Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ο Τελώνης , ο Φαρισαίος και τα Τελώνια της "Βουλής"

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
Είναι καιροί που οι άνθρωποι εξ επίτηδες μπερδεύουν τον ρόλο του Τελώνη και του Φαρισαίου μέσα στην προσπάθεια τους να κρύψουν τις " πομπές "  και τα πάθη τους .
Όσο για την "Βουλή" είναι το θέλημα του Έθνους και του καθενός χωριστά να πορευθεί σύμφωνα με την συνείδηση και την θέση που κατέχει στην κοινωνία με διαβατήριο το Αυτεξούσιο του που θα τον πάει στην κόλαση ή τον παράδεισο.

 ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΟΥΡΝΙΆΣ 
" Τί είναι τα «τελωνία» τα οποία περνά η ψυχή μετά το θάνατο;
Την τρίτη ημέρα, η ψυχή διέρχεται από λεγεώνες πονηρών πνευμάτων που παρεμποδίζουν την πορεία της και την κατηγορούν για διάφορες αμαρτίες, στις οποίες αυτά τα ίδια την είχαν παρασύρει. Σύμφωνα με διάφορες θεϊκές αποκαλύψεις υπάρχουν είκοσι τέτοια εμπόδια, τα επονομαζόμενα «τελώνεια», σε καθένα από τα οποία περνά από δοκιμασία κάθε μορφή αμαρτίας" Περισσότερα στο
Τι πρόκειται να συμβεί ιστορικά με την δική μας γενιά - φουρνιά;
Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ το βδέλυγμα  με εκκωφαντικό τρόπο θα το καταργήσει αργά ή γρήγορα και θα μείνει πάνω στο χαρτί , όμως στην ιστορία αυτής της περιόδου η  εκκλησιαστική και η πολιτική ηγεσία και ι καθένας από εμάς  θα έχουν στοχοποιηθεί πνευματικά δηλ. τι έκαναν ή τι δεν έκαναν ή τι μπορούσαν να κάνουν περισσότερο για να μην μαυρίσουν οι σελίδες της ιστορίας αυτού του Έθνους κάτω από τον Ουρανό.
 Προς  το παρόν θα αρχίσουμε όλοι μας  να μοιράζουμε τίτλους ως Τελώνη και Φαρισαίου , είναι βλέπετε και το καρναβάλι και ταιριάζει αυτό γάντι .
Πάμε όμως σε λίγα 24ωρα πάλι σε αυτό  που θα ζήσουμε δηλ.την Κυριακή του  Τελώνου και του  Φαρισαίου. 
Ο ευαγγελιστής Λουκάς, με τρόπο λιτό, αλλά σαφέστατο, διέσωσε την παραβολή του Τελώνη και του Φαρισίαου, ως εξής:
«Εἶπε δὲ καὶ πρός τινας τοὺς πεποιθότας ἐφ᾿ ἑαυτοῖς ὅτι εἰσὶ δίκαιοι, καὶ ἐξουθενοῦντας τοὺς λοιπούς, τὴν παραβολὴν ταύτην· ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν προσεύξασθαι, ὁ εἷς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἕτερος τελώνης. ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς πρὸς ἑαυτὸν ταῦτα προσηύχετο· ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης· νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι. Καὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἑστὼς οὐκ ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς εἰς τὸν οὐρανὸν ἐπᾶραι,
ἀλλ᾿ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὐτοῦ λέγων· ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ. Λέγω ὑμῖν, κατέβη οὗτος δεδικαιωμένος εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ ἢ γὰρ ἐκεῖνος· ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται». (Λουκ.18,10-14).

Ότι ζούμε είναι παρέκκλιση από το 
«Πας ο υψών ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται». Είναι Θεόσδοτη αλήθεια. Ο Θεός όχι απλά δεν ανέχεται την υπερηφάνεια, αλλά αντιτάσσεται αυτή. Δίνει χάρη στους ταπεινούς. Ας προχωρήσουμε  επαναλαμβάνοντας με όλη μας τη δύναμη την ικεσία του Τελώνη: Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ”. 

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ δεν μας αφήνει για αυτό και Γέροντας του μακαριστού πατρός Βασιλείου Βολουδάκης, ο όσιος Γέροντας Σίμωνας ο Αρβανίτης φώναζε από περασμένες δεκαετίες " μην έρχεστε εις απόγνωση γιατί πρέπει να τα ζήσουμε όλα αυτά "

Και συμπλήρωνε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ " για να χωρίσει ή ηρα από το Στάρι και να τους σιχαθούν "
Για πείτε μας αδελφοί αν  ο Άγιος Παϊσιος δεν κυριολεκτεί με την φράση " θα τους σιχαθούν " ;
Αυτό το αίσθημα πλέον γεμίζει πολλές ψυχές .
Όμως δεν πρέπει να ερχόμαστε εις απόγνωση    
Αυτά παραθέσαμε πριν τρεις μέρες.
" να χαίρεστε γιατί πιάσαμε τον τελικό πάτο , τώρα πάμε για το ξεπάτωμα της αμαρτίας"

Γέροντα πώς θα φύγουμε από τον πάτο ;
- ο Φιλάνθρωπος Θεός μας ανοίγει ήδη τρύπες διαφυγής στον σκουριασμένο τενεκέ αυτής της κατάστασης .
Γέροντα αξίζουν τώρα τα λόγια ;
- πάντα άξιζαν οι πράξεις γιατί με τους βαθμούς των περνάμε τις εξετάσεις .
- ούτε καν το καταλάβαμε ότι μέσα σε λίγες ώρες δώσαμε τα πιο δύσκολα διαγωνίσματα για να κατοχυρώσουμε την κόλαση ή τον παράδεισο.
- δεν αρκούσαν οι διαπιστώσεις περί των αντιχρίστων καταστάσεων και οι λεκτικές μαρτυρίες γιατί ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ ήθελε κινήσεις.
- πολλοί πνευματικοί έμειναν στάσιμοι ούτε καν μετεξεταστέοι.
Δηλ. Γέροντα , τι θέλεις να πεις ;
- άκου αυτό , πως μας "περιποιήθηκε" ο πονηρός;
- όταν εξαγγέλθηκαν τα πλινθία της νέας ψηφιακής εποχής τον περασμένο Σεπτέμβριο οι εκκλησιαστικοί έψαχναν να βρουν αν έχουν μέσα τους τον αντίχριστο και δεν τον έβρισκαν , ενώ οι Άγιοι Πατέρες πριν δεκαετίες και πριν αιώνες "τον" είχαν βρει και μας ειδοποίησαν .
- αυτό που συνέβη είχε ως αποτέλεσμα να συσταλεί η ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΣ από αυτούς και να τους βρει απροετοίμαστους η δεύτερη επιδρομή του αντίδικου με την κατάθεση πρωτοφανών νόμων .
- είδες πονηριά ο πονηρός ;
Και τώρα Γέροντα ;
- ρωτάς και εσύ ενώ γνωρίζουμε όλοι μας τι έρχεται ...
- πρόσεξε και τούτο ...να μην προδικάζουμε το μέγεθος της ΘΕΙΚΗΣ ΟΡΓΗΣ γιατί αδικούμε την Θεία Φιλανθρωπία.
- πρέπει να αφεθούμε ως έσχατοι αμαρτωλοί στα χέρια του Δικαιοκρίτη ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ. 
- Αυτός γνωρίζει πως θα επιμερίσει την τιμωρία με την παιδαγωγία.
Τελειώνοντας με αυτούς τους λόγους ο Γέροντας στο τηλέφωνο έπνιγε τις τελευταίες λέξεις του με αναφιλητά .
ΗΜΑΡΤΟΝ ΘΕΕ ΜΟΥ
 Κωνσταντίνος Βαρδάκας