Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

( Ονοματολογικό) Μπακογιάννης Vs ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ= Ανυπόφορη Θλίψη
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Η νέα εποχή βρίσκεται σε απόγνωση , είναι στα τελευταία της και ψάχνει τρόπους έκφρασης και κοινωνικού πειραματισμού.

Όταν θέλεις να ζυγίζεις δυο ανόμοια πράγματα όπως το χώμα με την ΦΩΤΙΑ ή έχεις νοητικό πρόβλημα ή το κάνεις εσκεμμένα για να προκαλέσεις αντίδραση;

Στην προκειμένη περίπτωση προσβάλλεται και ο αγωνιστής δημοκράτης Μπακογιάννης αλλά και ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ που χάρισε το όνομα της στην πιο εμβληματική περιοχή των Αθηναίων με το Νοσοκομείο του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ( που φέρει το όνομα του από τον  υπάρχοντα ναΐσκο του Ευαγγελισμού, με την θαυματουργή εικόνα βλ., ΦΩΤΟ έργο αγιορειτών του προ προηγούμενου αιώνα – τάμα τους γιατί βίωσαν θαύματα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ  μέσα στο ομώνυμο νοσοκομείο.)

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά;
« Η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό

«Η σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης, επιβάλλει το Μετρό της Αθήνας να αποτελεί μέρος της ιστορίας και της ζωής της. Ήδη, η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην αρχιτεκτονική των σταθμών συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η ονομασία των σταθμών μπορεί επίσης να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία.

Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Αττικό Μετρό Α.Ε .αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Η απόφαση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη επιλογή της εταιρείας να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», η οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και αυτή.»
 https://www.protothema.gr/greece/article/927271/metro-allazoun-onoma-oi-stathmoi-se-euaggelismo-kai-agios-dimitrio/?

Μπράβο τους και καλά κάνουν να αποτίσουν φόρο τιμής στους δημοκράτες αγωνιστές, αλλά όχι όμως να μας ποτίσουν με πνευματικό φαρμάκι και εξηγούμεθα:

Αν δεν υπήρχαν όμως οι Aγωνιστές του 21 που ξεσηκώθηκαν ανήμερα του ΕΥΑΓΓΕΛΣΜΟΥ πως θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα δημοκρατικά ιδεώδη της ελευθερίας ο αδίκως δολοφονηθείς Παύλος Μπακογιάννης και αγρίως βασανισθείς   Αλέκος Παναγούλη ;

Άραγε όμως πως μπορεί σύμφωνα με την ανακοίνωση του μετρό « η ονομασία των σταθμών μπορεί επίσης να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία.» όταν αποκόπτεις τα θεμέλια του οικοδομήματος της επανάστασης του 21 που συνταυτίζεται με τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ως λέξη και έννοια ;

ΜΗΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΕ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ;

Τώρα θα μιλήσουμε για τον Παύλο Μπακογιάννη που τον γνωρίζαμε ως νέοι και αντλούσαμε πολλά  από το θάρρος της συνετής  δημοκρατικής έκφρασης του. Και πως μια τέτοια απόφαση προσβάλλει τον ίδιο και τις αξίες του που είχε από παιδί σαν παπαδοπαίδι του παπα- Κώστα από τα Βελωτά της Ευρυτανίας.

Ήταν 26η Σεπτεμβρίου 1989,  ημέρα που η Βουλή επρόκειτο να αποφασίσει αν θα παρέπεμπε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, στο πλαίσιο της λεγόμενης "Κάθαρσης" ή "Βρώμικου 89" κατ’ άλλους.
Στις 7:58 το πρωί, πυροβολήθηκε ο Παύλος από μία ομάδα τριών ενόπλων στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα.

Εκείνη την ώρα βρισκόμασταν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού . Αίφνης έγινε ένας πανζουρλισμός σειρήνες νοσοκομειακών και περιπολικών έσχιζαν τον αέρα και προκαλούσαν τρόμο και αγωνία.
-         Βρε παιδιά τι έγινε; ( το νέο διαδόθηκε αστραπιαία)
-         Πυροβόλησαν τον Μπακογιάννη
Δεν άργησα να αντιληφθώ ότι ήταν τρομακτικό κτύπημα, καθότι εκείνες τις μέρες η Ελλάδα μετρούσε θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ( μακάρι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες και χειρότερες στιγμές, αλλά το βλέπω δύσκολο γιατί εδώ και χρόνια στρώνουμε το χαλί σε πάσης φύσεως εγκληματίες) .

Έτρεξα αμέσως στον γνωστό σε όλους μας ΝΑΟ του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ που βρίσκεται μέσα στο Ομώνυμο Νοσοκομείο και άναψα ένα κεράκι για τον ΠΑΥΛΟ.
-         ΠΑΝΑΓΙΑ μου βοήθησε το παλληκάρι μονολόγησα
-         Πρέπει ΠΑΝΑΓΙΑ μου ο Παύλος σαν παπαδοπαίδι να σε υπηρέτησε σαν παιδάκι με τον πατέρα του μέσα στην εκκλησία του χωριού του, βοήθησε τον- (τι άλλο να έλεγα εκείνες τις στιγμές, ότι μου κατέβαινα έλεγα)   

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ είχε όμως άλλο σχέδιο και κάλεσε τον ΠΑΥΛΟ επάνω . Βλέπεται  οι καλοί φεύγουν και μένουν αυτοί που ταλαιπωρούν τους άλλους.

Η Ελλάδα έχασε από την απώλεια του ανθρώπου αυτού.

Η νεα εκδοχή που λέγεται σήμερα σύγχρονη Ελλάδα ταλαιπωρεί τους Έλληνες και τους προκαλεί καθημερινά.

Δεν ξέρετε κύριοι ότι όλα κάνουν κύκλους και τελειώνουν;

Το χειρότερο είναι , αν μπορείτε να το κατανοήσετε από την πνευματική σκοπιά « να μην επιβαρύνετε ψυχές που βρίσκονται στον ουρανό»;

Και τελειώνουμε
Με ανοικτά όλα τα εθνικά μας θέματα λόγω της μακροχρόνιας πολιτικής ανεπάρκειας να τα διαχειριστούμε , την ώρα που ο τούρκος ο νεοθωμανός και ο κεμαλιστής ακονίζει τα μαχαίρια του απειλώντας ευθέως να καταλάβει Ελληνικά νησιά …εσείς κατεβάζετε την λέξη ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ που ταυτίζεται με τον αγώνα για την απελευθέρωση μας από την τουρκική σκλαβιά, μάλιστα   από το κεντρικότερο σημείο του Δήμου των Αθηναίων, όχι για να τιμήσετε τον Παύλο Μπακογιάννη ( με σκοπό του ιστορικού    εκπαιδευτικού  ταξιδιού, όπως διατείνεστε) πρόσωπο    που φυσικά  άπτεται τιμής,  αλλά για να  σηκώσετε το δικό σας «νέο- ευαγγέλιο» που το γνωρίζουμε τόσα χρόνια όλοι μας καλά.

Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας