Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

- μην έρχεστε εις απόγνωση , αυτά πρέπει να τα περάσετε...

 

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΔΟΣΜΈΝΟ ΑΝ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ


"  συσσίτια στην πλατεία Συντάγματος για τους Έλληνες ; είναι δυνατόν;"  


Πριν πολλά χρόνια φιλοξενούσαμε ένα Σεβάσμιο  Γέροντα υπέργηρο και κάποια στιγμή βρεθήκαμε στην γνωστή  Πλατεία Συντάγματος. 


Στρέφεται προς τα εμένα και μου λέει: 


- βλέπεις εδώ θα γίνει μεγάλο ΔΗΜΟΣΙΟ  συσσίτιο και θα ταΐζει τους πεινασμένους Αθηναίους.
- θα έρχεσαι να τρως και εσύ. 

Δεν είπε τίποτε άλλο αλλά και ούτε θέλαμε να τον ρωτήσουμε εμείς, καθότι ο λογισμός μας πήγε τότε  στην φράση του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ που μας είπε πριν δεκαετίες: 

" η Ελλάδα θα πεινάσει και θα πει το ψωμί - ψωμάκι αμέσως μετά με την εμπλοκή με την τουρκία" 

αλλά και στην φράση του Γέροντα Σίμωνα Αρβανίτη που έλεγε από το 70:
- μην έρχεστε εις απόγνωση , αυτά πρέπει να τα περάσετε, η Ελλάδα θα υποστεί μια μικρή προσβολη υπό  της τουρκίας και μετά θα γίνει μεγάλη - μεγάλη - μεγάλη.

Αφήσαμε αυτή την επισήμανση του φιλοξενούμενου  Γέροντα και την λέγαμε εις τους γνωστούς μας, μάλιστα επιδεικνύοντας και το σημείο που θα γίνει το δημόσιο αυτό τεράστιο συσσίτιο .

Έλα ντε όμως που στις μέρες μας  όλοι βάλθηκαν να μας ειδοποιούν  για παγκόσμια επισιτιστική κρίση και παρόμοια τέτοια που πράγματι μας προβληματίζουν σφόδρα λόγω της επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία που μάλιστα πολλοί  τον διαφημίζουν για την εισαγωγή του Γ΄ΠΠ.

Ήταν λογικό σήμερα  να ενθυμηθούμε τα λόγια του Γέροντα αυτού που μας ανέφερε όλως παραδόξως πριν χρόνια τα παραπάνω  και  τότε μας  φαινόταν απίστευτα, αλλά και σήμερα μπορεί να φαίνονται παράδοξα.

Όμως οι ΑΓΙΟΙ και η Εκκλησία  δεν μας ειδοποιούν μόνο, αλλά και εργάζονται για την σωτηρία μας την πνευματική και την υλική.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


Το παρακάτω άρθρο μας έδωσε το έναυσμα για να ψηλαφήσουμε θλιβερές καταστάσεις στην ροή της ανθρώπινης ζωής όταν αυτή την καταπατούνε τα αντίχριστα σκοτάδια. 


Το σωτήριο έργο του αγίου Γέροντα των Κυκλάδων, Φιλοθέου Ζερβάκου

gerontas filotheos zervakosΓράφει ο Κώστας Σαρδελής στο Κυκλαδικό Ημερολόγιο του 1997*:

 


Δυο λόγια [...] για την προσφορά της Ι. Μονής Λογγοβάρδας Πάρου κατά την Κατοχή. Ηγούμενος ο Φιλόθεος Ζερβάκος.

Κυψέλη σωτηρίας για τους Παριανούς έγινε, τότε, το μοναστήρι. Ο ηγούμενος διέθεσε όλα τα μέσα για την τροφοδοσία του πληθυσμού, ο οποίος πέθαινε από την πείνα. Οι Καλόγεροι, λοιπόν, οργάνωσαν καθημερινή προσφορά, πέρα από τα άλλα, φαγητού σε 150, και ακόμα 200 άτομα.

Το κοινωνικό αυτό έργο του μοναστηριού κατά την Κατοχή απλώθηκε και στα άλλα νησιά, Σύρο, Νάξο, Μύκονο, Σίφνο.

Η προσφορά αυτή της Ι. Μονής Λογγοβάρδας ήταν τέτοια, που κατά τους υπολογισμούς πολλών εντοπίων και του τότε προέδρου της Παροικιάς Αγγέλου Καλλιέρου, 1.500 άνδρες και γυναίκες θα πέθαναν από την πείνα, εάν η Μονή δεν τους παρείχε τα προς το ζήν ανσγκαία.

-----------------------------------------------------------

Η μεγαλύτερη όμως προσφορά ήταν εκείνη του ηγουμένου Φιλοθέου Ζερβάκου, ο οποίος έσωσε από την εκτέλεση, υπό των Γερμανών, 125 νέους Παρίους, που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο.

Συγκεκριμένα ο Γερμανός διοικητής υπέκυψε και ματαίωσε την εκτέλεση, όταν ο Φιλόθεος Ζερβάκος του είπε να εκτελέσει αυτόν έναντι εκείνων.

Ο ποιμήν ο καλός...Και ο μακαριστός Γέροντας των Κυκλάδων ήταν ο ποιμήν ο καλός που θυσίαζε τον εαυτό του υπέρ των προβάτων, υπέρ του λαού...

*επιμ. Ν.Α. Κεφαλληνιάδης, Δ.Ζ.Σοφιανός, Σ.Γ.Φιλιππότης, εκδόσεις Ερίννη, Αθήνα 1997, σ. 93.

Επιμέλεια Κειμένου:
Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδη