Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ δεν φτιάχνει ειδήσεις, αλλά γράφει την ΙΣΤΟΡΙΑ της ανθρωπότητας για να την σώσει.


Η φώτο   είναι από το fb από την εορτή του ΤΑΞΙΑΡΧΗ στο ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ πριν λίγες μέρες.
Στην ζωή υπάρχουν μεγάλες  εκπλήξεις καλές ή κακές ή ανατρεπτικές. Το θέμα είναι πως θα τις διαχειριστείς.
Δεν έχουμε πλέον υβριδικό πόλεμο, αλλά κανονικό πόλεμο στον οποίο συμμετέχουν και εκκλησιαστικοί άρχοντες.
Ένα καθαρό  γεωπολιτικό θέμα το μετέτρεψαν σε πνευματικό, όπως το Ουκρανικό ζήτημα και κανείς πιστός δεν επιθυμεί να βλέπει να αλληλοκατηγορούνται οι κεφαλές της Ορθοδοξίας
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Όλοι προεξοφλούν το τέλος του Ερντογάν ,αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιος φεύγει πρώτος.
Ένα σοβαρό σενάριο προς προβληματισμό και διαχείριση αν χρειαστεί είναι και η περίπτωση που αποχωρήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας για διάφορους λόγους.
Το εύλογο είναι ότι θα λειτουργήσει η κανονικότητα του συνοδικού συστήματος και θα βγάλει νέο Πατριάρχη.
Αλλά στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η προσωπικότητα του σημερινού οικουμενικού με τα έκτακτα χαρίσματα της αναγόρευσε το Φανάρι σε γεωπολιτικό πόλο.
 Ιστορικά και ιδιαίτερα στις μέρες μας οι στρατηγικές συμπράξεις περνούν  μέσα  στις εκκλησιαστικές θέσεις και αντίστροφα.
Αν σε τέτοια περίπτωση βρίσκεται ο Ερντογάν ακόμα στα πράγματα θα θελήσει  όχι μόνο να μπλοκάρει την απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με προφάσεις , αλλά το χειρότερο να δρομολογήσει δικές του  εξελίξεις.
Η σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν δεν γνωρίζουμε σε τι επίπεδα κινείται και τι συμφέροντα απεργάζεται.
Η Ρωσική εκκλησία μετά το ουκρανικό ζήτημα του αυτοκέφαλου που προέκυψε, βλέπει το μακρύ γεωστρατηγικό χέρι της Δύσης, ειδικότερα των ΗΠΑ να την πλαγιοκοπεί στο Ορθόδοξο πλήρωμα της Ουκρανίας.
Θα θελήσει λοιπόν αναγνωρισμένης της στενής σχέσης Πούτιν – Ερντογάν να έχει λόγο με πολλούς τρόπους στην εκλογή νέου πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ( αν και φαίνεται εκ πρώτης όψης παράδοξο, όλα μπορούν παιχτούν).
Και φυσικά ο Ερντογάν θα θελήσει να κάνει τα χατίρια των φίλων του Ρώσων την στιγμή που οι ΗΠΑ του σφίγγουν τα λουριά με κυρώσεις και άλλα.
Στην ζωή είναι όλα πιθανά και η ιστορία κάνει ομόκεντρους κύκλους.
Τα χρόνια πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους τούρκους λόγω των τεταμένων σχέσεων που υπήρχαν μεταξύ των ανθενωτικών και των ενωτικών αλλά και της διαφυγής πολλών εκκλησιαστικών στην Δύση δεν υπήρχε Πατριάρχης, αλλά κάποια επιτροπή συνοδικών διοικούσε το Πατριαρχείο.
Σήμερα που οι ΗΠΑ και  οι Ρώσοι επιθυμούν να αλώσουν με τον δικό τους τρόπο την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΎΠΟΛΗ και τα ΣΤΕΝΑ όλα είναι άδηλα.
 Η Μικρή αλλά η Μεγάλη Ελλάδα δεν μπορεί σήμερα να έχει κανένα λόγο στα τεκταινόμενα. Ευτυχώς που ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ έχει για αυτήν λόγο και υποστήριξη.
ΣΤΩΜΕΝ καλώς γιατί  ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ δεν φτιάχνει ειδήσεις, αλλά γράφει την ΙΣΤΟΡΙΑ της ανθρωπότητας για να την σώσει.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας