Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

τα μαλακά χώματα της Αμερικής θα "καταποντίσουν " αυτοκρατορίες σκοτεινές

Το ειδυλλιακό Rancho Palos Verdes, μια κοινότητα 42.000 κατοίκων στη Νότια Καλιφόρνια, αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες: τις κατολισθήσεις.

Η γεωλογία της περιοχής, σε συνδυασμό με τις ιστορικά βροχερές χειμώνες των τελευταίων δύο ετών, έχει φέρει σε κίνδυνο πολυτελή σπίτια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται στο χείλος των γκρεμών με θέα τον Ειρηνικό.

Το έδαφος μετακινείται πλέον με ανησυχητικούς ρυθμούς, γεγονός που προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε οικίες και υποδομές, αναγκάζοντας τις αρχές να προβούν σε διακοπές ρεύματος και προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες εκκενώσεις.


Η περιοχή της χερσονήσου Palos Verdes είναι γνωστή για τις κατολισθήσεις της. Αποτελείται από εύθραυστους σχιστόλιθους και μαλακούς ψαμμίτες, που εύκολα διαβρώνονται από τον αέρα και τη βροχή. Η επιβλητική γεωγραφία της, που υψώνεται σχεδόν 450 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση από τα κύματα του Ειρηνικού. Αυτές οι φυσικές διεργασίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια από τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες καθώς το νερό διαπερνά το έδαφος και το κάνει ακόμα πιο ασταθές.