Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

"το βιογραφικό ενός Δεσπότη γόνου της Αφρικής , σπουδαστή της Αθωνιάδας δείχνει πως θα κινηθεί η Ορθοδοξία τα επόμενα χρόνια" - αυτό άλλωστε και φοβούνται

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΚΟΜΑΣ 
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκόμας, κ. Τιμόθεος (TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI), κατάγεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Γεννήθηκε στη Κανάνγκα στις 18.11.1972. Είναι υιός Ορθοδόξου Ιερέως π. Θεοφάνους Νtumba και της Πρεσβυτέρας Μαρίας Ntumba.
Το 1985, βαπτίστηκε Ορθόδοξος Χριστιανός από τον Μακαριστό Ιεραπόστολο Αρχιμανδρίτη πατέρα Χαρίτωνα Πνευματικάκη. Την Kατήχησή του στην Ορθόδοξη Πίστη την συνέχισε η σεβαστή αδελφή Κατερίνα Ασημακοπούλου της Αδελφότητας Θεολόγων «ο Σωτήρ», Διευθύντριά του στο Δημοτικό Σχολείο «Φώς Εθνών» Κανάνγκας. 
Τυγχάνει απόφοιτος των Σχολείων «Φώς Εθνών» της Ιεραποστολής στη Κανάνγκα, της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Δογματική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και συνεχίζει το Διδακτορικό κύκλο των σπουδών του.
Έζησε συνολικά πάνω από 10 χρόνια στην Ελλάδα (Άγιον Όρος, Αθήνα, Πρέβεζα και Θεσσαλονίκη).
Εκάρη μοναχός από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεντρώας κυρό Τιμόθεο Κοντομέρκο στις 08.09. 1999 στον Ι. Ναό Αγίου Ανδρέα Κανάνγκας με το όνομα Παΐσιος εις τιμήν του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, του συναριθμουμένου πλέον μετά των Αγίων, τον οποίον γνώριζε προσωπικώς, αγαπούσε και συχνά επισκεπτόταν στη Παναγούδα το διάστημα 1990-1994. 
Κατά την διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών στην Ελλάδα, με την έγκριση των Μακαριστών Μητροπολιτών κυρού Τιμοθέου Κεντρώας Αφρικής και κυρού Μελετίου Νικοπόλεως και Πρεβέζης, κοινοβίασε στην Ι. Μονή Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης.
Το 2007, τη Πέμπτη της Αναλήψεως, χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ι. Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Κανάνγκας, από τον τότε Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής και μετ’ έπειτα Πενταπόλεως κυρό Ιγνάτιο Μανδελίδη, με το όνομα Τιμόθεος, εις μνήμην του πρώτου Γέροντά του και Πνευματικού, Μακαριστού Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κυρού Τιμοθέου Κοντομέρκου, του πολλαπλώς μεριμνήσαντος υπέρ αυτού. Χρημάτισε μαθητής του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιγνατίου Μανδελίδη, τον οποίον διακόνησε 15 χρόνια, διερμηνεύοντας τις ομιλίες, τα κηρύγματα, τις ραδιοφωνικές εκπομπές του και τις πανεπιστημιακές του παραδόσεις στην Θεολογική Σχολή Κινσάσας, και συνοδεύοντάς τον σε πόλεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Κινσάσα, στις πόλεις της Δημοκρατίας του Κονγκό Μπραζαβίλ, στην Ρουάντα και το Μπουρούντι ως διακονητής και μεταφραστής του.
Δίδαξε 6 χρόνια στο Λύκειο αρρένων «Φώς Εθνών» στην Κανάνγκα και αργότερα στην Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου της Κινσάσας, όπου ήταν επί 4 συναπτά έτη και Γενικός Διοικητικός Γραμματέας, βοηθώντας τον τότε Ακαδημαϊκό Γραμματέα της Σχολής Πανοσιολογιώτατο π. Νικηφόρο Μικραγιαννανίτη, τον μετ’ έπειτα Μητροπολίτη Κινσάσας. 
Έκανε μεταφράσεις ιεραποστολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών εγχειριδίων, πολλών γραπτών και προφορικών ομιλιών από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και στη Τσιλούμπα (Εθνική γλώσσα του Κασάι), ως και πολλές επεξεργασίες Ι. Ακολουθιών και λειτουργικών βιβλίων από τα Ελληνικά στα Γαλλικά.  
Με Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, στις 26.06.2011 χειροτονείται Ιερέας στην Αλεξάνδρεια από τον Θεοφιλέστατο Άγιο Μαραιώτιδος, τον μετέπειτα Γέροντα Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως, κ. Γαβριήλ, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, στον Ι. Ναό της Ι. Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Την επομένη ημέρα, στις 27.06.2011, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τον προχειρίζει σε Αρχιμανδρίτη εις τιμήν του Αγίου Κυρίλλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, που εορτάζετο για πρώτη φορά επισήμως στην Εκκλησία, μετά την αγιοκατάταξή Του.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ σε μια επίσημη τελετή Του στο Ι. Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων στις 08.07.2011 τον διορίζει Υπεύθυνο Ιεραποστολικού Έργου στο Ανατολικό Κονγκό με Έδρα την πόλη Μπούνια του Ανατολικού Κονγκό, όπου εργάστηκε Ιεραποστολικώς επί 11 συναπτά έτη. 
Στις 24.02.2013 ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, κατά την Ποιμαντορική Του Επίσκεψη στην Ι. Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντα, τον προχειρίζει σε Πνευματικό-Εξομολόγο.
Στις 06.06. 2022 ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, κατά την Ποιμαντορική Του Επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Κινσάσας, τον διορίζει Πατριαρχικό Επίτροπο της νεοπαγούς Ι. Επισκοπής Γκόμας.
Στις 15.02.2024, υπό την Προεδρία και με Πρόταση και Εισήγηση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, εκλέγεται ομοφώνως και παμψηφεί, από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πρώτος Επίσκοπος της νεοσυσταθείσας Ιεράς Επισκοπής Γκόμας ( Ανατολικό Κονγκό). 
Η εις Επίσκοπον Γκόμας χειροτονία του έλαβε χώρα στις 30/03/2024 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κινσάσας από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκόμας, κ. Τιμόθεος Ntumba, ομιλεί Γαλλικά, Ελληνικά και τοπικές γλώσσες του Κονγκό.
Η Ιερά Επισκοπή Γκόμας περιλαμβάνει στην εκκλησιαστική-πνευματική της δικαιοδοσία όλο το Μεγάλο Κίβου, δηλαδή τις 3 Επαρχίες του ανατολικού τμήματος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Συγκεκριμένα το Βόρειο Κίβου, το Νότιο Κίβου και τη Μανιέμα. Ιδρύθηκε αρχικά υπό την ποιμαντική εποπτεία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’ δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου της 26ης Νοεμβρίου του 2018. Εν συνεχεία, υπό την ποιμαντική εποπτεία του οικείου Επαρχιούχου Επισκόπου, δια Ιδρυτικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου της 15ης Φεβρουαρίου του 2024. Η Έδρα της Ιεράς Επισκοπής είναι η Γκόμα. Οι Άγιοι Πολιούχοι, Προστάτες και Έφοροι της Ιεράς Επισκοπής Γκόμας είναι ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης, Επίσκοπος Πενταπόλεως και ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (εορτάζουν στις 9 Νοεμβρίου και 12 Ιουλίου αντίστοιχα).