ΚΑΙ αν αυτά συμβαίνουν τότε τι συμβαίνει στα παρασκήνια;
ο Ερντογάν θέλει να κάνει τον καλό στον Πούτιν και πίσω απ αυτές τις κινήσεις διαφαίνεται ολοκάθαρα πόσο έχουν εμπλακεί τα εκκλησιαστικά με τα γεωπολιτικά.
Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι η Ορθόδοξη Ρωσία δεν έβγαλε άχνα όταν βεβηλώθηκε η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ σε τζαμί μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα από την οποία πληγώνεται ολάκερη η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ σε ανατολή και δύση γιατί κάποιοι μάχονται για την πλανηταρχία - Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Διαβάζουμε:
Δημοσίευμα του Αιγύπτιου ερευνητή και ακαδημαϊκού Ίσαμ Αμπντέ Σαφί, αναφέρεται στην κρίση που πυροδότησε η συμμετοχή του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου (ή του Ελληνικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) ως κράτους στην ουκρανική σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία.
Η διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στην ελβετική πόλη Bürgenstock, στις 15 και 16 Ιουνίου 2024, και η τελική δήλωση υποστηρίχθηκε από 76 από τους 91 συμμετέχοντες στη διάσκεψη. Η κρίση που δημιουργήθηκε ήταν εκτός πλαισίου, μεταξύ της… Τουρκίας από τη μια και των δύο χωρών που διοργανώνουν το συνέδριο (Ελβετία και Ουκρανία) από την άλλη, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ερευνητή.
Η Τουρκία εξέφρασε την οργή της για το ελληνικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη που υπογράφει την τελική δήλωση της διάσκεψης ως «κράτος».
Στο συνέδριο συμμετείχε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως...
Η Άγκυρα ζήτησε από την Ελβετία και την Ουκρανία, τους διοργανωτές του συνεδρίου, να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της λίστας των υπογραφόντων στην κοινή διακήρυξη της συνόδου κορυφής, η οποία υποτίθεται ότι θα υπογράφονταν μόνο από ανεξάρτητες χώρες.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οντζού Κεσελί δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωση: «Αναφορές τονίζουν ότι το Ελληνικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου ως κράτος».
Ο Κεσελί τόνισε ότι «δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη δημόσια πολιτική σχετικά με τη θέση του Ελληνικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη», καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το οικουμενικό καθεστώς του Ελληνικού Πατριαρχείου και το καθεστώς του Πατριάρχη σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 περιορίζεται στη διεξαγωγή θρησκευτικών λειτουργιών για τους Έλληνες που ζουν στην Τουρκία και ονομάζεται Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Τουρκία ο οποίο είναι ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην περιοχή του Φαναρίου και το Πατριαρχείο απαγορεύεται να εμπλέκεται σε πολιτικές δραστηριότητες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στον https://echedoros.blog/