Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ένα μεγάλο γιατί απαντάτε, αλλά μένει το ΣΟΚ

Βόμβες κατέστρεψαν τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και το πληρώνει η τσέπη του Έλληνα των μνημονίων ;
Διαβάζουμε και λαμβάνουμε απαντήσεις πάνω σε αυτά που μας "έδεσαν" για τα καλά.
Αλλά εγγύς θα ξεμπλέξουμε όταν γίνει πιο ανυπόφορη η κατάσταση από τις γεωστρατηγικές εξελίξεις που πλησιάζουν με φόρα και εμάς :

" Όλοι όμως έχουν το εξής ερώτημα: Πού οφείλεται η εκτίναξη των τιμών και οι ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις, από 60 έως και 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα;

Ο ένας παράγοντας είναι ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα, με συνέπεια να αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι τιμές εκτινάσσονται το βράδυ, όταν οι ΑΠΕ έχουν μηδενική συμμετοχή, οπότε για να καλυφθεί η ζήτηση μπαίνουν σε λειτουργία οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.

Παράλληλα, υπάρχει αύξηση της ζήτησης στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αγορά με την οποία έχει αναγκαστικά διασυνδεθεί πλήρως η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα οξύνουν οι βλάβες στις απαρχαιωμένες υποδομές των Βαλκανίων, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1.
Η Ουγγαρία εξάγει μεγάλες ποσότητες στην Ουκρανία, που λόγω του πολέμου έχει χάσει μεγάλο τμήμα των μονάδων παραγωγής της.

Επιπλέον, αυτές τις ημέρες γίνεται συντήρηση στο καλώδιο της Ιταλίας, όπως και σε εκείνο μεταξύ Ρουμανίας- Βουλγαρίας.

Σε όλα αυτά, προστίθεται τον γεγονός ότι είναι εκτός λειτουργίας το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας
Εξάλλου, η Ρουμανία χρειάζεται να εισάγει ενέργεια, κάτι που καλύπτει η Ελλάδα, η οποία είναι υποχρεωμένη να εξάγει το πλεόνασμα με βάση τις συμβάσεις διασύνδεσης.

Έτσι, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη χονδρική τιμή του ρεύματος, σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη.....
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η Ευρώπη με διάφορους τρόπους, πηγαίνει στην Ουκρανία.

Δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν πληρώνουν μόνο την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο αλλά πληρώνουν και ενεργειακό αντίτιμο που σημαίνει ότι οικονομικές τους υποχρεώσεις (για τις οποίες ουδέποτε ρωτήθηκαν) γίνονται ακόμα πιο δυσβάσταχτες."
Περισσότερα στο https://www.pronews.gr/