Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

- Γέροντα είμαστε υπό ένταση, τι θηρία μας ετοίμασαν;-μην σκας, κάτι γυμνάσια θα μας κάνουν και θα φύγουν τρέχοντας.


Οι παραπάνω λόγοι ανήκουν σε μοναχό , πνευματικό παιδί του Παπά – Φώτη του Λαυριώτη.
(Στην δε  χαρακτηριστική φωτογραφία ο Παπά- Φώτης με το τριμμένο ράσο μπροστά στον "κουστουμαρισμένο" πρέσβη των ΗΠΑ κ. Νάιλς.
«Το νου σου… Υπάρχει Θεός και σε βλέπει», του είχε πει.) από την σελίδα στο facebook
 Παπα-Φώτης Λαυριώτης, ο δια Χριστόν «σαλός»

ΣΉΜΕΡΑ στις 27 Νοεμβρίου του 2019  αγιοκατατάχθηκε εις τας Δέλτους του αγιολογίου της Εκκλησίας μας ο γνωστός σε όλους μας Γέροντας Σωφρόνιος του Essex, ο Γέροντας της θεωρίας του Άκτιστου  Φωτός.( πνευματικά έργα του -Οψόμεθα τον Θεόν Καθώς Εστί- Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη)
 Ο Παπά – Φώτης ο  Λαυριώτης και ο νέος ΑΓΙΟΣ μας ο Γέροντας Σωφρόνιος του  Essex γνωριζόταν πολύ καλά μεταξύ τους και επικοινωνούσαν με τον δικό τους τρόπο.
Και πώς να μην γνωριζόταν όταν είχαν το ίδιο ΓΕΡΟΝΤΑ , τον ΑΓΙΟ ΣΙΛΟΥΑΝΟ τον ΑΘΩΝΙΤΗ;
Και οι δυο ομολόγησαν ΧΡΙΣΤΟ σε δυο μακρινά νησιά αναμεταξύ τους.
Ο μεν πρώτος ομολόγησε ΧΡΙΣΤΟ με την αγία σαλότητα του στην Αγιοτόκο Λέσβο που τόσο υποφέρει σήμερα , ο δε δεύτερος ομολόγησε ΧΡΙΣΤΟ με την θεωρία του Άκτιστου Φωτός στο νησί της Μεγ. Βρετανίας στο κέντρο που η παγκοσμιοποίηση μεθόδευε με  κελεύσματα την απαξίωση της Εικόνος του κατά ΧΡΙΣΤΟΥ ανθρώπου.
Τους γνωρίσαμε και τους δυο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και μέσα σε απρόσμενες συγκυρίες. Τότε δεν ηδυνάμεθα να κατανοήσουμε ενώπιων ποιων πνευματικών ογκόλιθων ιστάμεθα.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας