Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΔΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΤΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΩΣ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ

 

Φώτο η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΣΥΛΗΒΡΙΑΝΗ από την Σηλυβρία της Θράκης ενώπιον της οποίας παιδάκι προσευχόταν ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Επίσκοπος Πενταπόλεως. Ιερός Ναός του ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ( Ι. Μ Φιλίππων , Νεαπόλεως και Θάσου) εορτάζει το ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ της Υπεραγίας Θεοτόκου

«πάντα υπέρ έννοιαν πάντα  υπερένδοξα τα σα ΘΕΟΤΟΚΕ Μυστήρια».

Όσοι προσκυνήσαμε το Δωματιάκη Κελί και το Γραφείο του ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος στην Αίγινα παρατηρήσαμε στο εικοναστάσι μια μεγάλη εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ένθρονης με το ΘΕΙΟ ΒΡΕΦΟΣ κατα τον τύπο της Σηλιβριανής. 

Τόσο ήταν αποτυπωμένη αυτή η μορφή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ στον ΑΓΙΟ που παρήγγειλε στον ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ να του αγιογραφήσουν κατα τυπόν αυτόν μια εικόνα όμοια με την ΠΑΝΑΓΙΑ στην οποία προσευχόταν παιδάκι με την γιαγιά του .

Σε αυτή την εικόνα που παρέλαβε ο ΑΓΙΟΣ από τους Αγιορείτες προσευχόταν έως το τέλος του επίγειου βίου του και με την θέαση αυτής συνέθεσε τον γνωστό ύμνο σε όλους μας το "ΑΓΝΉ ΠΑΡΘΕΝΕ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΡΑΝΤΕ ΘΕΟΤΟΚΕ "  


«Σήμερον ο του τέκτονος υιός, ο παντεχνήμων Λόγος του δι αὐτοῦ τα πάντα κατασκευάσαντος, ο βραχίων ο ισχυρός του Θεού του υψίστου, ως εαυτού δακτύλω τω Πνεύματι, αμβλυθέν το σκέπαρνον ακονήσας της φύσεως, κατεσκεύασεν εαυτώ έμψυχον κλίμακα, ης η βάσις επί της γης εστήρικται, η δε κεφαλή προς αυτόν τον ουρανον, εφ ἧς ο Θεός αναπέπαυται, ης τον τύπον Ιακώβ εθεάσατο, δι ἧς ο Θεός καταβάς αμεταβάτως, μάλλον δε συγκαταβάς, επί της γης ώφθη και τοις ανθρώποις συνανεστράφη». Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, Η Θεοτόκος, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 1990, σελ. 70-71 (Λόγος εις το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου).

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ.Κωνσταντίνος Βαρδακας