Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

" πρέπει αυτό να γίνει μάθημα στον Ελληνικό στρατό , φερμουάρ το στόμα , φερμουάρ στο στόμα, ρε." Παπά - Φώτης Λαυριώτηςφώτο από Mikrasiatiki_Katastrofi_APEMPE

ΣΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ 
ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΘΕΝΤΟΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ 
Εμείς φταίμε· από την ώρα που πατήσαμε στη Σμύρνη μέχρι που φθάσαμε στην Άγκυρα, βλαστημούσαμε τον Θεό και την Παναγιά! Μας έφαγαν οι βλαστήμιες.
" Ήμουν μικρό παιδάκι στο χωριό μου, που τότε είχε πολλούς κατοίκους, 3.000 ανθρώπους και τώρα πια δεν έχει ούτε 400. Οι γονείς μας κι όλοι οι μεγαλύτεροι είχαν πάει στον πόλεμο της Μικράς Ασίας. Πολέμησαν με ανδρεία έφτασαν μέχρι την Άγκυρα.
Αλλά μετά, καταστροφή! Από τους 200 που είχαν φύγει από το χωριό μας, μόνο 30 επέστρεψαν. Δυστυχία… Κλαίγαμε, όλο το χωριό θρηνούσε για τους σκοτωμένους και τους αιχμαλώτους· μιά βδομάδα δε φάγαμε, ψωμί δε βάλαμε στο στόμα.
Κάθισαν έξω από την Εκκλησία οι στρατιώτες με τα κουρελιασμένα ρούχα τους, ξυπόλητοι, με τα πόδια τους πρισμένα, τα μάτια κόκκινα, κλαμένοι. Και ρωτούσαν οι γέροι:
- Ρε παιδιά, πώς το πάθαμε; γιατί αυτή η συμφορά;
Ο ένας έλεγε:
- Φταίνε οι Ρώσοι.
Ο άλλος έλεγε:
- Φταίνε οι Άγγλοι.
Άλλοι έλεγαν:
- Φταίνε οι Ιταλοί.
Ένας Λοχίας, που πολεμώντας έφτασε ως την Άγκυρα κι είχε αριστεία ανδρείας, λέει:
- Παιδιά, δεν φταίνε ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Άγγλοι….
Εμείς φταίμε· από την ώρα που πατήσαμε στη Σμύρνη μέχρι που φθάσαμε στην Άγκυρα, βλαστημούσαμε τον Θεό και την Παναγιά! Μας έφαγαν οι βλαστήμιες." 

(†) Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης.
Πηγή Γιώργος Βς fb

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ από τον Παπά - Φώτη τον Λαυριώτη 
" εκτός από την βλασφημία και η πορνεία" 
Στα 25 χρόνια που γνωρίζαμε τον άγιο αυτό Γέροντα , μια φορά στην μαρμάρινη απλωταριά του ιερού μονυδρίου του Αγίου Νεομάρτυρος Λουκά  που έχτισε με τα χεράκια του λίγο έξω από τα Πάμφυλα της Νήσου Λέσβου, μας είπε: 
- ξέρεις γιατί πάθαμε αυτά που πάθαμε στην Μικρά Ασία ;
- δυστυχώς ο Ελληνικός στρατός έβριζε τα ΘΕΙΑ 
- αλλά και οι ανώτεροι αξιωματικοί του σύχναζαν στα χαμαιτυπεία της Σμύρνης που φρόντισε ο Κεμάλ να τα γεμίσει με τουρκάλες που έκαναν κατασκοπεία και μάθαιναν τις κινήσεις των Ελλήνων.
- πρέπει αυτό να γίνει μάθημα στον Ελληνικό στρατό , φερμουάρ το στόμα , φερμουάρ στο στόμα ρε.
https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας