Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Το ακάθαρτον πνεύμα εισπηδεί μέσα στα χρήματα. (μια αληθινή ιστορία με τον Όσιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία)Στην φώτο ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο Τσαλίκης με την τίμια κάρα του ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ.
Πλήθη ψυχών προσέτρεχαν και προστρέχουν στην πανέμορφη νήσο της Ευβοίας και στα μοναστήρια της.
Εκεί όμως στην Βόρειο Εύβοια ένα Πατερικό μελίσσι βγάζει ΑΓΙΟ ΜΕΛΙ που μυρίζει προσευχή , αγώνες και πνευματική ζωή, στην Ιερά Μονή του ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ με το καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου και ο χαριτόβρυτος τάφος του ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ.
Πόσες υπάρξεις δεν ξεκούρασε ο ΑΓΙΟΣ των ημερών , ο Όσιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης που σήμερα ( 22 Νοεμβρίου)  ευφροσύνως γεραίρει η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
Όσους λόγους και να πούμε δεν φτάνουν, για αυτό ας αρκεστούμε σε γεγονότα της ζωής του ΑΓΙΟΥ, μέσα στα οποία διαφαίνονται τα ΘΑΥΜΑΣΙΑ του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ που διατέμνουν μέσω του ΟΣΙΟΥ λεπτές  πνευματικές καταστάσεις που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, αλλά όμως υφίστανται και ταλαιπωρούν κόσμο και κοσμάκη.
Μια τέτοια ταλαιπωρημένη ψυχούλα ήταν μια πνευματική κόρη του ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ που επί πολλά χρόνια τον επισκεπτόταν και εξομολογείτο τα βάσανα και τις δοκιμασίες της σε αυτόν.
Και το βάσανο της ήταν μεγάλο.
Ένα παλληκάρι της υπέφερε από ακάθαρτο πνεύμα.
Το τι τραβούσε η έρμη  μόνο ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ γνώριζε και ο ΑΓΙΟΣ Γέροντας της. ( πόσες σήμερα άραγε οικογένειες υποφέρουν αφάνταστα από αυτές τις πνευματικές καταστάσεις και πολλές φορές δεν γνωρίζουν την αιτία , την αφορμή και την θεραπεία αυτών;)
Τα χρόνια περνούσαν και η δυστυχισμένη με προσευχές , νηστείες , ελεημοσύνες προσπαθούσε να βοηθήσει το παιδάκι της.
Ο ΑΓΙΟΣ προσευχόταν για την πνευματική του κόρη να της δίνει ο ΘΕΟΣ υπομονή , δύναμη και κουράγιο.
Έπρεπε να ανεβεί τον « γολγοθά»  της , να σταυρωθεί και να έρθει η ανάσταση – θεραπεία του παιδιού της.
Σε μια επίσκεψη της ο ΑΓΙΟΣ την ειδοποίησε ότι το παλληκάρι της θα γίνει σύντομα  καλά γιατί οι προσευχές της εισακούστηκαν από τον Κύριο.
Πράγματι σε λίγο καιρό το παιδί της φρονηματίστηκε και ειρήνευσε από την εσωτερική αντάρα που του δημιουργούσε το ακάθαρτο πνεύμα , το οποίο με τις ΕΥΧΕΣ του ΟΣΙΟΥ φυγαδεύτηκε από αυτό.
Μπορεί να φυγαδεύτηκε από το παιδί αλλά κάπου αλλού  τρύπωσε , όπως θα δούμε στην συνέχεια.
Η πνευματική κόρη του ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ δεν είχε λόγια να τον ευχαριστήσει για το μεγάλο ΚΑΛΟ – ΘΑΥΜΑ που έκανε σε αυτήν και τον γιό της.
Σκέφτηκε κάτι που έκαναν όσοι ήθελαν να ευχαριστήσουν τον ΑΓΙΟ.
Σκέφτηκε τον ντορβά του ΑΓΙΟΥ.
Τι ήταν ο ντορβάς του ΑΓΙΟΥ;
Ο Όσιος Ιάκωβος δεν έπιανε ποτέ του χρήματα.
Όσοι του έδιναν χρήματα προς βοήθεια, τους έδειχνε τον ντορβά του για να τα βάλουν εκεί.
Όσοι του ζητούσαν χρήματα τους έδειχνε τον ντορβά του για να πάρουν ότι είχαν ανάγκη.
Πάντα ο ντορβάς αυτός ήταν γεμάτος και δεν άδειαζε ποτέ.
Έτσι λοιπόν σκέφτηκε και  η πνευματική του κόρη να ευχαριστήσει τον ΑΓΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑ της για το μεγάλο καλό που έκανε σε αυτήν και το παιδί της , δηλ. να βάλλει κάποια χρήματα μέσα σε αυτόν τον ντορβά.
Την επόμενη που συναντήθηκε με τον ΑΓΙΟ της είπε αυτός:
-         Βρε ευλογημένη ο ΘΕΟΣ έκανε έλεος και έβγαλε το ακάθαρτο πνεύμα από το παιδί σου και εσύ το ξαναγυρίζεις πίσω στον ντορβά!!!
Πόσο λεπτές καταστάσεις είναι αυτές;
Μόνο ένας ΑΓΙΟΣ μπορούσε να διακριβώσει τι συνέβαινε.
Και αυτό έβλεπε ο ΟΣΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο ΕΝ ΕΥΒΟΙΑ ο ΑΓΙΟΣ της ΣΥΓΝΩΜΗΣ και της ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ.
Κωνσταντίνος Βαρδάκας