Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν θέλεις να προχωρήσεις σε θερμή πολεμική αναμέτρηση δεν αφήνεις τα ογκώδη γεωτρύπανα σου μεσοπέλαγα γιατί φοβάσαι μήπως σου τα βυθίσουν οι Έλληνες


Το ταξίδι των εντυπώσεων και των εκβιασμών της τουρκίας προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά τελειώνει  με το ταξίδι του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ.
Τώρα μπαίνουμε ταχέως σε άλλα και άρχισαν οι προετοιμασίες.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Τα ογκώδη κόκκινα τουρκικά γεωτρύπανα με την κάθοδο τους στην Κυπριακή ΑΟΖ έκλεισαν τον κύκλο των εντυπώσεων- εκβιασμών . Ουδείς γνωρίζει αν τελικά τρύπησαν και ανέβασαν φυσικό αέριο. Οι δηλώσεις και οι διαψεύσεις όλο αυτό το διάστημα πήγαινα και ερχόταν.
Το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ ( και αυτά που πήρε και αυτά που δεν πήρε κεκλεισμένων των θυρών ) σηματοδοτεί την έναρξη ενός άλλου επιπέδου αντιπαράθεσης.
Για αυτό τον λόγο  μόλις τελειώνει  το ταξίδι του τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ αποχωρούν ( προσωρινά λένε) τα τουρκικά γεωτρύπανα από την κυπριακή ΑΟΖ.
Το είπαμε και τις προάλλες όσο υπήρχαν αυτά όλα θα ήταν ήρεμα για τον φόβο των πιλότων της ΠΑ μας.
Σήμερα όμως
«  Αποκαλυπτικό το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», σχετικά με την πορεία των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο και την προσωρινή (;) αποχώρηση των γεωτρύπανων Πορθητή και Γιαβούζ από τα ανοιχτά της Κύπρου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό «φωνάζει» ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν κάνει τίποτα στην ανατ. Μεσόγειο, παρά το τεράστιο κόστος που ξοδεύει για τις γεωτρήσεις. Με αφορμή αυτή την αμφισβήτηση από την πλευρά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, σήμερα η εφημερίδα, που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, αποκαλύπτει ότι ένα άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία προς την Τουρκία για τη μη προμήθεια υλικών και εξοπλισμού στα γεωτρύπανά της, είναι ο λόγος που έχει αναγκάσει την Άγκυρα να αποσύρει και καθηλώσει τα πλοία της στο λιμάνι της Μερσίνας με τη δικαιολογία του… ανεφοδιασμού.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπάι, που υπογράφει το σημερινό ρεπορτάζ, έχει διατελέσει για μεγάλο διάστημα κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές για δημοσιεύματα της «Τζουμχουριέτ», ωστόσο εξακολουθεί να μέμφεται τον πρόεδρο Ερντογάν για την πολιτική του και δη στην ανατ. Μεσόγειο. Ο Μουσταφά Μπαλμπάι με σκωπτικό ύφος αναφέρεται στα οθωμανικά ονόματα που έχουν δοθεί στα ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα από την κυβέρνηση Ερντογάν, ονόματα βαριά σαν ιστορία, όπως λέει, που δεν έχουν καταφέρει ωστόσο να βγάλουν κανέναν… λαγό, πολλώ δε μάλλον φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο.
«Τα ονόματα των πλοίων που επιχειρούν στην ανατ. Μεσόγειο για λογαριασμό της Τουρκίας το καθένα κι από ένα κεφάλαιο ιστορίας… Πορθητής, Γιαβούζ, Μπάρμπαρος Χαϊρεντίν Πασά, Ορούτς Ρέις…Ωστόσο, οι έρευνες που γίνονται υποβρυχίως και δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα και είναι πολύ δαπανηρές».
 «Οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία άρχισαν εμπάργκο κατά της Τουρκίας. Εδώ και 2 μήνες περίπου δεν προμηθεύουν την Τουρκία με τα απαραίτητα χημικά υλικά και παράγωγα. ‘Μα θα πληρώσουμε…’, τους λέμε. ‘Όχι’, απαντούν. Αν και οι εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα αυτά και αποτελούν μονοπώλιο, είναι ιδιωτικές. Αλλά μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, σταμάτησαν την πώληση. Και η απόφαση για το εμπάργκο αυτό εφαρμόζεται και από τις βρετανικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες που συνεργάζονται με την αμερικανική. Όταν οι Τούρκοι αρμόδιοι ενημερώθηκαν για την απόφαση, άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές. Μία από αυτές ήταν η Κίνα, που παράγει παρόμοια υλικά, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας των ερευνών στη Μεσόγειο, δυστυχώς τα υλικά αυτά αποδείχθηκαν… κινέζικα. Ξανα-απευθύνθηκαν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και παράλληλα προσπαθούν να βρουν μια προσωρινή λύση στη διεθνή αγορά, αλλά η κατάσταση αυτή εμποδίζει την πρόοδο των ερευνών.
Ειδικά για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα τεμάχια Finike-1 (Πορθητής – δυτικά της Πάφου) και Karpaz-1 (Γιαβούζ – στον κόλπο της Καρπασίας) οι εταιρείες Schlumberger, Baker Hughes, Weatherford (ΗΠΑ), Geo-log (Ιταλία) ακύρωσαν τις συμφωνίες και δήλωσαν ότι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, μηχανικούς, εξοπλισμό και υλικά για αυτά τα πηγάδια γύρω από το νησί. Αν και οι ίδιες εταιρείες συνδράμουν με υλικό αντίστοιχες έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά», αποκαλύπτει ο Μουσταφά Μπαλμπάι της «Τζουμχουριέτ», ο οποίος κάνει λόγο για ανάγκη πλέον επαναπροσδιορισμού της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» μετά από τις αρνητικές αυτές εξελίξεις για την Τουρκία.
Οι αμερικανικές Exxon, Noble, η βρετανική BG, η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η νοτιο-κορεατική Kogas, η ισραηλινή Delek Drillinig Group, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, το Λίβανο, η Ελλάδα έχουν όλες υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο και έχουν ιδρύσει το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατ. Μεσογείου. Η Τουρκία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο δεν υπάρχει πουθενά, καταγγέλλει ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ».
«Η Τουρκία έχει αργήσει πάρα πολύ και μετά από την ηπειρωτική χώρα έχει μείνει μόνη της και στη θάλασσα, όσο κι αν προσπαθεί να δηλώσει παρούσα. Αλλά ούτε και αυτό της το επιτρέπουν. Μετά από όλα αυτά, δεν έχουμε παρά να σχεδιάσουμε μια σταθερή στρατηγική «Γαλάζιας Πατρίδας», καταλήγει.
Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής, επίσημες τουρκικές πηγές δεν έχουν σχολιάσει τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα.»
Κάτι ξεκίνησε  από την διεθνή συνάντηση των ηγετών στην Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν συνάντησε επίσημα ούτε τον Έλληνα πρωθυπουργό  , ούτε τον τούρκο πρόεδρο γιατί το μυαλό του ήταν λένε στο σκάνδαλο της τηλεφωνικής ομιλίας του να πιέσει τον   Ουκρανό πρόεδρο ώστε να του δώσει στοιχεία για τον εκλογικό αντίπαλο του Μπάιντεν στην επόμενη αναμέτρηση .
Και όλα αυτά λένε έγιναν τυχαίως και επιθυμούν να τα πιστέψουμε την ώρα που βράζει η Αν. Μεσόγειος , το ΑΙΓΑΙΟ και η Συρία από  αδιέξοδα προβλήματα
Όπως φαίνεται πολλά πράγματα έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή μας, οπότε κάποιες συναντήσεις μπορεί να θεωρηθούν απώλεια πολύτιμου χρόνου για κάποιους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να ετοιμάστηκε φιλότιμα για αυτήν την συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, για να του εκθέσει τα τελευταία καυτά  προβλήματα που προέκυψαν επί  των ημερών του, όπως το προσφυγικό που απειλεί την χώρα του.
Ίσως και να περίμενε χειροπιαστές λύσεις, αλλά μπορεί να λάβει μόνο ευχολόγια από κανένα Αμερικάνο υπηρεσιακό παράγοντα.
ΑΧ καημένη Ελλάδα πρέπει να ζήσεις ζωντανά πάλι την ιστορία της Κυπριακής και Μικρασιατικής τραγωδίας σε νέα εκδοχή μήπως βάλεις μυαλό για να δεις πόσο υπέφεραν εκείνες οι ψυχούλες των προγόνων σου που σήμερα βρίσκονται στον ουρανό και παρακαλούν για σένα να ξυπνήσεις την ύστατη ώρα.
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας