Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Η παρεμπόδιση της διέλευσης του Ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο θα πυροδοτήσει τον Γ΄ΠΠ . ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ


"ο σουλτάνος λέει ότι τα βρήκε με τις ΗΠΑ στο περιθώριο των G7

Άραγε τι έδωσε για να τον αφήσουν ήσυχο να κάνει " ήρεμο"  μετά παραβιάσεων καλοκαίρι στο ΑΙΓΑΙΟ;

Έχει κάτι σπουδαίο η τουρκία και το διαπραγματεύεται άριστα.

Και αυτό είναι τα γεωστρατηγικά ΣΤΕΝΑ του Βοσπόρου" - Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΓΙΑΥΤΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΛΛΟΊ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΜΙΛΟΎΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

" Η Ανατολική Μεσόγειος ως θέατρο για την ανάπτυξη της αμυντικής ικανότητας της Μόσχας" 

Των Can Kasapoglu και Sinan Ulgen

Το αμερικανικό ναυτικό έχει διατηρήσει ιστορικά την πολεμική στάση μέσω μιας γεωπολιτικής προοπτικής που αποτελείται από δύο κέντρα. Ενώ η Μεσόγειος και ο Δυτικός Ειρηνικός ήταν προτεραιότητες στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η βόρεια αραβική θάλασσα και ο Κόλπος έχουν αντικαταστήσει τη Μεσόγειο από το 1991 που ξεκίνησε η Επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου” έναντι του Ιράκ το 1991. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα βρήκε ένα πιο κατάλληλο πεδίο για τις δραστηριότητες της σε αυτή την κρίσιμη θαλάσσια λεκάνη, στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Την τελευταία δεκαετία, η Μόσχα αξιοποίησε έξυπνα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για να ενισχύσει τη συνολική στρατιωτική της στάση με τρεις τρόπους. Πρώτον, μετά την προσάρτηση της Κριμαία, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι πολύ πιο ενεργός στο να προβάλει την ισχύ του στη Μεσόγειο. Εκμεταλλευόμενη το ελεύθερο πέρασμα από τα τουρκικά στενά, η Μόσχα έχει καθιερώσει μια στρατηγική ναυτική γέφυρα μεταξύ του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της ενισχυμένης ναυτικής βάσης στο Ταρτούς. Αυτή η γέφυρα εκτείνεται τώρα στη Λιβύη.

Δεύτερον, οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν στο συριακό θέατρο και πιο πρόσφατα, στη Λιβύη, έχουν επιτρέψει στον ρωσικό στρατό να εκπαιδεύσει το προσωπικό του και να δοκιμάσει μια σειρά νέων δυνατοτήτων που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλες, πιο στρατηγικά κρίσιμες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Ανατολική Ευρώπη.

Τέλος, το δόγμα της Μόσχας για την μάχη έχει βελτιωθεί με την έναρξη νέων πλατφόρμων και συστημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ενισχυμένες ναυτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, οι πύραυλοι Kalibr μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας που εκτοξεύονται στη θάλασσα και τα αεροπορικά συστήματα στη Μεσόγειο, είναι εκδηλώσεις αυτής της στρατιωτικής πραγματικότητας.

Η Ρωσία έχει επιδιώξει μια σταδιακή και πολυδιάστατη επέκταση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων σε μια ζώνη σύγκρουσης όπου με εξαίρεση την Τουρκία στη Λιβύη, δεν έχει αντιμετωπίσει καμία αντίσταση από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Αυτή η εμπειρία είναι πιθανό να ενισχύσει σημαντικά την στρατιωτική στάση της Ρωσίας σε πιθανές ζώνες σύγκρουσης όπως στην Ανατολική Ευρώπη ή στη Βαλτική, όπου η πρόκληση του περιορισμού των φιλοδοξιών της Ρωσίας είναι πολύ πιο σημαντική για τη Συμμαχία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο  https://carnegieeurope.eu/2021/06/10/russia-s-ambitious-military-geostrategic-posture-in-mediterranean-pub-84695

https://www.capital.gr/carnegieeurope-eu/3552560/i-filodoxi-geostratigiki-stasi-tis-rosias-stin-an-mesogeio


ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ - ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΕΜΑΣ 

ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΒΑΡΚΕΣ βλ. βίντεο


ΣΤΩΜΕΝ καλώς