Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

ο πόλεμος άλλαξε στις μέρες μας - προσπαθούν να βρουν πως έγιναν οι ανατινάξεις συσκευών

 

Έτσι ανατινάχθηκαν χιλιάδες συσκευές της Hezbollah - To ένοχο σήμα GPS - Τι λένε ειδικοί στις τηλεπικοινωνίες


Ο Denis Kuskov, διευθύνων σύμβουλος του πληροφοριακού και αναλυτικού οργανισμού TelecomDaily, εξήγησε πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί σε ραδιοσυσκευές της Hezbollah στον Λίβανο.
Το περιστατικό συνέβη στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν εκατοντάδες συσκευές εξερράγησαν, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να νοσηλεύονται, ενώ μεταξύ των θυμάτων είναι και παιδιά.
Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι τεχνικά εφικτό να εκτελεστεί μια τέτοια ενέργεια.
Η πρώτη επιλογή είναι οι συσκευές να είναι γεμισμένες με εκρηκτικά, ενώ η άλλη επιλογή είναι να έχει γίνει επίθεση στη θέση του GPS.
«Απλά στέλνοντας ένα μήνυμα σε έναν pager, η συσκευή δεν μπορεί να εκραγεί. Ένα τηλέφωνο μπορεί να εκραγεί λόγω τεχνικών προβλημάτων, μια  στο ... εκατομμύριο», δήλωσε ο Kuskov στο Life.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας, μέλος της Επιτροπής για την Πολιτική Πληροφόρησης, την Τεχνολογία και τις Επικοινωνίες, και ειδικός στην ανάπτυξη IT και ασφάλειας πληροφοριών, Anton Nemkin, ανέφερε ότι αυτό που συνέβη στον Λίβανο αποτελεί επιβεβαίωση ότι οι συνθήκες του πολέμου αλλάζουν πολύ γρήγορα.
Οι pagers θεωρούνται συνήθως κλειστά συστήματα, τα οποία δεν είναι εύκολα ευάλωτα σε παραβιάσεις ή παρακολουθήσεις, όμως αυτή η τυφλή εμπιστοσύνη οδήγησε στη μείωση της επαγρύπνησης.

  • Μεγάλος αριθμός θυμάτων: Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ζήτησε από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να παρουσιαστούν στην εργασία τους, δεδομένου του «μεγάλου αριθμού τραυματιών που μεταφέρονται σε νοσοκομεία». Οι αξιωματούχοι κάλεσαν επίσης τους ανθρώπους να δώσουν αίμα εν αναμονή της αυξημένης ανάγκης. Πληρώματα ασθενοφόρων που εδρεύουν στο βόρειο Λίβανο αναπτύσσονται στη Βηρυτό. Τα σχολεία στον Λίβανο θα κλείσουν την Τετάρτη.
  • Περιοχές που επηρεάστηκαν: Εκρήξεις φέρεται να σημειώθηκαν στο νότιο προάστιο της Βηρυτού , γνωστό ως Dahiyeh, στις πόλεις Ali Al-Nahri και Riyaq στην κεντρική κοιλάδα Beqaa του Λιβάνου και στη Σιδώνα και την Τύρο στο νότιο Λίβανο.
  • Οι τηλεειδοποιητές ήταν μια πρόσφατη αγορά: Οι τηλεειδοποιητές ήταν καινούργιοι και είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες, δήλωσε στο CNN μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας. Η πηγή δεν παρείχε καμία πληροφορία σχετικά με την ακριβή ημερομηνία αγοράς των τηλεειδοποιητών ή το μοντέλο τους. Παραμένει ασαφές πώς πυροδοτήθηκαν οι εκρήξεις. 
  • Περισσότερα στο https://edition.cnn.com/world/live-news/lebanon-pagers-attack-hezbollah/index.html
  • Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος του BBC για τον κυβερνοχώρο, Τζο Τίντι, αναφέρει ως πιθανό το σενάριο να υπήρξε σαμποτάζ στην αλυσίδα εφοδιασμού των βομβητών. Κάποιος παράγοντας δηλαδή να αλλοίωσε τους βομβητές κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους. Εάν επρόκειτο πράγματι για επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα έπρεπε να έχει γίνει μια τεράστια επιχείρηση για να ανοίξουν οι βομβητές και να τους πειράξουν κρυφά με κάποιο τρόπο.

    Παράλληλα, ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο BBC ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να εμπεριέχουν 10 έως 20 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης μέσα σε κάποιο ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.

    Ο στρατιωτικός αναλυτής Ελάια Μανιέρ, υπογράμμισε στο Al Jazeera ότι η Χεζμπολάχ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βομβητές για να εμποδίσει το Ισραήλ να υποκλέψει επικοινωνίες. Ο ίδιος υποθέτει ότι οι συσκευές θα πρέπει να είχαν παραβιαστεί πριν διανεμηθούν στα μέλη της Χεζμπολάχ. «Αυτό δεν είναι ένα νέο σύστημα. Εχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, έτσι σε αυτή την περίπτωση υπήρξε εμπλοκή τρίτου για να επιτραπεί η πρόσβαση για την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση των εκρήξεων» τόνισε.https://www.protothema.gr/world/article/1541633/mesi-anatoli-pos-egine-to-megalo-hakarisma-ton-vomviton-tis-hezbolah-pou-odigise-se-9-nekrous-kai-2800-traumaties/