Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Σήμερα στην τουρκία εκστρατεία " κρεμάστε ψωμιά" - Αύριο "κρεμάστε τον Ερντογάν";- ΖΟΥΜΕ ΑΠΙΘΑΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ


 Την ώρα που συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κηρύσσει εκστρατείες ψωμιού για τους φτωχούς, η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση «βγάζει στη φόρα» τα… απόκρυφα έξοδα του προεδρικού Μεγάρου του Ερντογάν, που φέτος τριπλασιάστηκαν εν μέσω κορονοϊού και καταπόντισης της λίρας, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», που πρόσκειται στην αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ενώ οι άνθρωποι αγωνίζονται να αγοράσουν το ψωμί τους, ο προϋπολογισμός των ανακτόρων αυξήθηκε κατά περίπου τρεις φορές.

Η Διεύθυνση Στρατηγικής και Προϋπολογισμού της τουρκικής προεδρίας συνέκρινε τις δαπάνες του προεδρικού μεγάρου τους πρώτους 6 μήνες του 2020 με τις δαπάνες τους πρώτους 6 μήνες του προηγούμενου έτους (2019) και οι δαπάνες από 21,9 εκατομμύρια λίρες το 2019 (2.3 εκατ. ευρώ), έφτασαν τα 81,8 εκατομμύρια λίρες το 2020 (8.8 εκατ. ευρώ).

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μπαρίς Ατάι κατήγγειλε μόλις χθες ότι ο Ερντογάν ξοδεύει 4,5 εκατομμύρια λίρες την ημέρα (500 χιλιάδες ευρώ), πέραν των κονδυλίων που προβλέπει για το προεδρικό ο ετήσιος προϋπολογισμός.

Ο νέος προϋπολογισμός για το 2021 προβλέπει πάντως 14.8 δισ. λίρες ως ετήσιο κονδύλι για το παλάτι (1.6 δισ. ευρώ), ενώ για το υπ. Άμυνας 51.5 δισ. λίρες (5.5 δισ. ευρώ).

Κιλιτσντάρογλου: Το παλάτι του Ερντογάν ζει στο ροζ κόσμο του

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και την εκστρατεία Μπαχτσελί «κρεμάστε ψωμιά», ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι δεν θα μπορούσε τίποτα άλλο να εξηγήσει καλύτερα το ρεζιλίκι των 18 χρόνων της διακυβέρνησης ΑΚΡ.

«Γι αυτό ευχαριστώ τον κ. Μπαχτσελί. 83 εκατομμύρια έχουν καταντήσει να υπηρετούν μια χούφτα τοκογλύφων. Το έχουν συνειδητοποιήσει;» είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι «το παλάτι (Ερντογάν) δεν έχει σχέση με το λαό, ούτε με την ανεργία. Αυτοί ζούνε στον δικό τους ροζ κόσμο».

Ακσενέρ: Μέχρι κι ο Χίτλερ θα σηκωνόταν από τον τάφο του

Αντίστοιχα η ακροδεξιά ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, σχολίασε δηκτικά, σχετικά με την εκστρατεία με τα ψωμιά και την ανισότητα στην εκπαίδευση:

«Τί ήταν αυτό; Λένε ότι η δημοκρατία επέβαλε αυτή τη στρεβλή δυτικότροπη αντίληψη με φασιστικές μεθόδους. Βρε, άντε από κει! Αν ο Χίτλερ έβλεπε τη σημερινή Τουρκία, θα σηκωνόταν από τον τάφο του και θα ‘λεγε: ‘πώς δεν τα σκέφτηκα εγώ όλα αυτά’… Έλα στα συγκαλά σου, κ. Ερντογάν».

Η Μεράλ Ακσενέρ επέκρινε την κυβέρνηση Ερντογάν για διγλωσσία και ψέματα, προειδοποιώντας ότι ο λαός τα βιώνει και δεν πείθεται ούτε από εκστρατείες, ούτε από λόγια.

«Εάν λέτε από τη μία ότι ‘η οικονομία πετάει’ και από την άλλη ξεκινάτε μια εκστρατεία ‘κρεμάστε ψωμιά’, κάποιος από εσάς λέει ψέματα. Ωστόσο, τα ψέματα δεν πιάνουν. Το έθνος μας το βιώνει αυτό το ψέμα προσωπικά.

Από τη μία όνειρα ότι η Τουρκία έγινε πλούσια με το φυσικό αέριο (στη Μαύρη Θάλασσα) και από την άλλη η αλήθεια με την εκστρατεία ‘κρεμάστε ψωμιά’», ανέφερε.

Πηγή: sigmalive

https://www.sigmalive.com/news/international/683776/triplasiastikan-ta-eksoda-ton-anaktoron-tou-erntoganzei-ston-roz-kosmo-tou