Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Το τρίτο και μεγαλύτερο γεωτρύπανο του ο σουλτάνος το βάζει μέσα στα ΣΤΕΝΑ για περισσότερη ασφάλεια.Δεν θέλει να είναι έξω στην ανοικτή θάλασσα σε περίπτωση εμπλοκής με την Ελλάδα.

 


φωτο από https://www.hurriyetdailynews.com/

Αφού αγκυροβόλησε κάπου 30 και ώρες απέναντι απο την Λήμνο το KANUNI  σήμερα εισήλθε στα ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ για τον τελικό προοορισμό του που είναι το λιμάνι της θάλασσας του Μαρμαρά Χαϊντάρπασα.

Μαζεύει τα πανάκριβα  πλωτά γεωτρύπανα του ο σουλτάνος σε ασφαλή λιμάνια και μάλιστα ξαφνικά ίσως γιατί σχεδιάζει κάτι και δεν θέλει να είναι εκτεθειμένα ως στόχοι στην ανοικτή θάλασσα.

 Το «Κανουνί», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου της Αν. Μεσογείου απέναντι απο την Κύπρο  και  έχει ως αναφορά τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν (1496-1566) ο οποίος ήταν γνωστός ως Kanuni (Νομοθέτης) Σουλτάν Σουλεϊμάν, τώρα είναι σε ασφαλές σημείο.

Το έτερο πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ  από τον Σουλτάνο Γιαβούζ Σελίμ 1470-1520 είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Σελεύκειας (βυζαντινή ΙΣΑΥΡΙΑ) και κάνει λένε εργασίες συντήρησης.Πριν μέρες μας προειδοποίησε ο σουλτάνος ότι θα το βγάλει λιαν συντόμως πάλι στην Αν. Μεσόγειο. Για να δούμε..

Το τρίτο γεωτρύπανο το Φατίχ  από τον Μωάμεθ τον Πορθητή 1432-1481 το έχει μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Μαύρης Θάλασσας κάνοντας δοκιμαστικές εξορύξεις στα ενεργειακά πεδία  απέναντι απο την ΑΟΖ της Βουλγαρίας.

Ουσιαστικά  και τα τρία πλωτά γεωτρύπανα (που κόστισαν στην τουρκία πολλά χρήματα και σήμερα αυτή εξ αιτίας των  μεγάλων  οικονομικών  ανοιγμάτων της έχει  φοβερές δυσκολίες στο εσωτερικό της )  τα έχει η τουρκία ή τα κατευθύνει σε ασφαλή σημεία. 

Είναι λογικό γιατί σε περίπτωση εμπλοκής με την Ελλάδα που ήδη επιδιώκει  η τουρκία τα τεράστια γεωτρύπανα  μπορεί να γίνουν εύκολοι στόχοι  από τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας