυτά στην μνήμη του μεγάλου αυτού ανδρός, να πούμε τούτο , την ώρα που μιλούσε ο ΠΑΠΑ- ΓΙΩΡΓΗΣ στα « μαρμαρένια αλώνια»  της πλατείας Μητροπόλεως , την ίδια ώρα ομιλούσε και ο ΠΑΠΑΣ επί του Θρόνου του, που του έστησαν στην Πνύκα.
Όμως το CNN , όπως μας είπαν φίλοι από τις ΗΠΑ έδειξε ολόκληρο τον λόγο του ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ, ενώ του ΠΑΠΑ μόνο αποσπάσματα.
Όταν οι φίλοι μας ομογενείς ρωτήσαν την παραγωγή του σταθμού για την τηλεοπτική κάλυψη  των χρόνων των δυο αυτών  παράλληλων συγκεντρώσεων, τους είπαν ότι αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στην συγκέντρωση που γινόταν στην πλατεία της Μητρόπολης των Αθηνών γιατί πρώτη φορά στην επαγγελματική τους καριέρα  είδαν χριστιανούς να διαμαρτύρονται με εικόνες και λάβαρα κατά της επίσκεψης του Πάπα Ρώμης.
Που να καταλάβουν φυσικά ότι η διαμαρτυρία δεν είχε να κάνει για πολιτικούς ή άλλους κοσμικούς λόγους ή πρόσωπα, αλλά κυρίως για πνευματικούς και  δογματικούς λόγους .
Δεν ήταν μόνο η ΟΜΟΛΟΓΙΑ του ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ ,ήταν  και η απλότητα της ασκητικής καθημερινότητας του που τον έκαναν ΑΣΚΗΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ της ερήμου των ΑΘΗΝΩΝ.
Με λίγα λόγια αδελφοί θα σας μεταφέρουμε χαρακτηριστικές   εικόνες που βιώσαμε με τον Πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό.
Πολλές φορές έφευγε από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας  της Ελλάδος τα βράδια, όπου είχε εκπομπή  και με το τρόλεϊ ανέβαινε προς την οικία του μέσω της λεωφόρου της Κηφισιάς.
Πάντα καθόταν στην γαλαρία, ίσως γιατί ήταν ψηλός και μεγαλόσωμος.
Σε τέτοια όμορφα  συναπαντήματα τον συναντούσαμε μέσα στις συγκοινωνίες των Αθηνών.
Ένα βράδυ τον είδαμε να κάθεται στην γνωστή θέση του στην γαλαρία δίπλα  με τον  γνωστό άγιο γέροντα  ανυπόδητο ΠΑΠΑ – ΦΩΤΗ τον Λαυριώτη   από την Μυτιλήνη.
Πήραμε την ευχή και των δυο.
Όταν είπαμε τον ΠΑΠΑ ΦΩΤΗ « παππούλη πάλι ξυπόλητος είσαι χειμωνιάτικα;» αυτός μας είπε χαμογελώντας:  
« μην με νομίζεις για κανένα μεγάλο ΑΣΚΗΤΗ , δες το καθηγητή που κάθεται δίπλα μου , αυτός είναι ο ΑΣΚΗΤΗΣ στην έρημο των Αθηνών»
Την ευχή σου ΠΑΠΑ ΓΙΩΡΓΗ – ΑΙΩΝΙΑ σου η μνήμη
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΥΓ συμπαθάτε μας για τις ασυνταξίες και τα ορθογραφικά  λάθη, είναι λόγω της ημέρας