Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Μαζεύει τα πανάκριβα πλωτά γεωτρύπανα του ο σουλτάνος σε ασφαλή λιμάνια για να μην του τα κάνει "υποβρύχια" η Π.Α στο θερμό επεισόδιο που σχεδιάζει η τουρκία.

 


Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ οι οποίες ανα πάσα στιγμή μπορεί να αναθεωρηθούν γιατί δεν μπορεί να τα βάλει κανείς με το μυαλό του Ερντογάν.

Αυτή την στιγμή  το «Κανουνί», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης και έχει προορισμό το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης πλέει ανάμεσα στην Κω και στην Αστυπάλαια έχοντας περάσει το μεσημέρι το στενό Ρόδου - Καρπάθου.

Το γεωτρύπανο «Κανουνί» έχει ως αναφορά τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν (1496-1566) ο οποίος ήταν γνωστός ως Kanuni (Νομοθέτης) Σουλτάν Σουλεϊμάν. 

Ανεβαίνει δια μέσου του ΑΙΓΑΙΟΥ προς την ασφαλή θάλασσα του Μαρμαρά μέσα στα ΣΤΕΝΑ.

Ουδείς  γνωρίζει στην διαδρομή του αυτή τι επιδείξεις και τι προκλήσεις θα κάνει.

Το στίγμα της θέσης του γιατί έχει ανοίξει τον πομπό του είναι: 

Ληφθείσα θέση: 2020-10-15 16:28 UTC
πριν από 2 λεπτά

Τοπική ώρα του σκάφους:
2020-10-15 18:28 LT (UTC +2)

Περιοχή: EMED - Αιγαίο Πέλαγος

Τρέχουσα θύρα: -

Γεωγραφικό πλάτος / μήκος: 36.4121 ° / 26.88469 °

https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:713607/mmsi:271047822/imo:9541203/vessel:KANUNI

Το έτερο πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ  από τον Σουλτάνο Γιαβούζ Σελίμ 1470-1520 είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Σελεύκειας (βυζαντινή ΙΣΑΥΡΙΑ) και κάνει λένε εργασίες συντήρησης. Εχθές μας προειδοποίησε ο σουλτάνος ότι θα το βγάλει λιαν συντόμως πάλι στην Αν. Μεσόγειο. Για να δούμε..

Το τρίτο γεωτρύπανο το Φατίχ  από τον Μωάμεθ τον Πορθητή 1432-1481 το έχει μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Μαύρης Θάλασσας κάνοντας δοκιμαστικές εξορύξεις στα ενεργειακά πεδία  απέναντι απο την ΑΟΖ της Βουλγαρίας.

Ουσιαστικά  και τα τρία πλωτά γεωτρύπανα (που κόστισαν στην τουρκία πολλά χρήματα και σήμερα αυτή εξ αιτίας των  μεγάλων  οικονομικών  ανοιγμάτων της έχει  φοβερές δυσκολίες στο εσωτερικό της )  τα έχει η τουρκία ή τα κατευθύνει σε ασφαλή σημεία. 

Είναι λογικό γιατί σε περίπτωση εμπλοκής με την Ελλάδα που ήδη επιδιώκει  η τουρκία τα τεράστια γεωτρύπανα  μπορεί να γίνουν εύκολα  "υποβρύχια" απο την Πολεμική Αεροπορία μας.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας