Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ στην Χίο - 24 Απριλίου η Σύναξη ΤΗΣ ...που να ξέρατε εκεί ότι η ΘΕΟΤΟΚΟΣ είναι το ΜΕΓΑ Πυροβολικό της νήσου σε τυχόν κίνηση απόγνωσης των τουρκων;


Στίς 24 Ἀπριλίου (Δευτέρα τοῦ Θωμᾶ) ἑορτάζουμε τήν Σύναξη τῆς Παναγίας Βοηθείας Χίου.


Μόλις 3χλμ. από την πόλη, χτισμένο στο λόφο της περιοχής Φραγκο-μαχαλάς, με θέα όλη τη χώρα του νησιού βρίσκεται, το με πολλούς κόπους, ιδρώτα και λαχτάρα του αειμνήστου γέροντα Ἁγίου Ἀνθίμου για την αποπεράτωση του, μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας.

Ο Όσιος Άνθιμος οραματίστηκε την ίδρυση μονής,  προκειμένου να στεγάσει καλόγριες προερχόμενες από την Μικρά Ασία και παράλληλα να ενθρονίσει την θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας Βοήθειας, η οποία αποτελούσε κειμήλιο της οικογένειάς του. Έτσι προχωρεί στην πραγμάτωση του οράματός του και υψώνει τον μεγαλοπρεπή Ιερό Παρθενώνα της Παναγίας Βοηθείας Χίου το έτος 1930, σε ηλικία 60 ετών. Από τότε εγκαταστάθηκε στη μονή με πλήρη αφοσίωση στην Παναγία.
Είναι από τα μοναδικά μοναστήρια, σε όλο τον Ελλαδικό χώρο που φιλοξενούσε 80 μοναχές με καθοδηγητή και πατέρα τους Τον γέροντα ΆΝΘΙΜΟ. Κατά την περιήγηση στον προαύλιο χώρο, νοιώθει κανείς τον χρόνο να σταματάει. Ένα φαινόμενο που είναι αισθητό σε κάθε επισκέπτη. Στο εσωτερικό του Ιερού ναού βρίσκεται η Κάρα του Οσίου. Πολλοί επισκέπτες κατά την είσοδό τους στο ναό, γίνονται μάρτυρες παράξενης ευωδίας, η οποία προέρχεται από το ιερό λείψανο του Αγίου.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βοήθειας Χίου έχει αναπτύξει ένα πολύ σημαντικό (ποιοτικά και ποσοτικά) εκδοτικό έργο για τον Άγιο Άνθιμο της Χίου τον Θαυματουργό. Με τις πρεσβείες του Αγίου Ανθίμου έχουν γίνει και γίνονται αναρίθμητα θαύματα.
Πολλά από αυτά έχουν καταγραφεί στις εκδόσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας Βοήθειας στη Χίο, που αφορούν τον βίο και το έργο του. Σε αυτές τις εκδόσεις υπάρχουν πάμπολλες μαρτυρίες για τα θαύματα αυτά από λαϊκούς, Ιερείς, Μοναχούς κ.τ.λ. οι οποίοι τα έζησαν και τα κατέγραψαν στις σχετικές επιστολές τους. Υπάρχουν πολλές αναφορές σε θαύματα που ο Άγιος βοήθησε πολλές μητέρες να αποκτήσουν παιδί στο οποίο έδωσαν το όνομά του.

agiosanthimos.gr
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ