Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

τι γίνεται στην Βουλγαρία; και στα "παζάρια" ραδιενεργά υλικά για βρώμικη βόμβα ;

 


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ - Δύο άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για 72 ώρες μετά την ανακάλυψη πλακιδίων με ιονίζουσα ακτινοβολία του ισοτόπου americium κοντά στην Φιλιππούπολη και το Κάρλοβο. Αυτό ανακοινώθηκε σε ενημέρωση από την Επαρχιακή Εισαγγελία της Φιλιππούπολης.

Πληροφορίες από το https://echedoros.blog/

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε οργανωμένη εγκληματική οργάνωση που στόχο έχει παράνομες δραστηριότητες με πηγές ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα εκ προθέσεως για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών, καθώς επηρεάζουν και την υγεία των ανθρώπων. Οι εργασίες συνεχίζονται με άλλα δύο άτομα που συνελήφθησαν για την υπόθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Τα δύο άτομα που έχουν κατηγορηθεί είναι 61 και 63 ετών και έχουν εμπορική δραστηριότητα, διευκρίνισε η εισαγγελία.

44 πλακίδια με το ισότοπο του americium 241 βρέθηκαν σε αυτοκίνητο που σταμάτησε στον περιφερειακό της Φιλιππούπολης.  Κατά τη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν στο Κάρλοβο, βρέθηκαν άλλα 35 πλακίδια αμερικίου και σε ένα σπίτι στο Πάρβενετς άλλο ένα πλακίδιο ιονίζουσας ουσίας. 

Ετοιμάστηκαν προς πώληση, και προβλεπόταν να χρεωθούν 5.000 ευρώ για ένα πλακίδιο.

Στις μετρήσεις πεδίου για έλεγχο ραδιενέργειας καθορίστηκαν μέγιστες τιμές και πάνω από τη δόση. Μετρήθηκαν πάνω από 430 φορές πάνω από τον κανόνα του φυσικού υποβάθρου ακτινοβολίας για τη Βουλγαρία», δήλωσε ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλεια,  Πέταρ Τόντσεφ.

Διευκρίνισε ότι το εκπεμπόμενο υπόβαθρο ακτινοβολίας εκτός των κανόνων ήταν περίπου ένα μέτρο μακριά από τα πλακίδια.

Υλικό για «βρώμικες» βόμβες

«Το υλικό που κατασχέθηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα». «Μια τέτοια συσκευή μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες», σχολίασε επίσης ο Τόντσεφ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ατάνς Ιλκόφ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της δράσης ελήφθησαν όλα τα μέτρα ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο τόσο η υγεία των συμμετεχόντων στη δράση όσο και η υγεία του πληθυσμού.

Περισσότερα στο https://echedoros.blog/

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ