Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Σήκωσαν επάνω τον Εγγλέζο διοικητή από την σπασμένη καρέκλα του , είδε αυτός τον ΑΓΙΟ και του είπε: " σήκω και φύγε , κάνε ότι θέλεις και συγχώρεσέ με"


 


Νέφος ΑΓΙΩΝ μας σκεπάζει από το ΙΟΝΙΟ μέχρι το ΑΙΓΑΙΟ 

23 Μαΐου - Όσιος Ιωακείμ από την Ιθάκη ο Παπουλάκης, η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του

Θα μιλήσουμε για αυτόν τον Άγιο  που κράτησε το φρόνημα όρθιο σε δίσεκτους καιρούς  κατά την τουρκοκρατία στην Πελοπόννησο και στην αγγλοκρατία στην Ιθάκη, την γενέτειρα του.
Μια μέρα τον κάλεσε ο Εγγλέζος διοικητής του νησιού για να τον επιπλήξει για την πνευματική του δράση και που έκτιζε μόνος του Ορθόδοξους περικαλλείς ναούς στο νησί.
ο ΑΓΙΟΣ καθόταν σιωπηλός στις ύβρεις του Εγγλέζου , όταν ο δεύτερος πήγε να καθίσει στην αναπαυτική δερμάτινη -  ξύλινη καρέκλα που είχε φέρει από το Λονδίνο και ξαφνικά αυτή έγινε κομμάτια, κάνοντας ένα εκκωφαντικό θόρυβο, σπάζοντας σε κομμάτια και σωριάζοντας στο έδαφος τον διοικητή. 
Τον σήκωσαν επάνω, είδε τον ΑΓΙΟ και του είπε: 
"σήκω και φύγε , κάνε ότι θέλεις και συγχώρεσέ με"  

Προσωπικά γνώρισα τον Όσιο Ιωακείμ  τον Παπουλάκη   εξ αιτίας του ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ που πήγα να προσκυνήσω το μέρος που γεννήθηκε στο Περαχώρι της  Ιθάκης. Συνέπεσε μάλιστα εκείνο τον χρόνο να γίνει και η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του  Οσίου Ιωακείμ.
Από τότε τον έχω μέσα στην καρδιά μου γιατί είναι ένας ολοζώντανος   ΑΓΙΟΣ μαζί με τον συμπατριώτη του ΑΓΙΟ ΡΑΦΑΗΛ στις δύσκολες μέρες μας.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


"  Ο Όσιος Ιωακείμ, κατά κόσμον Ιωάννης Πατρίκιος, εγεννήθηκε στον οικισμό Καλύβια της Ιθάκης από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, τον Άγγελο και την Αγνή.

ΦΩΤΟ το σπίτι του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ  στα Καλύβια της Ιθάκης( φώτο αρχείο )  


  Ο Όσιος Ιωακείμ, κατά κόσμον Ιωάννης Πατρίκιος, εγεννήθηκε στον οικισμό Καλύβια της Ιθάκης από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, τον Άγγελο και την Αγνή.


Ο Ιωάννης σε μικρή ηλικία έχασε την μητέρα του.

Ο πατέρας του ενυμφεύθηκε και πάλι, αλλά η μητριά του Ιωάννου τον εταλαιπωρούσε και τον εβασάνιζε.

ΦΩΤΟ  η τρύπα που έχωνε η μητριά του τον ΑΓΙΟ μικρό παιδάκι και το βασάνιζε( φωτο αρχείο) 

Ο Άγιος στα δύσκολα αυτά χρόνια, ασκήθηκε στην υπομονή και την ταπείνωση, βρίσκοντας καταφύγιο στην προσευχή, στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνος, και στην μελέτη των ιερών βιβλίων.


ΦΩΤΟ  εκκλησάκι στα Καλύβια της Ιθάκης ( φωτο αρχείο ) 


Στην εφηβική του ηλικία εργάσθηκε ως ναυτικός στο καΐκι του πατέρα του, προκαλώντας τον σεβασμό και την εκτίμηση του πληρώματος για τις αρετές και το ήθος του.

Σε κάποιο από τα ταξίδια του βρήκε καταφύγιο στο Άγιο Όρος.

Εκεί, στη Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου κείρεται μοναχός και λαμβάνει το όνομα Ιωακείμ.

Με την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως ο Ηγούμενος της Μονής επιλέγει τον Όσιο Ιωακείμ και τον αποστέλλει ιεροκήρυκα στην Πελοπόννησο.

Εκεί, ο Άγιος διδάσκει, καθοδηγεί, στηρίζει και ενθαρρύνει τους Έλληνες.

Επιπλέον, με το καΐκι του εκ Κεφαλληνίας παπα -Γιάννη Μακρή, μεταφέρει από την Πελοπόννησο στα Επτάνησα γέροντες και γυναικόπαιδα, σώζοντάς τους από τις επιδρομές του Ιμπραήμ.

Περί το 1827 μ.Χ. ο Όσιος Ιωακείμ φθάνει στην αγγλοκρατούμενη πατρίδα του Ιθάκη.

Για 49 χρόνια διακονεί μέσα στον κόσμο και προφυλάσσει από την αμαρτία, την πλάνη, την αίρεση.

Αναφέρονται περιπτώσεις που ο Άγιος προσευχόταν και βρισκόταν επάνω από το έδαφος, πλημμυρισμένος από ουράνιο φως.

Ο Θεός του χαρίζει το διορατικό χάρισμα κι έτσι γίνεται σύμβουλος, ο παιδαγωγός εις Χριστόν και ο ιατρός των Ιθακησίων.

Έτσι αφού έζησε ο Όσιος Ιωακείμ, εκοιμήθηκε με ειρήνη το 1868 μ.Χ.

Η επίσημη αναγνώρισή του ως Αγίου της εκκλησίας μας έγινε τον Μάρτιο του 1998 μ.Χ.    ΠΗΓΗ κειμένου  https://www.romfea.gr/psaltiki-kai-politismos/48650-2-martiou-osios-ioakeim-apo-tin-ithaki-o-papoulakis



ΦΩΤΟ ο τάφος του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ  πίσω από το Ιερό  του Κοιμητηριακού Ιερού  Ναού  της ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ στο Σταυρό της Ιθάκης

" Έφθασε σε υψηλό βαθμό Θεωρίας της δόξας του Θεού και σταδιακά οι άνθρωποι άρχισαν να έλκωνται από την χάρι του και να τον αποκαλούν «Παπουλάκη». Ζώντας ο ίδιος με μεγάλη άσκησι και σε εκούσια φτώχεια, αποτελεί το στήριγμα, την παρηγοριά, την ελπίδα όλων των κατοίκων της Ιθάκης. Όταν τον κατήγγειλαν από φθόνο, ότι σπέρνει κινδυνολογίες, κλήθηκε από τον Άγγλο διοικητή του νησιού, ο οποίος θέλησε να τον κτυπήση, αλλά πάραυτα διαλύθηκε η πολυθρόνα και ο ίδιος έπεσε χάνοντας τις αισθήσεις του. Αφού συνήλθε, ζήτησε συγγνώμη από τον Άγιο και τον άφησε ελεύθερο.

Στην διάρκεια μίας επιδημίας πανώλης συμβούλευσε τους κατοίκους να κτίσουν Ναό. Μόλις στην συνέχεια προσευχήθηκε εκεί, ο λοιμός κατέπαυσε. Αναφέρονται περιπτώσεις που ο Άγιος προσευχόταν και ήταν επάνω από το έδαφος, πλημμυρισμένος από ουράνιο φως.

Για την μεγάλη του αρετή και την υψοποιό του ταπείνωσι ο Θεός τον προίκισε με το ιαματικό και προφητικό χάρισμα, με σκοπό την μετάνοια και την ψυχική σωτηρία των ανθρώπων. Γι’ αυτό και στις καρδιές και συνειδήσεις των ντόπιων ανέκαθεν ο Παπουλάκης ήταν ο Άγιός τους. Ο Άγιος Ιωακείμ κοιμήθηκε στις 2 Μαρτΐου 1868.

Μετά από πολλά χρόνια, με πρωτοβουλία του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. π. Εφραίμ, βρέθηκαν τα λείψανά του στις 23 Μαΐου 1992." 

Πηγή: Βενεδίκτου Ιερομονάχου Αγιορείτου, Συναξαριστής 19ου και 20ου αιώνα, Έκδοσις Συνοδίας Σπυρίδωνος Ιερομονάχου, Ιερά Καλύβη «Άγιος Σπυρίδων Α΄», Νέα Σκήτη Αγίου Όρους, 2013.https://www.pemptousia.gr/2014/03/osios-ioakim-o-papoulakis-o-vatoped/

Σχόλιο από την Κ Ρ

Από τον Εσπερινό του Αγίου Παπουλακη στον περικαλλή ναό του Σωτήρος Χριστού στο χωριό μου στο Σταυρό Ιθάκης.Βοηθεια μας ο Άγιος