Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

" Η Εκκλησία θα αναγνωρίσει κατ΄οικονομίαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο;"

ΣΧΟΛΙΟ  "θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα παρακάτω τα  είχατε εισηγηθεί στην Σύνοδο, ώστε να αναγνωρίσουν το κρίσιμο της διαχείρισης των επέκεινα προβλημάτων"  Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Διαβάζουμε :
" Η Εκκλησία θα αναγνωρίσει κατ΄οικονομίαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο;"

του Αρχιμ. Βενέδικτου Παπαδόπουλου

Πλέον η Εκκλησία καλείται να διαχειριστεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ως συνέπεια του νόμου που ψηφίστηκε για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Η Εκκλησία βρίσκεται σε ένα τρομερό αδιέξοδο, σε ένα σταυροδρόμι, όπου καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην αναγκαστικώς και κατ´ οικονομίαν αναγνώριση του πολιτικού γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών ή στην ορθοδοξία και ορθότητα που της επιβάλλει η μακραίωνη ιστορικοθεολογική παράδοσή της.

Η Εκκλησία βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών της για την οικονομία που επέδειξε εν τη γενέσει του πολιτικού γάμου τη δεκαετία του 80’.

Τότε που αντί να απαγορεύσει το θρησκευτικό γάμο σε εκείνους που προηγουμένως είχαν τελέσει πολιτικό, απεδέχθη το αντίθετο κατ´άκραν οικονομίαν.

Όλο αυτό το διάστημα ακούσαμε είτε επισήμως είτε ανεπίσημα έως φαιδρά πολλές γνώμες που προσέγγιζαν κυρίως θεωρητικά την ισότητα στον πολιτικό γάμο, τα δύσκολα όμως αρχίζουν τώρα στην πράξη.

Η πίστη δεν επιβάλλεται με απειλές, κραυγές και βία. Η πρόκληση δεν είναι να πείσουμε τους αντιφρονούντες αφού εξαντλήθηκαν οι νουθεσίες αλλά να κηρύξουμε ορθοτομώντας και χωρίς εκπτώσεις.

Αν προσέλθει κάποιος στην Εκκλησία και ζητήσει πιστοποιητικό αγαμίας για να τελέσει γάμο με γυναίκα, ενώ έχει χωρίσει από πρώτο πολιτικό γάμο με άνδρα, θα του εκδώσουμε πιστοποιητικό αγαμίας για Β´ θρησκευτικό γάμο αναγνωρίζοντας κι εμείς ως Εκκλησία τον πρώτο γάμο, αφού έχει νομιμοποιηθεί;;;

Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε έως τώρα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Η Εκκλησία προχωρούσε στην έκδοση αδείας θρησκευτικού γάμου ζητώντας λύση του πολιτικού γάμου που τυχόν είχε τελεσθεί προηγουμένως με άλλη σύζυγο, εξέδιδε όμως άδεια γάμου για Β´ θρησκευτικό αναγνωρίζοντας τον πολιτικό που είχε προηγηθεί ως πρώτο.

Εξίσωση για δυνατούς λύτες αυτή και είναι απορίας άξιον τι θα πράξει η Εκκλησία μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο. Ίδωμεν!