Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Μάθαμε από γεροντάκι πρόσφυγα της Μικράς Ασίας « ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΟΛΗ περιμένει να πάει ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ από την Θεσσαλονίκη στην γιορτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, να πούνε το δικό τους ΟΧΙ στους βαρβάρους - τότε ΕΚΕΙ να δεις γιορτές και πανηγύρια και όχι σαν αυτά »

Φώτο : ευχαριστούμε ΔΗΜΗΤΡΗ Β. για την όμορφη φωτογραφία.

Που να ξέραμε ότι αυτές « τις παλαβομάρες» που ακούγαμε πριν πολλά χρόνια μέσα από ιδιαίτερες κατά ΘΕΟ συγκυρίες θα ήταν πολύτιμα ακούσματα στις μέρες μας που ωρίμασε το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αν γνωρίζατε πόσες φορές σκέφτηκα να σταματήσω να γράφω περί τοιούτων πραγμάτων θα αναρωτιόσασταν.
Όμως κούραση – ξεκούραση μας  πιέζει η συνείδηση και το χρέος  μας απέναντι στην Πατρίδα να αρθρώσουμε « παράδοξο λόγο» απέναντι στα παράλογα που βιώνουμε.

Όταν επισημαίνεις στους ανθρώπους ότι έρχεται πόλεμος ή ζούμε δύσκολες εποχές ξεκινάει πόλεμος εναντίον σου.

Αυτό συμβαίνει σε πολλούς αδελφούς, αλλά πρέπει να δικαιολογήσουμε την αποκαμωμένη -ασθενή από την αμαρτία και προπαγάνδα ανθρώπινη φύση των συνανθρώπων μας που ενώ το γνωρίζουν το αποδιώκουν στο υποσυνείδητο τους.

Ας Πάμε όμως  σε κάτι πιο απλό.

Αν ο εορταζόμενος ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ λευτέρωσε την συμβασιλεύουσσα Θεσσαλονίκη με μια απλή του  κίνηση θα του ήταν πανεύκολο να λευτερώσει και την Βασιλεύουσσα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη αφού θα έχει και την ΘΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ  τόσων άλλων ΑΓΙΩΝ και της ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ που την Σκέπει.

Όλα στο ΟΥΡΑΝΙΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ έχουν μια σειρά, όπως το ότι μετά την εορτή του ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, αμέσως μετά εορτάζουμε την ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ (μεταφέρθηκε σοφά από την 1 Οκτωβρίου για να τιμήσουμε το ΟΧΙ)
Είχα ένα παππού που μου έλεγε παράδοξα  αλλά τότε παιδάκι δεν καταλάβαινα τίποτε
Μου έλεγε
-         Βλέπεις το τραύμα μου στο μπράτσο μου  από την χειροβομβίδα των Ιταλών.
-         Δεν πάει χαμένο
-         Εκεί επάνω μέσα στα χιόνια η ΠΑΝΑΓΙΑ ήταν δίπλα μας καθώς και οι μεγάλοι στρατιωτικοί μας ΑΓΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.
-         Μετά από τόσο αίμα μπορεί να έπεσε το μέτωπο και θα μπορούσες να ρωτήσεις γιατί τότε μας βοηθούσαν εκεί πάνω οι ΑΓΙΟΙ ;
-         Να σου δώσω παιδάκι μου την απάντηση.
-         Η ΠΑΝΑΓΙΑ δεν μας γλύτωσε από τα φασιστικά στρατεύματα αλλά από την διακαή επιθυμία των Ιταλών Καθολικών να καταλάβουν την Ελλάδα και να την μετατρέψουν σε « επισκοπή του Βατικανού»
-         Όμως το ΣΧΕΔΙΟ του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ ήταν άλλο.
-         Η ΕΛΛΑΔΑ έπρεπε να μείνει ΟΡΘΟΔΟΞΟΤΑΤΗ γιατί έτσι έπρεπε να πορευτεί ώστε  να παραλάβει την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ από τα χέρια του ΘΕΟΥ, την οποία την έχασε εξ αιτίας των Παπικών.
-         Παπικοί το 1453 , Παπικοί το1940
Θα λέγαμε και εμείς σήμερα Παπικοί και το 2019;

Αλλά τι είναι αδελφοί το ΘΑΥΜΑ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ;

Το λέει ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο ΠΑΛΑΜΑΣ για τον ΑΓΙΟ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
   
« Το μαρτυρικό σώμα ΤΟΥ  είναι η κρήνη του Θεού η γεμάτη μύρα και ο κήπος των αρετών και των χαρίτων, ενώ τα στόματα των τυράννων είναι οι πύλες τού Άδη.
Είναι ολοφάνερο ότι το λείψανο του Αγίου Δημητρίου βρισκόταν ακόμη στον ναό του, γιατί λέγεται εδώ, ότι το σώμα του «ανίησι μύρα», αναδίδει τώρα μύρα.

Η ευωδία των μύρων ανέδειξε την Θεσσαλονίκη «πόλιν Θεού ή παράδεισον άλλον, ει μη τι και πλέον».
Πιθανώς και κατ’ αυτήν την ημέρα ήταν παρόντες οι βασιλείς γιατί λέγεται, «βασιλείς δε τη ευσεβεία μάλλον, ή τη βασι­λεία, κοσμούμενοι συμπαριστάσιν ημίν και συνεπικροτούσιν ευφημούντες τας αριστείας τού μάρτυρος».

…ας δείχνομε υπακοή στην αυτοαλήθεια ζώντας με τρόπο θεάρεστο,… να ποθήσομε, και με έργα μέχρι τέλους να επιζητήσομε την μακαριότητα που επιφυλάσσεται στους ουρανούς για εκείνους που έζησαν εδώ με τρόπο θεοφιλή.
Αυτή τη μακαριότητα είθε να επιτύχομε όλοι εμείς με τη χάρη και φιλανθρωπία τού Κυρίου και Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, στον οποίο πρέπει δόξα, δύναμη, τιμή και προσκύνηση μαζί με τον άναρχο Πατέρα του και το ζωοποιό Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους αιώνες των αιώνων. Γένοιτο.»
(Πηγή: Γρηγορίου Παλαμά Έργα, ΕΠΕ, Πατερικαί Εκδόσεις «Γρηγόριος ο Παλαμάς») http://alopsis.gr

Σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί αδυνατούμε να ζήσουμε στα χαμερπή επίπεδα της αμαρτωλής καθημερινότητας που μας έβαλλαν με πολλά κόλπα και τεχνικές.
Για αυτό και υπάρχει αυτή η ασφυξία της ψυχής που ψάχνει να βρει τους φυσικούς ανώτερους χώρους της.

Αυτό το γεροντάκι που ήταν φίλος του παππού μας  και μας είπε ότι « ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΟΛΗ περιμένει να πάει ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ από την Θεσσαλονίκη στην γιορτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, να πούνε το δικό τους ΟΧΙ στους βαρβάρους - τότε ΕΚΕΙ  να δεις γιορτές και πανηγύρια και όχι σαν αυτά »  

Για αυτά τα πραγματικά  πανηγύρια μας μιλούσε και όχι για  αυτά τα τυπικά που βιώνουμε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Σήμανε η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ το ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΔρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας