Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ από την https://www.dailysabah. Πως θα σωθεί η τουρκική οικονομία εις βάρος των Ελλήνων- Κυπρίων;


 

φώτο από την https://www.dailysabah. 

 Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Με τα παρακάτω που αναφέρει το ηλεκτρονικό τουρκικό μέσο  ανοίγουν οι γείτονες ένα νέο κεφάλαιο και μας πάνε για συνομιλίες για ένα θέμα που μοιάζει περισσότερο με πλιάτσικο και όχι με κάποιο δικαίωμα. Έτσι έρχεται και αυτό να προστεθεί στα τόσα ανοικτά προβλήματα που έχουμε με τους γείτονες.

Όταν θα πάει ο σουλτάνος για πικ- νικ στην εγκαταλελειμμένη πόλη των Βαροσίων  στις 15 Νοεμβρίου θα μας κάνει έκπληξη και θα ανακοινώσει ότι όλη η γη της ανήκει σε Οθωμανικά θρησκευτικά ιδρύματα;

Για αυτό μας προετοιμάζει σήμερα και πριν λίγο η https://www.dailysabah με  ένα μακροσκελές και τεκμηριωμένο από την δική τους ιστορική πλευρά , του οποίου παραθέτουμε κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα ως κάτωθι: 

(ΑΠΟ ΤΟΝ SINAN ÖZTÜRK)

« Η πόλη-φάντασμα των Βαροσίων , γνωστή από την τουρκική κοινότητα του νησιού ως Maraş, ιστορικά κατείχε ένα βασικό καθεστώς σε όλες σχεδόν τις διπλωματικές προσπάθειες που κατευθύνονται σε μια διαρκή επίλυση του Κυπριακού. Εδώ και καιρό θεωρείται ως διαπραγματευτική συμφωνία σε άκαρπες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τα Βαρόσια αναμένεται να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε έναν νέο πιθανό γύρο συνομιλιών. 

Ωστόσο, ένας Τουρκοκύπριος αξιωματούχος προτρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την ιστορική κατάσταση της γης.

Ο Işılay Arkan, πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Evkaf, ο οποίος διαχειρίζεται ισλαμικά κέντρα wakf και θρησκευτικές εγκαταστάσεις στο νησί, λέει ότι σχεδόν όλη η γη όπου βρίσκεται σήμερα τα Βαρόσια  ήταν προικισμένη από Οθωμανούς διοικητές και κατασχέθηκε παράνομα κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας και στη συνέχεια της δικοινοτικής Δημοκρατίας. Κύπρου (RoC) που ιδρύθηκε το 1960.

 Η ανταγωνιστική προσπάθεια εξερεύνησης και γεώτρησης υδρογονανθράκων από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ εναντίον μιας ελληνικής, ελληνοκυπριακής, αιγυπτιακής και ισραηλινής κοινής πρωτοβουλίας στη διαδικασία αναμένεται να είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα που θα συσχετισθεί  κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τα Βαρόσια  η οποία θεωρείται από τις κορυφαίες επίμαχες περιοχές.

 " Όταν κοιτάζουμε το Maraş( Βαρόσια)  υπήρχαν φιλανθρωπικά ιδρύματα  waqf των Abdullah Pasha, Lala Mustafa Pasha και Bilal Agha. 

Όλες αυτές οι ιδιοκτησίες wakf αποτελούν το 99,8% της γης στο Maraş ( Βαρόσια)" 

εξηγεί ο Arkan, στενός έμπιστος του ιδρυτή Προέδρου της ΤΔΒΚ Rauf Denktaş. 

Υποστηρίζει ότι τα ακίνητα wakf στο Varosha δεν μπορούν να επιστραφούν ή να πωληθούν, αλλά μπορούν να ενοικιαστούν μόνο, δεδομένου ότι το ποσό που χρεώνεται στο Ίδρυμα Evkaf πληρώνεται πρώτα.

 " Ως εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, που υπέφεραν γι 'αυτό και πολεμούσαν για το θέμα, λέμε ότι οι περιουσίες του Wakf είναι τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία, ότι υπόκεινται στο Ahkam-ül Evkaf, ότι αυτές οι περιουσίες δεν μπορούν να επιστραφούν ακόμη και στους πρώην ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον, υπάρχει ένα τεράστιο ποσό από τα εκατομμύρια που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί ως ενοίκιο και μια συμφωνία μπορεί να γίνει μετά την πληρωμή. Παρ 'όλα αυτά, τα ακίνητα wakf μπορούν να ενοικιαστούν μόνο και η ιδιοκτησία τους δεν μπορεί να μεταβιβαστεί " , συνέχισε.



Οι ρίζες της παράδοσης wakf ( φιλανθρωπικά ιδρύματα)    στην Κύπρο- σχετικός χάρτης

 Αυτός ο χάρτης που παρέχεται από το Ίδρυμα Evkaf δείχνει αγροκτήματα προικισμένα ως κτήματα wakf στην Κύπρο το 1878, όταν οι Βρετανοί ανέλαβαν τον έλεγχο του νησιού από τους Οθωμανούς. Τρία τέτοια  αγροκτήματα είναι ορατά στα Βαρόσια .

Τα Βαρόσια  ένα προάστιο της κύριας λιμενικής πόλης του νησιού Gazimağusa (Αμμόχωστος), ήταν ο πρωταρχικός προορισμός της Μεσογείου, πολύ πριν από την ανάδειξη της Ίμπιζα ή της Μυκόνου. 

Έχοντας τις καλύτερες παραλίες στο νησί, τα Βαρόσια  ήταν ο προτιμώμενος προορισμός για αστέρια του Χόλιγουντ. 

Η πόλη κάποτε είχε χωρητικότητα 10.000 κλινών σε περισσότερα από 100 ξενοδοχεία, εκτός από πολυτελείς κατοικίες και εμπορικά γραφεία που ανήκουν σε διεθνείς εταιρείες.

Η χρυσή δεκαετία στα Βαρόσια  ήταν, στην πραγματικότητα, μια ανωμαλία σε σύγκριση με το υπόλοιπο νησί, το οποίο γνώρισε δεκαετίες διακρατικών συγκρούσεων. 

Μετά από δεκαετίες βυζαντινής κυριαρχίας, το νησί, με τη στρατηγική του θέση και την εγγύτητα προς την Εγγύς Ανατολή, χρησίμευσε ως προμαχώνας για τους Καθολικούς σταυροφόρους, οι οποίοι αργότερα παραχώρησαν το νησί στην ισχυρή εμπορική δημοκρατία της Βενετίας. 

Αιώνες καθολική κυριαρχία έληξε το 1571, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέκτησε την Κύπρο μετά από μια μακρά και δύσκολη εκστρατεία.

 Οι Οθωμανοί εγκατέστησαν διάφορες τουρκικές φυλές στο νησί, κυρίως νομάδες από την περιοχή Ταύρου σε όλη τη Μεσόγειο, που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της σημερινής τουρκοκυπριακής κοινότητας. 

Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους, οι Οθωμανοί εισήγαγαν την ισλαμική παράδοση του wakf στο νησί, η οποία προσέφερε διάφορα εδάφη και ακίνητα σε ιδρύματα για φιλανθρωπική χρήση για την κάλυψη των αναγκών των ντόπιων και των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

 Ο Arkan εξηγεί ότι οι υπολογισμοί τους δείχνουν ότι περίπου το 33% έως 34% της γης και των ακινήτων στην Κύπρο ήταν ιδιοκτησίες wakf.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.dailysabah.com/politics/waqf-properties-make-up-all-land-in-varosha-cannot-be-returned-former-turkish-cypriot-official-says/news

Μετά ταύτα να πούμε ότι οι τούρκοι άνοιξαν το επίνειο της Αμμοχώστου για να οικειοποιηθούν την μεγάλη αξία της γης αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα των φυσικών ιδιοκτητών της.

Χρησιμοποιούν πολλές ιστορικές δικαιολογίες και θέλουν να πλασάρουν στην κοινή γνώμη της τουρκίας ( μέσω του πικ- νικ του σουλτάνου στην αμμουδιά των Βαροσίων) ότι έτσι θα σώσουμε την τουρκική οικονομία που στην κυριολεξία βρίσκεται στον αέρα.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας