Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

"Η δυτική οικονομία έχει σαπίσει – Oι λαοί θα εξεγερθούν λόγω ένδειας και απελπισίας"

Σάπια χαρακτηρίζει σε πρόσφατη ανάλυσή της τη δυτική οικονομία η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Και όσο και αν ο περί ου ο λόγος επιθετικός προσδιορισμός ακούγεται «ακραίος», μάλλον ο αναλυτής του οίκου διατηρεί ισχυρά ερείσματα.
Αφορμή για τη σύνταξη της έκθεσης αποτέλεσε το πρόσφατο δυστύχημα στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, όπου φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα «Francis Scott Key», προκαλώντας την κατάρρευσή της και χάος.
Φυσικά, η γέφυρα που κατέρρευσε, εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, υπογραμμίζει πόσο καταστροφική μπορεί να αποδειχθεί η απουσία βασικών υποδομών…
Το εμπόριο τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως για κάποιο χρονικό διάστημα θα χτυπηθεί βάναυσα, δεδομένου ότι από τη Βαλτιμόρη περνούν 52 εκατομμύρια τόνοι φορτίου ετησίως, 1,3 εκατομμύριο τόνοι αγροτικού και κατασκευαστικού εξοπλισμού, 2,5 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα, μεγάλες ποσότητες ξυλείας, γύψου, και σχεδόν ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα.

Αν μη τι άλλο, το συμβάν με το ναυλωμένο πλοίο της Maersk, ιδιοκτησίας Σιγκαπούρης, με πλήρωμα από την Ινδία, θα προκαλέσει blackout στην οικονομία 

Και όλα αυτά λόγω της επί μακρόν έλλειψης επενδύσεων σε υποδομές και θεσμούς, οι οποίες επιτρέπουν στις οικονομίες να λειτουργούν.
Σημειώνεται πως στο παρελθόν εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας είχαν προειδοποιήσει πως λόγω των πολέμων στους οποίους εμπλέκονται οι ΗΠΑ ο κίνδυνος παρόμοιων επεισοδίων δολιοφθοράς, δεδομένου ότι τα πληρώματα των πλοίων είναι ως επί το πλείστον ξένοι, θα ενταθεί.
Οι ΗΠΑ ήταν εντελώς απροετοίμαστες για μια τέτοια απειλή.
Και αναμφισβήτητα η Ευρώπη είναι το ίδιο ευάλωτη.( Πληροφορίες από το https://www.bankingnews.gr/
Περισσότερα στο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ