Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Ένας μεγάλος ΑΓΙΟΣ υποσχέθηκε: «την Βόρειο Ήπειρο και επτά άτομα την παίρνουμε! Και εγώ θα μεταφέρω τα λείψανα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τα οποία είναι και βαριά»

 Αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες της παγκοσμιοποίησης προσκρούουν σε δυο μεγάλα αγκωνάρια, αυτό της ιστορικής διαχρονικότητας της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας και των δικαίων συμφωνιών που καταπάτησαν οι ίδιοι στην προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου στην μητέρα Ελλάδα.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

(ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ του 2018 ΓΙΑ ΟΣΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΝΑ  ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ)

Από αχαριστία χορτάσαμε , από αδικία πνιγήκαμε , από προδοσία αηδιάσαμε .

Για να υπάρχει σήμερα η δήθεν Ευρώπη των Λαών έβαλε πλάτες ο Ελληνικός Λαός με το αλβανικό έπος του 40 στην Βόρειο Ήπειρο και στα οχυρά του Ρούπελ στην Μακεδονία απέναντι στον φασισμό της νέας τάξης που διαφήμιζε ο Χίτλερ και ο Μουσουλίνι.

Μήπως το παραβλέψαμε;

Μόλις έπεσε το τείχος του Βερολίνου που ήταν και η γενέθλιος ημέρα της σημερινής πρόβας παγκοσμιοποίησης , σκάζει το λεγόμενο τότε  ¨σκοπιανό"  .


 Το 1992 ντόπιοι και ξένοι διαχειριστές ιστορικών παραποιήσεων δείχνουν τις προθέσεις τους για την καταπάτηση των ιστορικών δικαίων της Μακεδονίας μας .

Είναι εκείνη η χρονιά που μας μεταφέρεται μέσω του ιστορικού Νικολάου Μάρτη η επισήμανση του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ, η πρόρρηση « μαζί με το ¨σκοπιανό¨( σημεία διάλυσης του) ανοίγει και το Βορειοηπειρωτικό»

Περί του γεγονότος αυτού αρθρογραφήσαμε πριν 2 έτη και σήμερα ο ΑΓΙΟΣ επιβεβαιώνεται καθότι και τα δύο αυτά Εθνικά θέματα  ανοίγουν ταυτόχρονα με την φτηνή δικαιολογία κάποιων « ώστε να στραφούμε μετά προς την Τουρκία αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Βαλκάνια»

(Παρένθεση - σήμερα βλέπουμε καμία σταθεροποίηση - από το Κόσσοβο μέχρι την πρωτεύουσα Σκόπια πνέει άνεμος κινητοποιήσεων και σύγκρουσης εν έτη 2022)

συνεχίζουμε με αυτά που επισημαίναμε τότε...

Μερικές φορές και είναι μάλιστα πολλές σταματάει η κοινή λογική και αρχίζει η κοροϊδία.

Όμως αυτοί το σχέδιο τους και ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ το σχέδιο ΤΟΥ , όπως μας κατατέθηκε πριν τρεις δεκαετίες από ΑΓΙΟ πολύ μεγάλο.

Το γλυκό για εμάς και το ξινό για τους άλλους το αφήνουμε για το τέλος καθότι ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ εμμέσως μας απαντά που θέλει να μεταφερθούν τα Ιερά Λείψανα του Ισαπόστολου ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ του Αιτωλού από την Βόρειο Ήπειρο.

Η αδικία κατάντησε συνώνυμο των διαχρονικών δρώμενων στην Βόρειο Ήπειρο.

« Τη Βόρειο Ήπειρο οι μεγάλοι τη χαντάκωσαν. Αυτοί πρέπει να κανονίσουν και τώρα το θέμα. Χρειάζεται διάκριση από εμάς για να μη γίνονται υπερβολές και δημιουργείται αναταραχή στον κόσμο»
Πρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση, «Ο Γέροντας Παΐσιος», 1995.

« Μὴ φοβάστε. Λειτουργοῦν καὶ οἱ πνευματικοὶ νόμοι. Πόνος εἶναι αὐτός. Μιὰ οἰκογένεια εἴμαστε καὶ μᾶς χώρισαν. Σὰν νὰ λένε, αὐτὰ τὰ παιδιὰ νὰ πᾶνε χώρια ἀπὸ τοὺς ὑπόλοιπους. Πονάει αὐτό!! Τόσες φορὲς τὴν ἐλευθερώσαμε τὴ Βόρεια Ἤπειρο, τόσα αἵματα, τόσα κρυοπαγήματα! Δὲ θὰ πᾶν χαμένα ὅλα αὐτά.»

Ἀθανάσιου Ρακοβαλῆ, «Ὁ πατήρ Παΐσιος μοῦ εἶπε», ἔκδοση 18η, σελ. 76

Να που ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ λύνει το θέμα της τσαμουρίας και του σημερινού αλυτρωτισμού της που μπορεί να γίνει σήμερα πυροδοτικός μηχανισμός στα σκοτεινά σχέδια κύκλων εξ ανατολών.

« Όταν είχαμε έρθει από την Καππαδοκία, με την ανταλλαγή, ήταν να μας δώσουν κάτι κτήματα στην Ηγουμενίτσα. ήταν κάτι τούρκικα χωριά αυτά που οι κάτοικοί τους θα πήγαιναν στην Τουρκία. Περιμέναμε εμείς να φύγουν. Πάει ο πρόεδρος μας (σημ. ιστολογίου: Πρόεδρος των Φαρασσιωτών – τα Φάρασσα Καππαδοκίας ήταν το χωριό καταγωγής του γέροντος- ήταν ο πατέρας του γέροντος Παϊσίου, Πρόδρομος Εζνεπίδης) και του λέει ο Τούρκος:

– Εσείς θα φύγετε εμείς θα κάτσουμε.
Βρε σκεφτόταν ο πρόεδρος, τι λόγος είναι αυτός;
Τι είχε γίνει ̇ είχαν πληρώσει δύο βουλευτές και τους είχαν γράψει Αλβανούς, Αρβανίτες. Έτσι αυτοί μείναν και εμείς πήγαμε πάνω στην Κόνιτσα.

Όταν τό ‘μαθε αυτό ο Κονδύλης, θύμωσε, χτύπησε το χέρι στο γραφείο, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ήταν τελειωμένο το πράγμα. Ήταν καλός ο Κονδύλης, δίκαιος.

Όταν ήταν να κάνουν απόβαση, στον πόλεμο με τους τούρκους, δεν κρατιόταν. Γυρνούσε πάνω στο καράβι και φώναζε:       

« Βρέ παλικάρια, μια φορά θα πεθάνουμε, τι τώρα, τι ύστερα. Ήρωες, βρε παιδιά.»     

Εκατό μέτρα πριν φθάσει το καράβι, έπεσε μέσα στην θάλασσα. Ναι, ναι, ήταν πολύ θερμός ο καημένος. Καλός ήταν.

Αυτούς τους τουρκαλβανούς μετά τους έδιωξε ο Ζέρβας. Έτσι αποκατέστησε ο Θεός την αδικία.

Ήταν βάρβαροι αυτοί! Ο Θεός να σε φυλάει.

Πόσους και πόσους δεν είχαν σκοτώσει!!!

Κατέβαιναν οι καημένοι οι Έλληνες πάνω από τα βουνά, φορτωμένοι ένα τσουβάλι, σιτάρι συνήθως, με τα πόδια, για να το ανταλλάξουν με λάδι ή αλάτι· από αυτό ζούσαν. Ήταν δύσκολη η ζωή τότε.

Οι τουρκαλβανοί μας αγόραζαν τα πράγματα, μετά βγαίναν έξω από το χωριό και μας σκότωναν και έπαιρναν πίσω τα χρήματα… Πόσους δεν είχαν σκοτώσει έτσι… Βάρβαροι… Υπέφερε ο κόσμος από μας… Μετά μαζευόντουσαν  30 – 40 μαζί. « Ότι μας βρεί να μας βρεί όλους μαζί..». Ήταν δύσκολο να σκοτώσεις τόσους μαζί.

Αθ. Ρακοβαλή, Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε, σελ 68

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ψυχογραφεί τους Βόρειους γείτονες μας και τις προθέσεις τους.

« Όταν μια γίδα θέλει να φάει ξύλο, πάει και ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνου. Έτσι κάνουν και οι Αλβανοί τώρα. Τους τους. Μην τους λογαριάζεις. Μη φοβάσαι».

Νικολάου Ζουρνατζόγλου, Μαρτυρίες Προσκυνητών, Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, τόμος Α’, σελ 259

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ επισημαίνει απειλή από την Αλβανία διότι βλέπει τον δούρειο ίππο της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής που μάλιστα εγκαθίσταται με γοργούς ρυθμούς στις μέρες μας και στα Βόρεια σύνορα με το πρόσχημα των διακρατικών συμφωνιών- εξοπλισμών.

« Εσείς οι στρατιωτικοί, την Αλβανία να προσέχετε. Από εκεί θα έρθει η απειλή».
«Γέροντα, άμα φτύσουμε, οι Αλβανοί θα πνιγούν στο σάλιο μας, και σεις λέτε ότι θα έρθει απειλή από την Αλβανία; Δεν μπορώ να το πιστέψω».
«Άκου το Γέροντα!», μου απάντησε.»
Υποστράτηγος ε.α., Τσιαλίκης Χρήστος, Θεολόγος, Κομοτηνή.                                                  

Νικολάου Ζουρνατζόγλου, Μαρτυρίες Προσκυνητών, Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, τόμος Β’, σελ 373.

Πόσες Ελληνικές ψυχές μπορούν να διεκδικήσουν τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου;

Που θα πάνε τα Ιερά Λείψανα του ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ του Αιτωλού του Ισαπόστολου του Έθνους μας;

Μας απαντά ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ

« Ο Γέροντας , αφού πρόσφερε και στους τελευταίους επισκέπτες που ήρθαν εκείνη την στιγμή κέρασμα , ξαναρωτά έναν απ΄ αυτούς
-Γέροντας : Θα την πάρουμε την Πόλη ; Τι , λες ;
-Χρήστος : Εγώ θα πάω για την Βόρειο Ήπειρο.
-Γέροντας : Την Πόλη να πάρουμε , την Βόρειο Ήπειρο και επτά άτομα την παίρνουμε!
-Χρήστος : Επτά και εγώ οκτώ !
–Γέροντας : Πάρτηνα ! Και εγώ θα μεταφέρω τα λείψανα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , τα οποία είναι και βαριά!

-Τι να πούμε , βρε παιδιά , όλα τα λένε και τα γράφουν τα βιβλία μας (της Εκκλησίας) , αλλά ποιος τα διαβάζει ;

-Ο κόσμος χαμπάρι δεν παίρνει . Κοιμάται με τα τσαρούχια !»

Ιερομόναχου Χριστόδουλου, «Σκεύος Εκλογής», Σελ :219

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ έδωσε το μήνυμα δια ζώσης και σήμερα το δίνει ουρανόθεν.

« πρώτα η Βόρειος Ήπειρος και μετά η ΠΟΛΗ και τα Ιερά Λείψανα του Πατρο – Κοσμά που είναι βαριά στην δεύτερη για να τιμηθούν δεόντως και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ»

ΣΤΩΜΕΝ καλώς- ΣΤΩΜΕΝ μετά φόβου ξεκινήσαμε ως λαός σε νέα ιστορική πορεία.


Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


ΑΝΑΣΤΑΤΗ η ΕΥΡΩΠΗ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΝΟΜΩΝ

 Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, το κυβερνητικό νομοσχέδιο σημαίνει μείωση των εκπομπών κατά 40% και περίπου 30% λιγότερα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι στοχοθετούνται άδικα σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και πολλοί δεσμεύονται να αντισταθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο μείωσης ή κλεισίματος των εργασιών τους.

Η διαμαρτυρία υποστηρίζεται ευρέως από οργανώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά δεν έχει οργανωθεί κεντρικά.

Προηγούμενες διαμαρτυρίες περιελάμβαναν διαδηλώσεις έξω από τα σπίτια πολιτικών και βουλευτών –κάτι το οποίο καταδίκασε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και δεν αύξησε τη δημόσια υποστήριξη στον σκοπό των μετεχόντων στις κινητοποιήσεις.

" αυτό που ακούσαμε από σεβάσμιο γέροντα της Ουκρανίας το 2015 , ούτε να το γράψω μπορούσα, ούτε να το πιστέψω... σήμερα όμως;"

 
η συναντίληψη που απεργάζονται αυτές τις στιγμές οι εξουσίες κατά του λαού για να υλοποιηθούν σκοτεινά σχέδια και να το χάψουν πάλι οι άνθρωποι με τις γνωστές συνταγές  ύπνωσης ευγενικώ τω τρόπω ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές και προκαλεί ΘΕΙΚΗ ΟΡΓΗ;

   Είμεθα εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να πούμε ΣΤΩΜΕΝ καλώς σε αυτό που διαμορφώνεται τούτες τις  δραματικές ώρες.

"είναι απίστευτο αλλά όμως πιστευτό ...πως το αδιέξοδο της ενέργειας επιβεβαιώνει αυτά που λένε οι προφητείες"  ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΤΟ 2015


" όταν οι Ρώσοι πάρουν την ΠΟΛΗ , μετά δε από δραματικά γεγονότα αυτή δοθεί στους Έλληνες, αυτοί θα πάνε εκεί με βάρκες που θα έχουν πανιά , δεν θα υπάρχει στάλα πετρέλαιο(ενέργεια ) , αυτό το λίγο  θα το έχουν καταπόσει οι στρατιές του πολέμου" 

τα παραπάνω αρκέστηκα να τα μεταφέρω σε αδελφούς και περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει.

τι γίνεται σήμερα ...

Η ΡΩΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΑΤΑΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΊΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΟΙΜΆΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΆΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ.

ΟΥΔΟΛΩΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΝ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ή ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥΣ.

ΕΧΟΥΝ  ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΩΣ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ 

ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΒΟΎΛΩΣΑΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗ 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

 

 " Η ρωσική οικονομία προετοιμάζεται για έναν μεγαλύτερο πόλεμο. Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ αποκαλεί τον πόλεμο αυτόν ως ‘δολοφονικό έγκλημα’, γράφει η γερμανική Focus Online.

Ενώ ο Spiegel θα σημειώσει:

«Το Καζακστάν έχει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου αλλά δεν έχει πρόσβαση στους ωκεανούς του κόσμου. Ένα ρωσικό δικαστήριο έκλεισε τώρα επίσης έναν σημαντικό τερματικό σταθμό για εξαγωγές προς τα δυτικά - με αδύναμη αιτιολόγηση».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πετρέλαιο εξάγεται από το Καζακστάν μέσω του τερματικού σταθμού στη νότια ρωσική πόλη- λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα - τώρα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί για 30 ημέρες με απόφαση δικαστηρίου στη νότια Ρωσία. 

Η στάση δικαιολογήθηκε με πιθανή περιβαλλοντική ζημιά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. 

Πιο πρόσφατα, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της γειτονικής Κεντρικής Ασίας πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας του Καζακστάν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Καζακστάν δεν έχει δική του πρόσβαση στους ωκεανούς του κόσμου. Η ικανότητα διακίνησης είναι 67 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου ετησίως. 

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev πρόσφερε πρόσφατα στην ΕΕ να παραδώσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου παρά τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις σχετικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

focus.de, spiegel.de 

ΠΗΓΗ

https://www.echedoros-a.gr/2022/07/blog-post_6.html#more


Στην Βουλή η τροπολογία για την ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. ΕΦΤΑΣΕ ....ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΛΕΝΕ..ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ...ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ..."Κύριε, εν τή νυκτί ταύτη αναμαρτήτους φυλαχθήναι ημάς" (απόδειπνο)

τι ήθελε να πει μια προσευχόμενη ψυχούλα; " φέτος δεν πάω διακοπές, θα προσπαθήσω να βγάλω ρωσική βίζα μετά τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ για να ταξιδέψω στην Κωνσταντινούπολη"

 

σημείωση: όταν θα εισέρχεται εκεί ο Ρώσος στον τρούλο της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ θα έχει πέσει το πρώτο χιόνι. ( αναδημοσίευση) 
" να αντέξετε αδελφοί και για να αντέξετε θέλει Μετάνοια , Πίστη και Ελπίδα . Άμα αντέξετε έτσι θα λογίζεστε ανδρείοι κατά ΘΕΩ " 
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

pravda.ru - οι Ρώσοι μύρισαν ότι φεύγει ο Ερντογάν και ανησυχούν για τον ΒΟΣΠΟΡΟ


Μετά το περιστατικό με φορτηγό πλοίο, η Τουρκία θα κλείσει σύντομα τον Βόσπορο για τη Ρωσία

από την https://english.pravda.ru/world/152788-turkey_russia/

και τον  Lyuba Lulko

Κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, η Τουρκία συνέλαβε ένα φορτηγό πλοίο με ρωσική σημαία καθώς μετέφερε σιτηρά από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί όταν ο Ρετζέπ Ερντογάν φύγει από την πολιτική. Η Ρωσική Ομοσπονδία χρειάζεται επειγόντως να κατασκευάσει εναλλακτικούς διαδρόμους για την παράδοση αγαθών στο νότο.Η Τουρκία πληροί όλες τις απαιτήσεις που προέρχονται από το Κίεβο

Το μισθωμένο από τη Ρωσία καζακικό πλοίο Zhibek Zholy, με 7.000 τόνους σιτηρών επί του σκάφους, έπρεπε να ξεφορτώσει τα σιτηρά στο λιμάνι του Karasu, από όπου θα μεταφερόταν στην επαρχία του Ικονίου. Ωστόσο από την 1η Ιουλίου το φορτηγό πλοίο έχει αγκυροβολήσει στην είσοδο του λιμανιού. Η Τουρκία κατέλαβε το πλοίο μετά από αίτημα του Κιέβου. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, το σιτάρι φέρεται να ανήκει στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα Βασίλι Μποντνάρ επεσήμανε την «πλήρη συνεργασία» με την Τουρκία.

«Το πλοίο, που τώρα μένει στην είσοδο του λιμανιού, έχει δεσμευτεί από τις τουρκικές τελωνειακές αρχές», είπε.


Ωστόσο, το πρόβλημα με την Ουκρανία και την Τουρκία θα παραμείνει στο μέλλον για πολύ καιρό. Τα εδάφη της Ουκρανίας που έχει πάρει υπό έλεγχο η Ρωσία διεξάγουν επί του παρόντος εκστρατείες συγκομιδής. Αυτή η συγκομιδή σιτηρών θα είναι ρωσική, αλλά το Κίεβο δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει...

ε.

Η Τουρκία μπορεί να κλείσει τον Βόσπορο για τη Ρωσία εντός ενός έτους

Η εξαγωγή σιτηρών, αλλά και υδρογονανθράκων κ.λπ. μέσω του Βοσπόρου έχει γίνει προβληματική τον τελευταίο καιρό καθώς το Κίεβο χάνει εδάφη. Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός στόχος της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει εναλλακτικές διαδρομές προς την Ασία, όπου θα ανακατευθυνθούν οι ροές ρωσικών εμπορευμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στη Σύνοδο Κορυφής της Κασπίας στο Τουρκμενιστάν.

Στο Τουρκμενιστάν, συζήτησε τη διαδρομή προς την Ινδία μέσω του λεγόμενου διαδρόμου Βορρά-Νότου (γνωστός και ως περσικός διάδρομος, μέσω της Κεντρικής Ασίας και του Ιράν. Την τελευταία φορά ήταν πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου — όταν μεταφέρθηκαν οι προμήθειες Lend-Lease μέσω του Ιράν στην ΕΣΣΔ.

Η ιδέα συζητείται στη ρωσική κυβέρνηση από το 2000. Το 2002 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Ινδίας για την κατασκευή σιδηροδρόμου και αυτοκινητόδρομου κατά μήκος αυτού του διαδρόμου. Μόνο σήμερα που αυτό το έργο έχει όλες τις πιθανότητες να υλοποιηθεί. Η Ρωσία θα μπορεί να φτάσει στον Περσικό Κόλπο και στον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Κασπίας Θάλασσας και του Ιράν για να φτάσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία από εκεί.

Η Τουρκία θα διεξαγάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε ένα χρόνο. Λόγω της απότομης πτώσης της οικονομίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει πιθανότητες επανεκλογής και όλοι οι αντίπαλοί του, εάν νικήσουν, θα είναι πολύ πιο μισαλλόδοξοι απέναντι στη Ρωσία.

Επομένως, η Τουρκία μπορεί πράγματι να μπλοκάρει τον Βόσπορο για τη Ρωσία και η Μόσχα θα πρέπει να βιαστεί με εναλλακτικές διαδρομές.
https://english.pravda.ru/world/152788-turkey_russia/