Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Αύριο που οι τούρκοι "θα βλέπουν" από την Εύβοια την Ακρόπολη γιατί να μην γνωρίζουμε τι έγινε ανήμερα του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην Ακρόπολη πάνω;
φώτο απόhttps://ipolizei.gr/o-agios-dhmhtrios-loumpardiarhs/

 Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ δεν προστατεύει μόνο την Θεσσαλονίκη , προστατεύει την Αθήνα και ολάκερη την ΕΛΛΑΔΑ ( το φέρνει ο λόγος να θυμηθούμε τι έγινε πριν δυο χρόνια στην ΖΑΚΥΝΘΟ όταν ξημέρωμα του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ σεισμός 6,8 και κατά άλλους 7,1 πήγε να σχίσει το νησί στην μέση. Τότε ήταν που η ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ μαζί με τον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ και τον ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ έσωσαν το νησί) 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

γιατί αδελφοί βάζουμε το ερώτημα ...

"Αύριο που οι τούρκοι θα βλέπουν από την Εύβοια την Ακρόπολη γιατί να μην γνωρίζουμε τι έγινε ανήμερα του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην Ακρόπολη πάνω;" 

ΑΥΡΙΟ οι γείτονες θέλουν από την Εύβοια να δουν την Ακρόπολη, αλλά ξέχασαν τι έπαθαν στην Ακρόπολη τέτοιες ακριβώς μέρες;

"Οι Τούρκοι παίζουν με τα νεύρα μας και κοροϊδεύουν και την Αθήνα αλλά και τους υποτιθέμενους συμμάχους. Ακύρωσαν άσκηση για τις 28 Οκτωβρίου οι Τούρκοι, μετέδωσε το Anadolu. Και εμείς βεβαίως ακυρώσαμε δική μας άσκηση για τις 29 Οκτωβρίου. Δείτε στον χάρτη που λένε ότι θα κάνουν άσκηση αύριο, με NAVTEX που εξέδωσαν.

Η NAVTEX δεσμεύει περιοχή ακριβώς πάνω στον 25ο μεσημβρινό" 

https://www.militaire.gr/mas-koroideyoyn-oi-toyrkoi-askisi-anoichta-tis-eyvoias-ayrio/


ΤΙ ΕΠΑΘΑΝ οι αγαρηνοί πάνω στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ 

Να πάμε σε ένα βυζαντινό κομψοτέχνημα που βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη και να θυμηθούμε από τα ζωντανά σπαράγματα της ιστορίας και της αρχαιολογίας. 


"Καμαροσκέπαστη μονόκλητη Βασιλική του 12ου μ.Χ. αιώνα, καλυπτόμενη από κυλινδρική καμάρα πλακοσκέπαστη.

Το Ναΐδριο αυτό τιμάται στο όνομα του Αγίου Δημητρίου Βομβαρδιάρη ή Λουμπαρδιάρη και ιδρύθηκε τον έννατο αιώνα μ.Χ. ( ΦΩΤΟ 1) 

" Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Άγιος Δημήτριος εορταζόταν με πολλή ευλάβεια από τους Χριστιανούς, όπως και σήμερα. Κατά την 26-10-1656 συγκεντρώθηκαν οι Χριστιανοί από την παραμονή για τον εορτασμό. Επειδή όμως δεν μπορούσε να το ανεχτεί αυτό ο τότε Φρούραρχος της Ακρόπολης Γιουσούφ-Αγάς, θανάσιμος εχθρός των Χριστιανών και όλων των Ελλήνων, συνέλαβε το σατανικό σχέδιο να φονεύσει αυτούς ομαδικά κατά την ημέρα της εορτής. Ετοίμασε κρυφά όλα τα κανόνια των Προπυλαίων της Ακρόπολης καθώς και το μεγάλο κανόνι, την Λουμπάρδαν, και περίμενε την κατάλληλη στιγμή της δοξολογίας να διατάξει πύρ.

Ο Θεός όμως ύστερα από μεσιτεία του Αγίου, την ώρα ακριβώς της πυροδοτήσεως, όπως λέγει ο θρύλος, έριξε κεραυνό από τον ουρανό, ο οποίος κατέστρεψε την πυριτιδαποθήκη, τα κανόνια και τα Προπύλαια της Ακρόπολης και φόνευσε τους πυροβολητές και τον ίδιο τον Γιουσούφ-Αγά και την οικογένειά του, όπως αφηγείται ο περιηγητής Σπόν. Γι’ αυτό και ονομάσθηκε ο Άγιος «Βομβαρδιάρης», από το βομβαρδίζω και «Λουμπαρδιάρης» από το όνομα του μεγάλου κανονιού, την Λουμπάρδαν." https://www.ekklisiaonline.gr/arxontariki/agios-dimitrios-loumpardiaris-i-vomvardiaris/

Ακούστε αδελφοί και την συνέχεια. Όσοι τούρκοι σώθηκαν από αυτό το κακό έτρεξαν αλλαλάζοντες κάτω στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΉΤΡΙΟ και φώναζαν στους χριστιανούς:  

"σας έσωσε ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  , ζωντανός ο ΘΕΟΣ σας, εκεί που ο ήλιος έκαιγε, ένα αστροπελέκι έπεσε πάνω μας στην Ακρόπολη και μας ανατίναξε μαζί και τα πυροβόλα που τα είχαμε στρέψει πάνω σας" 

ΑΥΤΑ ΕΠΑΘΑΝ ΟΙ ΤΟΎΡΚΟΙ - ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΜΥΑΛΌ ΔΕΝ ΒΆΖΟΥΝ.

Είναι τόσο κατανυκτικό αδελφοί το μέρος αυτό του ναίσκου που η επιμέλεια του γνωστού ναοδόμου - αρχαιολόγου κ. Αναστάσιου  Ορλάνδου το αποκατέστησε και σήμερα λειτουργεί.

Πόσοι και πόσοι άγιοι από παλαιά μέχρι και στις μέρες δεν λειτούργησαν σε αυτό;

Στα χρόνια πριν την άλωση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ βρέθηκε στην Αθήνα για να στηρίξει με τον λόγο και τα έργα του τους χριστιανούς των Αθηνών και λειτουργούσε σε αυτό το εκκλησάκι.

Αλλά και στα νεώτερα χρόνια εκεί λειτουργούσε ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ και μετά ο μαθητής του ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ο Πλανάς με ψάλτες τον Παπαδιαμάντη και τον Μωραιτίδη. 

ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΔΕΛΦΟΙ;

Όποιος κάνει μακροβούτι μέσα στην Ιστορία και την Παράδοση ατσαλώνει το πιστεύω του ότι η βαρβαρότητα που έφεραν δίπλα μας δεν πρόκειται να σταθεί ακόμα για πολύ.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας