Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ασυμφωνία ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ . ο Περσικός κόλπος βράζει αλλά πάμε ΝΤΟΥΜΠΑΙ

 


" Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιμένει ότι «δεν πρέπει να επιστρέψει στην προηγούμενη πυρηνική συμφωνία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου λέει ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα από την «υπαρξιακή απειλή που θέτουν οι προσπάθειες του Ιράν να οπλιστεί με πυρηνικά όπλα», αναφέρει η  Haaretz.

"Δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015 - μια συμφωνία που είναι λανθασμένη στα θεμέλια της", δήλωσε ο Νετανιάχου νωρίτερα.

«Το έχω πει στον φίλο μου εδώ και 40 χρόνια, [Πρόεδρος των ΗΠΑ] Τζο Μπάιντεν, και του είπα:« Με ή χωρίς συμφωνία, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τον εξοπλισμό του Ιράν με πυρηνικά όπλα », είπε ο Νετανιάχου.

«Είτε μας απειλεί άμεσα με εξόντωση ως ένα μικρό  κράτος με ατομικά όπλα, είτε μας απειλεί με δεκάδες χιλιάδες πυραύλους που υποστηρίζονται από την απειλή της πυρηνικής αποτροπής, είναι μια απειλή  και πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτήν την απειλή ", είπε ο Νετανιάχου.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα παραμένει ειρηνικό και ότι δεν προτίθεται να παράγει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, μετά την εγκατάλειψη της συμφωνίας από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη συμμόρφωσή της με το JCPOA .

Η Τεχεράνη άρχισε σταδιακά να εμπλουτίζει ουράνιο σε 20 τοις εκατό, πέρα ​​από το επίπεδο 3,67 τοις εκατό που ορίζεται από τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 3,241 κιλά από τις 22 Μαΐου. Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ το όριο των 202,8 kg που έχει καθοριστεί από το JCPOA." 

Περισσότερα στο 

https://sputniknews.com/middleeast/202106011083051202-netanyahu-vows-not-to-allow-a-nuclear-iran-even-at-cost-of-israels-friction-with-us/