Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει, αλλά ψάχνει την ευκαιρία να πυροδοτήσει τα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια μας αφορούν άμεσα.

Σήμερα όλα τα δημοσιεύματα παραμιλούν με την Υπερδνειστερία.

Επί της Ουσίας ...
Τώρα που η Ουκρανία του Ζελένσκι πνέει τα λοίσθια, όχι η χώρα του αλλά αυτός και οι συνεργοί του στην μαρτυρική  αιμοδοσία ενός Ορθόδοξου Λαού  , οι Δυτικοί σύμμαχοι ανησυχούν γιατί ενόψει της κατάληψης της 
Οδησσού στην Μαύρη θάλασσα από τους Ρώσους η θέση της Υπερδνειστερίας τους φέρνει ένα τσιγάρο δρόμο από την Μολδαβία  και την Ρουμανία δηλ.με την περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων, όπου το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στρατιωτικό εξοπλισμό.
Μια φωτιά από όπου και να προέλθει σε αυτό το μέρος  μπορεί να πυροδοτήσει όλα τα Βαλκάνια συν την Μαύρη θάλασσα .
Το συμπέρασμα είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει, αλλά ψάχνει την ευκαιρία να πυροδοτήσει τα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια μας αφορούν άμεσα.
Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Διαβάζουμε σχετικά :
Είναι δυνατόν μια μακρόστενη λωρίδα γης που δεν καταλαμβάνει περισσότερα από 4.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα να γεννά τόσο μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη παίζοντας εκ νέου ρυθμιστικό ρόλο στον ρωσοουκρανικό πόλεμο; 
Αφενός μεν η στρατηγική θέση που καταλαμβάνει στον χάρτη η Υπερδνειστερία (ή Τρανσνίστρια) αφετέρου η αδελφική σχέση με τη «μαμά» Ρωσία απαντούν ξεκάθαρα πως ναι, ισχύει. Και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα κρατίδιο που ανεπτυγμένο παράλληλα με τις ανατολικές όχθες του ποταμού Δνείστερου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας. Θέλοντας και μη άρα, ενώνει και χωρίζει.
Περισσότερα στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ

«Δυσάρεστο σενάριο», βλέπει η Ρωσία για την Υπερδνειστερία
Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία εξελίσσεται σύμφωνα με ένα δυσμενές σενάριο, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Την Τετάρτη, οι βουλευτές της Υπερδνειστερίας ενέκριναν ψήφισμα για να ζητήσουν βοήθεια από τη Ρωσία λόγω του οικονομικού αποκλεισμού από τη Μολδαβία.

 Η Κρατική Δούμα ανέφερε ότι η προσφυγή θα εξεταστεί επί της ουσίας μόλις φτάσει στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.
Περισσότερα στο https://echedoros.blog/
Μεγαλώνει η ανησυχία της Δύσης πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα στείλει ρωσικά στρατεύματα για να «προστατεύσει» της Υπερδνειστερίας, μιας φιλορωσικής αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας.
Αξιωματούχοι φιλορώσοι στην περιοχή ζήτησαν σήμερα από τη Ρωσία «μέτρα προστασίας» κάνοντας λόγο για «πίεση» από το Κισινάου, μια εξέλιξη που έρχεται σε ένα πλαίσιο εντάσεων που έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία.

Το αίτημα αυτό θυμίζει ένα παρόμοιο αίτημα φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, το οποίο ήταν ένα από τα προσχήματα που προέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να εξαπολύσει την μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Περισσότερα στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ