Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

πλέον με αυτό που κάνει η τουρκια μπαίνει στο κάδρο της ρωσικής οργής,σαν να μαζεύει πόντους εκδίκησης

Η Τουρκία άρχισε να στέλνει στην Ουκρανία ένα είδος βόμβας διασποράς, πυροβολικού, σχεδιασμένης από τις ΗΠΑ, στα τέλη του 2022, μετά από μήνες που το Κίεβο παρακαλούσε την κυβέρνηση Μπάιντεν για τα πυρομαχικά, δήλωσαν στο Foreign Policy νυν και πρώην Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν την απόφαση, δίνοντας στο Κίεβο ένα ισχυρό - καίτοι αμφιλεγόμενο - όπλο για την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης και την εξολόθρευση στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης. 

Η Τουρκία άρχισε να στέλνει τις πρώτες παρτίδες των λεγόμενων βελτιωμένων συμβατικών πυρομαχικών διπλής χρήσης (DPICM) τον Νοέμβριο του 2022, τα οποία κατασκευάστηκαν κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στο πλαίσιο συμφωνίας συμπαραγωγής με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα όπλα έχουν σχεδιαστεί να καταστρέφουν τανκ με το να εκρήγνυνται και να διασπώνται σε μικρότερα υποπυρομαχικά, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στο πεδίο της μάχης για χρόνια εάν δεν εκραγούν αμέσως. Κάθε γύρος βάλλει περίπου 88 βομβίδες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύεται να εξάγουν DPICM σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ λόγω του υψηλού ποσοστού αποτυχίας πυροδότηης. 

Η κίνηση, την οποία η Τουρκία επιδίωξε να κρατήσει σιωπηλή εδώ και μήνες, υπογραμμίζει επίσης τη στάση που πασχίζει να τηρήσει η Άγκυρα σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης: υποστήριξη της Ουκρανίας με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 ...