Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία πέφτει μακριά ή μας ξυπνάει ;

Σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ έπληξε την Τουρκία, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή Καλέ στην Μαλάτια και σημειώθηκε σε βάθος 10,07 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Ελαζίγ και σε πολλές άλλες επαρχίες.
Κατά άλλους το μέγεθος ήταν 5,9

Πάνω από 77 μετασεισμοί από 0,7 έως 3 Ρίχτερ εκδηλώθηκαν στην επαρχία Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία, μετά τον σεισμό των 5,9 που έγινε στις 10:46 το πρωί στο Καλέ και έως τις 13:44 το μεσημέρι.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10,07 χιλιόμετρα, ενώ η δόνηση έγινε αιθητή στους γειτονικούς νομούς του Ελαζίγ και του Ντιγιαρμπακίρ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο Καχραμάνμαράς, το Ερζιντζάν, το Τούντζελι, και το Αντίγιαμάν, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.




Η περιοχή είχε πληγεί στις 6 Φεβρουαρίου 2023 από δίδυμους σεισμούς, 7,7 και 7,6 βαθμών, με επίκεντρο το Καχραμανμαράς της Ανατολικής Τουρκίας οι οποίοι ισοπέδωσαν 13 επαρχίες, σε μια έκταση που ξεπερνά την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτός ήταν ο χειρότερος σεισμός που βίωσε η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.
Αυτό που συνέβη σήμερα βρίσκεται στη ζώνη ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας. Όπως γνωρίζετε, το ρήγμα αυτό διασπάστηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του σεισμού του Elazığ το 2020. Ο σημερινός σεισμός είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της μεταφοράς ενέργειας σε αυτό το ρήγμα από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

Όταν εμείς ακούμε για ρήγμα Ανατολίας ανασκουμπονόμασθε γιατι κάποιες ρωγμές του δηλ ρήγματα διέρχονται από τα Στενά μέσω της Πόλης και βγαίνουν στο Αιγαίο με παρακλάδια .
ΣΤΩΜΕΝ καλώς