Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 16 Απριλίου 2023

ΜΗΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ; " Γιατί ήταν μόλις 1.600 φέτος οι πιστοί στον Πανάγιο Τάφο για την Αφή του Αγίου Φωτός -Πάνω από 10.000 παλιότερα."

 

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ

" Η ιεροτελεστία για την αφή του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ προσελκύει παραδοσιακά περίπου 10.000 πιστούς, αλλά ο αριθμός αυτός τείνει να περιορίζεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.


Χιλιάδες Χριστιανοί παρακολούθησαν την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ ενόψει του Πάσχα, παρά τους περιορισμούς που επέβαλαν οι Αρχές του Ισραήλ για λόγους ασφαλείας, απαγορεύοντας σε πολλούς την πρόσβαση στον ιερό τόπο.

Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στην -προσαρτημένη από το Ισραήλ- Ανατολική Ιερουσαλήμ και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πως η πρόσβαση των πιστών θα περιοριστεί σημαντικά.


Στο παρελθόν, περίπου 10.000 πιστοί γέμιζαν την εκκλησία για την τελετή, με πολύ περισσότερο κόσμο να βρίσκεται στον προαύλιο χώρο. Φέτος, ωστόσο, η ισραηλινή αστυνομία περιόρισε την παρουσία εντός της εκκλησίας σε 1.800 άτομα, τα 200 εκ των οποίων ήταν αστυνομικοί.


Λόγω περιστατικού το 2021 οι απαγορεύσεις του Ισραήλ στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, οι περιορισμοί αποσκοπούν στη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας, μετά το περιστατικό του 2021, όταν 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συντριβή πλήθους σε μια εβραϊκή θρησκευτική συγκέντρωση. Ωστόσο, πολλοί Παλαιστίνιοι Χριστιανοί εκτιμούν ότι οι περιορισμοί αποτελούν απόδειξη διακρίσεων εναντίον τους.


Παρά τις συστάσεις και τις απαγορεύσεις, πάντως, χιλιάδες ήταν οι πιστοί και οι προσκυνητές από ολόκληρο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην πλατεία έξω από την εκκλησία, σε παρακείμενους δρόμους αλλά και έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης.

Ο Ahmad Tibi, αραβο-ισραηλινός βουλευτής, δήλωσε το Σάββατο: «Όλοι οι Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, υποφέρουν από την κατοχή. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να τερματίσουμε αυτούς τους περιορισμούς, τις παραβιάσεις και την αστυνομική βία».


Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας,Dean Elsdunne, δήλωσε πως ότι οι Αρχές «θέλουν να μπορούν να επισκεφθούν τον Πανάγιο Τάφο πολλοί άνθρωποι, αλλά η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή». ΠΗΓΗ

https://www.iefimerida.gr/kosmos/ieroysalim-1600-pistoi-panagio-tafo-gia-agio-fos