Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

η "καρδιά" του Αγίου Λουκά του ιατρού στην πολύπαθη Αθήνα

Μέσα σε δύσκολες μέρες ο Ιερός Ναός του  Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη επί της Πανόρμου στην Αθήνα φιλοξενεί τις " άγιες μερίδες " όπως λέει και ο παρακλητικός κανόνας του Αγίου Λουκά μαζί με τμήμα της καρδιάς του από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας .
Ποιας καρδιάς άραγε αδελφοί ; αυτής που άντεξε με την άνωθεν ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ  τόσες θλίψεις , διωγμούς , εξευτελισμούς και τόσα άλλα στην άθεη σοβιετική επικράτεια των μπολσεβίκων, χριστοκτόνων και τελικά ο Άγιος Θεός αυτήν την καρδιά την χαρίτωσε, γιατί είχε πολλή αγάπη και συγχωρητικότητα μέσα της και έτσι έμεινε άφθαρτη.
Παράδειγμα προς μίμηση και Στύλος Ορθοδοξίας ο Άγιος καθηγητής της Ιατρικής , της Ανατομικής Τοπογραφίας , της Χειρουργικής και των Οφθαλμολογικών παθήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως Λουκάς ο Ομολογητής.
Να το πούμε και πάλι γιατί πολλές φορές αρθρογραφήσαμε...
Πνευματική συγκυρία ο Ευαγγελιστής Λουκάς ( από τον οποίο έλαβε το όνομα και την Χάρη ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός) με την αγιογραφία του να μας δίνει τις πρώτες χαριτωμένες εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου και ταυτόχρονα εκτός από εκκλησιαστικός ιστορικός που  γράφει τις θεόπνευστες Πράξεις των Αποστόλων και το Ευαγγέλιο το κατά Λουκά ο  Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν και γιατρός και μάλιστα με ειδικότητα στα μάτια .
Δείτε τώρα μετά από χρόνια , έρχεται ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός  ο Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως  που έχει πρώτα σπουδάσει Καλών Τεχνών γεγονός που τον βοήθησε, όταν σπούδασε ιατρική "να αγιογραφήσει" τον μνημειώδες τόμο της εποπτικής ανατομίας και να χειρουργεί πρωτοποριακά για τα δεδομένα εκείνης της εποχής που μαστιζόταν από 
πυογόνες λοιμώξεις των Οφθαλμών και άλλες δύσκολες περιπτώσεις.
Ρωτήσαμε ένα γέροντα ..
Πες μας πατέρα πως βλέπεις τον Άγιο Λουκά Συμφερουπόλεως ;
Και μας είπε:
- στην Ρωσία και την Ουκρανία παιδί μου τον θεωρούν, όπως έχουμε εμείς τον Άγιο Νεκτάριο, αλλά και τόσο πολύ ο ίδιος ο Άγιος Λουκάς  αγαπάει την Ελλάδα που καθημερινά την διατρέχει από άκρον εις άκρον  εκεί που βλέπει πόνο, ασθένειες και βάσανα.
- Από εμάς περιμένει να τον επικαλεστούμε...
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

ΥΓ. Μάθαμε ότι τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά θα μείνουν στον Άγιο Δημήτριο Πανόρμου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής .
Είναι ο Άγιος Δημήτριος αδελφοί που πριν ένα χρόνο  πέρασε και προσκύνησε όλη η Αθήνα την Παναγία Σουμελά που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά .Έτσι για να τιμήσει ο Ναός αυτό το γεγονός έπηξε εντός του ένα περίλαμπρο προσκυνητάρι με αντίγραφο αυτής της θαυματουργής εικόνας της Σουμελάς. Τώρα εκεί δίπλα βρίσκεται και  η μυροβλύζουσα καρδιά του Αγίου Λουκά του Ιατρού.
Βοήθεια μας ο ΑΓΙΟΣ