Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ "Το έθνος, ιστορικά σωζόταν από 3 δασκάλους μαζί με 3 παπάδες, 3 αξιωματικούς και τους απλούς πολίτες"

Φώτο ΠΗΓΗ

 Στο άρθρο "Ζούμε ξανά την *Ανταλκίδειο Ειρήνη*! Ο Δρ Άρης Πετάσης μας θυμίζει την ιστορία που δυστυχώς επαναλαμβάνεται;"

Το έθνος, ιστορικά σωζόταν από 3 δασκάλους μαζί με 3 παπάδες, 3 αξιωματικούς και τους απλούς πολίτες          
Υφαίνεται μια νέα μορφή Ανταλκίδειας Ειρήνης που μας θυμίζει αυτή που Σπάρτη και Αθήνα είχαν κάνει όταν δέχτηκαν τον Πέρση Βασιλιά Αρταξέρξη Β’ ως ηγεμόνα της Ελλάδος (Ξενοφώντος:Hellenika V 1,31) με υπογραφή υποταγής του σπαρτιάτη Ανταλκίδα. Η συνθήκη προέβλεπε (κάτι που φαίνεται να γίνεται και τώρα): 1.) παράδοση της Κύπρου (και των τότε ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας) στους Πέρσες και 2.) αυτονομία των νησιών του Αιγαίου – αποστρατικοποίηση με σημερινή γλώσσα. Εξαιρούνταν Λήμνος, Ίμβρος και Σκύρος που είχαν κληρουχίες της Αθήνας ώστε η τελευταία να δεχτεί πιο ενεργά την περσική υποταγή. Η Αθηναϊκή πολιτική ελίτ του 386 π.χ. προχώρησε πιο πέρα δεχόμενη την συνθήκη ως πρόσταγμα. Η επικυριαρχία των Περσών διήρκησε μέχρι τις ημέρες του Μεγάλου Αλέξανδρου.                                     


Ο Πλάτωνας θεώρησε την συνθήκη ως άκρως ατιμωτική για τους Έλληνες περιγράφοντας την ως αισχρό και ανόσιο έργο. Στο γνωστό έργο Занимательная Греция ο Μιχαήλ Κασπάροφ αναφέρει: «Όπου απέτυχε ο Ξέρξης [στους περσικούς πολέμους του 5ου αιώνα] πέτυχε ο Αρταξέρξης. Ο Πέρσης βασιλιάς έδινε εντολές στην Ελλάδα σαν να ήταν δική του χώρα. Τα κατάφερε χωρίς καν να στείλει ένα στρατιώτη. Η συνθήκη έθεσε την Ελλάδα υπό περσική επικυριαρχία (suzerainty).» Ο ιστορικός και φιλόσοφος Will Durant χαρακτήρισε την συνθήκη ως «το πιο επαίσχυντο γεγονός της ελληνικής ιστορίας». Οι δοξασμένες Σαλαμίνα του Θεμιστοκλή και Πλαταιές του Παυσανία τελικά έπεσαν –υποδουλώθηκαν με μια μόνο υπογραφή της τότε ελληνικής αστικής πολιτικής ελίτ.                                                                                                                                      Η ‘Τούρκικη Ειρήνη’ του σήμερα. 

Αναφέραμε πιο πάνω πως η Ανταλκίδειος Ειρήνη παρέδωσε την Κύπρο και την Μικρά Ασία στους Πέρσες και τα νησιά του Αιγαίου στην ‘αυτονομία.’ Κατά αναλογία τα ίδια έγιναν και τα τελευταία 100 χρόνια: α.) το 1974 η ελληνική αστική πολιτική ελίτ εγκατέλειψε την Κύπρο στο έλεος των Τούρκων σε ένα από τα πιο επαίσχυντα, (δανείζομαι την λέξη από τον Will Durant), γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Όχι μόνο την εγκατέλειψε αλλά και το ανακοίνωσε στην Τουρκία ανοικτά εκ των προτέρων, κατ’ ουσία λέγοντας της ‘είσαι ελεύθερη να κάνεις ότι θέλεις με την Κύπρο. Να είσαι βέβαιη πως εγώ δεν έχω καμιά πρόθεση να σώσω τους εκεί Έλληνες’ – τελικά οι Τούρκοι έκαναν τα αίσχιστα, β.) προηγουμένως, το 1959, η ίδια ακριβώς ελληνική πολιτική ελίτ του 1974 είχε υπογράψει την συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου που ενθάρρυνε τους Τούρκους να εισβάλουν στην Κύπρο. Συν τοις άλλοις, το τότε ελληνικό κράτος αναλάμβανε ενυπογράφως και ρόλο εγγυητή(!) της Κύπρου πράγμα που αθέτησε το 1974 με το εξευτελιστικό πρόσχημα του, ‘η Κύπρος κείται μακράν’ – ως εάν να μην γνώριζε που κείται η Κύπρος όταν υπόγραφε ως εγγυήτρια(!) Εάν η Ανταλκίδειος Ειρήνη θεωρείται «το πιο επαίσχυντο γεγονότος της ελληνικής ιστορίας» τότε η σύγχρονη εγκατάλειψη της Κύπρου και του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων πρέπει να θεωρείται εθνικό κακούργημα. Παραδόθηκαν στους Τούρκους αυτοί που ο πρώτος Άγγλος κυβερνήτης της Κύπρου Sir Garnet Wolsey είχε χαρακτηρίσει «ως πολύ Έλληνες» και υιοθέτησε πολιτική για να τους αποπροσανατολίσει αποκαλώντας τους Χριστιανούς αλλά όχι Έλληνες. Την τελευταία επαίσχυντη πράξη την είδαμε φέτος όταν η αστική πολιτική ελίτ στης Ελλάδος δεν εξάσκησε καμία απολύτως πίεση ώστε η πώληση των F-16 στην Τουρκία να συνδεθεί με την άρση της Τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και την απόσυρση των εποίκων – καμιά απολύτως αναφορά για την Κύπρο ως εάν να μην υπάρχει κατοχή του βορείου τμήματος της.                                                                                    ‘Αυτονόμηση’ των νησιών. 

Με την Ανταλκίδειο Ειρήνη τα νησιά του Αιγαίου είχαν ‘αυτονομηθεί’ και κατέστησαν βορά των Περσών. Τώρα είδαμε τα Ίμια να έχουν ‘αυτονομηθεί’ μέσα από την αμερικανόπνευστη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας που έθεσε τις νησίδες out of bounds για την Ελλάδα. Η αποστρατικοποίηση των ακριτικών νησιών, που πολλοί πιστεύουν πως σιγά-σιγά θα πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει αντίστοιχη Ανταλκίδειο ‘αυτονόμηση.