Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΣΗΜΕΙΟΝ ΣΤΑΥΡΟΥ πάνω από την Ιερά Μονή Γρηγορίου. Σαν να μας υπενθυμίζει ο ΟΥΡΑΝΟΣ την Σταύρωση της Ανθρωπότητας.


Ο αγαπητός φίλος δάσκαλος- Θεολόγος  Μιχάλης πριν λίγες ώρες μας απέστειλε αυτό το ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΣΗΜΕΙΟ.
ΚΑΙ είναι όντως συγκλονιστικό διατρέχοντας τις σημερινές κρίσιμες συγκυρίες στα Εθνικά και Εκκλησιαστικά μας θέματα. Τον ευχαριστούμε.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ το γεγονός καταγράφηκε τις μέρες που προετοιμαζόταν για  να εισέλθουν οι τούρκοι στην Συρία.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Στο παραπάνω μήνυμα με την φωτογραφία που λάβαμε φαίνεται ότι προσκυνητές αποτύπωσαν στιγμιαία τον σχηματισμό ΦΩΤΟΦΟΡΟΥ ΕΥΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥ να ίσταται επικρεμάμμενος επί της Ιεράς Μονής Γρηγορίου.
Το παράδοξο αυτό αποτυπώθηκε και συγκλονίζει  .
Στο καθένα μπορεί να κτυπήσει από ένα καμπανάκι ή  μια μεγάλη  καμπάνα ανάλογα του προβληματισμού που έχει για τα σημερινά δρώμενα.
Όμως ο ΣΤΑΥΡΟΣ είναι Νίκη της ΖΩΗΣ επί  του αιωνίου  Θανάτου.
Είναι ΝΙΚΗ της Εκκλησίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επί του διαφαινόμενου ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ που δαιμονικές δυνάμεις οδηγούν τις εξελίξεις εκεί για να χαίρεται ο πονηρός και τα όργανα του.
Είναι ΝΙΚΗ επί των δυνάμεων του  φανατικού Ισλάμ και της αιρετικής Δύσης που αυτές τις στιγμές μας βάλλουν πανταχόθεν από όλες τις πλευρές.

Ο  ΦΩΤΟΦΩΡΟΣ αυτός ΣΤΑΥΡΟΣ δείχνει και την ΝΕΑ ΝΙΚΗ που θα καταγάγει πάλι ο Μέγας  Κωνσταντίνος.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ πρέπει να μας ενώσει και όχι να μας χωρίσει.

Πρέπει με όλα αυτά τα Θεοσημεία να εισέλθουμε στο ΜΥΣΤΗΡΙΟ του ΣΤΑΥΡΟΥ που είναι η Άφατος Αγάπη του ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ και ΑΝΑΣΤΗΘΕΝΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ.
Μέχρι εδώ γιατί η συγκίνηση δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω. Ότι μου ερχόταν από μέσα έστω και ασύντακτα το αφήνω σε εσάς να το αξιολογήσετε.
Αρκούμε σε κάποια στοιχεία για την παλαίφατη αυτή Ιερά Μονή του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.
  
« Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, ανάμεσα στις Μονές Σίμωνος Πέτρας και Διονυσίου. Χτισμένη πάνω σε βράχο, βρίσκεται σε υψόμετρο 30 μέτρων από τη θάλασσα και μόλις 15 λεπτά από το λιμάνι της Δάφνης με πλοίο. Είναι μια από τις 20 Ιερές Κοινοβιακές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 6 Μονές των βράχων που ανοικοδομήθηκαν ή ανακαινίσθηκαν τον 14ο αιώνα πάνω σε βράχο, ώστε να προστατεύονται από τις πειρατικές επιθέσεις.
Ο Όσιος Γρηγόριος ο νέος, επονομαζόμενος ησυχαστής και σιωπώντας, έχτισε την ομώνυμη Μονή ανάμεσα στο 1310-1314, η οποία και αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο Μύρων. Ο Όσιος Γρηγόριος ήταν μαθητευόμενος του Αγίου Γρηγορίου του Σινά και έζησε τα πρώτα χρόνια στην σκήτη του Μαγουλά και μετέπειτα στο σπήλαιο πάνω από τη Μονή, το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα. Όταν στην πορεία αυξήθηκαν τα πνευματικά παιδιά του, αποφάσισε να κατέβει χαμηλότερα και να χτίσει την Μονή Οσίου Γρηγορίου στην σημερινή της θέση.
Ωστόσο, τα μετέπειτα χρόνια, λόγω των έντονων επιθέσεων από πειρατές κατέφυγε με τους υπόλοιπους μοναχούς του στην Σερβία όπου και έχτισε την Ιερά Μονή Γκόρνιακ, την οποία και πάλι αφιέρωσε στον Άγιο Νικόλαο. Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, στην μνήμη του Αγίου Νικολάου η οποία επιτελείται στις 7 Δεκεμβρίου.

Στη Μονή διασώζονται μοναδικές εικόνες, με εξέχουσα θέση να κατέχουν αυτές του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης και της Παναγίας της Παλαιολογίνας. Η τελευταία σώθηκε εκ θαύματος από την καταστροφική πυρκαγιά του 1761. Παράλληλα στην βιβλιοθήκη της Μονής διασώζεται και φυλάσσεται ανεκτίμητος πνευματικός θησαυρός. Υπάρχουν 300 κωδικοί και 20.000 έντυπα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το μοναδικό χειρόγραφο του Ερμά, “Ο Ποιμήν”, που συγκαταλέγεται στα “απόκρυφα” βιβλία του Ευαγγελίου.
Στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου υπάρχουν μοναδικά κειμήλια. Ευαγγέλια, σταυροί, εγκόλπια, χρυσόβουλα, ιερά άμφια και πολλά άλλα. Σημαντικότατο κειμήλιο αποτελεί ο χρυσοκέντητος επιτάφιος του 16ου αιώνα. Ανάμεσα στο ιερά λείψανα υπάρχουν τα λείψανα των τριών προστατών της Μονής, τμήμα του Τιμίου Σταυρού καθώς και οι λειψανοθήκες των δυο θαυματουργών Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, αλλά και εκείνες που φυλάσσουν το δεξί χέρι του Γρηγορίου του Θεολόγου καθώς και άκρα της Αγίας και Μάρτυρος Αναστασίας.»

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ
Αδελφοί ΠΡΟΣΟΧΗ  η αμαρτία , η διαστροφή  η αίρεση και «Θεός φυλάξει»  το ΣΧΙΣΜΑ   θα φέρει αναγκαστικά βαρύ χειρουργείο μετάνοιας σε ολάκερη την ανθρωπότητα.

ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας