Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

το “Oruc Reis” γυροφέρνει το Καστελλόριζο και η τουρκία ετοιμάζεται για πρόβα τζενεράλε διάσωσης σύμφωνα με τον χάρτη της που κόβει το ΑΙΓΑΙΟ στην μέση .


 Το θέμα μπορεί να φαίνεται πολύπλοκο αλλά για τον τούρκο είναι ήδη ξεκαθαρισμένο.

Στις αρχές του καλοκαιριού ένας σεβάσμιος γέροντας μας διαμήνυσε και το επισημάναμε  ότι η τουρκία θα φτάσει μέχρι και εκείνο το σημείο  ώστε με  μεθοδευμένη βύθιση πλοίου  να μας κατηγορήσει και να μας εμπλέξει στα διεθνή φόρα.'Αλλο που δεν θέλει;

Και φυσικά αν ένας κακοπροαίρετος επιθυμεί να σε μπλέξει βρίσκει χίλιες δυο αφορμές και ο πονηρός σε ταλαιπωρεί.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝΕΤΑΙ  ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ; 

" Το τουρκικό ερευνητικό, που βρίσκεται για 7η συνεχόμενη ημέρα ανοιχτά του ελληνικού ακριτικού νησιού, κινείται μια ΒΑ και μια ΝΔ του Καστελόριζου. Όπως επισημαίνουν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, όταν το πλοίο έχει πορεία ΒΑ πλέει πιο κοντά στις ελληνικές ακτές ενώ όταν πλέει ΝΑ απομακρύνεται. Μέχρι στιγμής, το τουρκικό ερευνητικό δε φαίνεται να έχει αλλάξει τακτική και να χαράξει πορεία ακόμη πιο κοντά στο ελληνικό νησί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών του ΥΠΕΘΑ οι τελευταίες τέσσερις ημέρες ισχύος τη παράνομης τουρκικής NAVTEX θεωρούνται κρίσιμες για το αν το Oruc Reis κινηθεί προκλητικά σε ακόμη πιο κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο"  https://www.onalert.gr/ellinotourkika/paichnidia-neyron-apo-to-oruc-reis/398418/

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ σύμφωνα με τις νέες συντεταγμένες το τουρκικό σεισμογρφικό φαίνεται να βρίσκεται στα 18 ναυτικά μίλια περίπου απο το ακριτικό ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ.

Ληφθείσα θέση: 2020-10-18 11:34 UTC
πριν από 15 λεπτά

Τοπική ώρα του σκάφους:
2020-10-18 13:34 LT (UTC +2)

Περιοχή: EMED - Ανατολική Μεσόγειος

Τρέχουσα θύρα: -

Γεωγραφικό πλάτος / μήκος: 35.97608 ° / 30.01385 °

Κατάσταση: Περιορισμένη ευελιξία

Ταχύτητα / πορεία: 4,6 kn / 345 °

Πηγή AIS: 313 SV5KKU_Lakis

ΠΗΓΗ https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:4614951/mmsi:271044654/imo:9675470/vessel:ORUC_REIS


ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΑΕΡΑ ΣΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ;

Χαρακτηριστικό απόσπασμα απο  άρθρο του  Χρήστου Καπούτση

" η Ελλάδα θα αντιδράσει, δυναμικά, πιθανόν και με την αξιοποίηση της στρατιωτικής της ισχύος, εφόσον η Τουρκία θα  παραβιάσει τα εθνικά χωρικά ύδατα,  που σήμερα στο Αιγαίο είναι 6 ν.μ…. , δηλαδή, εφόσον  το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και ο στολίσκος πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, προσεγγίσουν τις ακτές του Καστελλόριζου, της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου, της Εύβοιας ή και της Κρήτης, σε απόσταση μικρότερη των 6 ν.μ.  Και προφανώς, δεν πρόκειται να υπάρξει ελληνική αντίδραση, όσο τα τουρκικά πλοία θα «βολτάρουν» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πέρα από τα 6 ν.μ.

Για να δούμε όμως τι ισχύει. Στα χωρικά ύδατα,  η παράκτια χώρα ασκεί πλήρη κυριαρχία. Είναι, ας το πούμε σχηματικά, η συνέχεια του εθνικού εδάφους. Και ως προς το βαθμό κυριαρχίας , δεν έχει διαφορά από τη στεριά.

Με βάση το διεθνές δίκαιο μια χώρα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 ν.μ.., δηλαδή, να επεκτείνει την κυριαρχία της.   Το δικαίωμα αυτό,  θεωρείται αυτονόητο και αναφαίρετο και υλοποιείται μονομερώς. Η Ελλάδα μέχρι τώρα στο Αιγαίο έχει  χωρικά ύδατα στα 6 νμ.   Όταν η Ελλάδα επικύρωσε το 1995 τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών,  για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982), η Τουρκία απάντησε με ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το οποίο ουσιαστικά θεωρούσε casus belli  (αιτία πολέμου δηλαδή), τυχόν απόφαση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 νμ στο Αιγαίο.

Και εδώ ακριβώς είναι το πολύ κρίσιμο σημείο. Όταν η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αντιδράσει δυναμικά,  μόνο όταν  θα παραβιαστεί το χωρικό εύρος των 6 ν.μ. από τις ελληνικές ηπειρωτικές ακτές, μήπως, αφήνει να  εννοηθεί, ότι έχει απεμπολήσει το δικαίωμα άσκησης εθνικής κυριαρχίας μέχρι τα 12 ν.μ., υπολογίζοντας πιθανόν και το τουρκικό casus belli ; Η μη άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος, αποτελεί οιονεί παραιτήσει από το δικαίωμα; Ερωτήματα  είναι, που ζητούν απαντήσεις, όχι νεφελώδες, αλλά ξεκάθαρες .

Να διευκρινίσουμε ακόμη,  ότι, η  υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δεν αποτελούν μορφές κυριαρχίας,  αλλά κυριαρχικά δικαιώματα. (είναι δύο Διαφορετικά θέματα. Άλλο κυριαρχία, άλλο κυριαρχικό δικαίωμα)" 

ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/quot-poioi-kai-giati-dimioyrgoyn-sygchysi-gia-ta-themata-ethnikis-kyriarchias-mas-quot/

 ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.

" Με μία ανάρτηση του ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, ανακοινώνει ότι η χώρα του…επέκτεινε τον χώρο ευθύνης για έρευνα και διάσωση! Ο χάρτης που δημοσιεύει και συνοδεύει την ανάρτησή του είναι άκρως προκλητικός..." 


Η ΕΛΛΑΔΑ ανέβασε πυρετό με όλα αυτά που συμβαίνουν. Το αντιπυρετικό δεν είναι μόνο να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως είπαν οι εταίροι μας να δούμε αν θα συμμορφωθεί η τουρκία;

Κάτι άλλο πρέπει να γίνει, κάποια άλλη πιο τολμηρή διαχείριση της κατάστασης αυτής πριν καταστεί έκρυθμη και τραγική.


ΣΤΩΜΕΝ καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας