Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ποια Δήμητρα βρε μας σώζει;;; η δραχμούλα είναι άσχημη;;

ΕΙΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ
Καταιγιστικές οικονομικές εξελίξεις

"Αναζωπυρώνεται η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ: «Βουτιά» -50% για τη First Republic μετά τo «bank run» του 40% των καταθέσεων
Κατά 40% μειώθηκαν οι καταθέσεις της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο
Σε ελεύθερη πτώση που έφτασε το 50% και αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό βυθίστηκε η μετοχή της First Republic Bank, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν τη δυνατότητητα της τράπεζας να ανακτήσει τη σταθερότητά της, μετά την απώλεια του 40% των καταθέσεων της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023."

"Σε απόγνωση η Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Κινδυνεύουμε με χρεοκοπία – Ετοιμαστείτε για οικονομική καταστροφή και επώδυνα σοκ"

"Bank of America, JP Morgan προειδοποιούν: Μία λέξη μόνον… πουλήστε – Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα πιάσουν πάτο"

Πληροφορίες από το www.bankingnews.gr

Επίσης λέει το www.reuters πριν λίγο 

"Η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ φτάνει στο χαμηλό εννέα μηνών. η στεγαστική αγορά φτάνει στο πάτο" 



Η δραχμή υπήρξε μονάδα βάρους ίση με 3,75 γραμμάρια, υποδιαιρούμενη σε 3 γράμματα ή 60 σιτάρια. Στην Ελλάδα ορίστηκε ως μονάδα, με Βασιλικό Διάταγμα της 28 Σεπ. 1836.
Η δραχμή είναι νομισματική μονάδα, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο αλλά και από το σύγχρονο ελληνικό κράτος ως το 2002. Όπως και πολλά νομίσματα της αρχαιότητας, έτσι και η δραχμή, εκτός από νομισματική μονάδα, αρχικά αποτέλεσε μονάδα μέτρησης βάρους.  Βικιπαίδεια

Το όνομά της, προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει αρπάζω (> δράττομαι = πιάνω σφικτά). Στα αρχαία χρόνια, μία δραχμή ήταν ίση προς έξι οβολούς, νόμισμα το οποίο στην παλαιότερη μορφή του είχε σχήμα σιδερένιας ράβδου. Το πάχος του ήταν τόσο, ώστε η χούφτα ενός ανδρικού χεριού να μπορεί να πιάσει έξι από αυτούς. Έτσι εκ του δράττω (όσους οβολούς μπορούσε να αδράξει η παλάμη) προκύπτει η λέξη δραχμή.

Για αιώνες η δραχμή ήταν ένα από τα νομίσματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αφού αρκετές πόλεις-κράτη εξέδωσαν νομίσματα με το όνομα αυτό, με πιο γνωστά το αργυρό δίδραχμο του Φείδωνα, το Αθηναϊκό τετράδραχμο και το τετράδραχμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ποια δήμητρα μας σώζει ; ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ μας σώζει