Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

μια επισήμανση - ένα μήνυμα και ο δρόμος για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παραμένει ο ίδιος

 



φώτο " ξημερώνοντας στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" 
Χαίρετε, κ. Βαρδάκα,

Αναφορικά με την ανάρτησή σας για τους νεομάρτυρες, σας αποστέλλω ενημερωτικά κάποιες πληροφορίες για τη δράση της Αγιορείτικης Εστίας, στη Θεσσαλονίκη, ως προς το θέμα αυτό. Μπορείτε να δείτε και σχετικό video στο youtube, με τίτλο: Εικαστική  έκθεση: " Νεομάρτυρες πορεία προς την ελευθερία". Δεν είναι τυχαίο που η Αγιορείτικη εστία, στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση, ξεκινάει τις δράσεις και τους εορτασμούς της με θέμα  την τίμηση των νεομαρτύρων, δίνοντας μάλιστα στην εικαστική έκθεση τον άκρως συμβολικό και εύγλωττο τίτλο " Νεομάρτυρες, πορεία προς την ελευθερία", πράγμα που συμφωνεί απολύτως με τη δική σας παρατήρηση, ότι με την τιμή προς αυτούς θα πάμε στην Πόλη. βλ.https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2021/06/21-200.html

Νεομάρτυρες, πορεία προς την Ελευθερία

" Στο πλαίσιο του εορτασμού του επετειακού έτους για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Αγιορειτική Εστία έχει προετοιμάσει πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, με σκοπό να προβάλει μια πολύ ιδιαίτερη πτυχή της Αθωνικής ιστορίας, που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, αυτή της συμμετοχής του Αγίου Όρους στην Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραγωγή εκδόσεων, ενός διεθνούς συνεδρίου και εκθέσεων.
Η αρχή πραγματοποιείται με την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Νεομάρτυρες. πορεία προς την Ελευθερία», η οποία θα παρουσιαστεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας την Τρίτη 22 Ιουνίου στις 19.00 και θα έχει διάρκεια έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2021.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 26 εικαστικοί για την συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, απλοί και καθημερινοί άνθρωποι που βεβαιωμένα θυσίασαν τη ζωή τους για την χριστιανική πίστη τους και διατράνωσαν με τη στάση τους την αλήθεια, πως το σκοτάδι του μίσους και της βίας δεν μπορεί να νικήσει το φως και την αγάπη"  .