Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Φ. Καρβουνοπούλου - Γενοκτονία Ποντίων: Με “σφραγίδα” Deutsche Bank ! Πως τη χρηματοδότησε; 19 ΜΑΪΟΥ

Ανέκαθεν, η Γερμανία ασκούσε μεγάλη επιρροή στις πράξεις και τις αποφάσεις των λιγότερο δυνατών χωρών ή προσέφερε αρωγή κάθε είδους σε αυτές για την εκτέλεση κάποιου σχεδίου που άμεσα ή ακόμα και έμμεσα θα της προσέφερε εξίσου κέρδη.
Έτσι, καθόλου εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός-που δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστό- ότι η Γερμανία βοήθησε με κάποιο τρόπο την γενοκτονία των Ποντίων που εκτελέστηκε απο τους Νεότουρκους. Οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας ήταν ανέκαθεν καλές και δεν χαρακτηρίζονται από πραγματικές εντάσεις.

Η Γερμανία λοιπόν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην γενοκτονία των Ποντίων μέσω της χρηματοδότησης που έκανε η Deutsche Bank.
Ο ρόλος της Deutsche Bank

Όπως προαναφέραμε, η Γερμανία έχει επενδύσει με διάφορους τρόπους στην Τουρκία. Ένας απ’ αυτούς είναι ο έλεγχος του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Όμως, οι Γερμανοί δεν σταμάτησαν στην επένδυση αυτή. Η ίδια ήθελε να έχει και την εποπτεία σε οικονομικά και τραπεζοπιστωτικά ζητήματα. Έτσι, προτείνει το 1904 την ίδρυση μιας Τράπεζας Ανατολής, όπως θα ονομαζόταν, στην οποία η πλειοψηφία θα αποτελούνταν απο Έλληνες εκπροσώπους. Το σχέδιο προχώρησε και το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό, ειδικά για την Ελλάδα που εκείνη την περίοδο παρήκμαζε εμπορικά και συνεπώς οικονομικά.
Εξαιτίας της θετικής αυτής εξέλιξης που είχε και ως συνέπεια την αύξηση τπυ μετοχικού κεφαλαίου, η Γερμανία αθέτησε την αρχική συμφωνία και απαίτησε την πλειοψηφία του Συμβουλίου. Αποτέλεσμα: ρήξη μεταξύ των δύο χωρών, κάτι όμως που καθόλου δεν δυσαρέστησε τη Γερμανία με δεδομένο ότι ήδη αναπτυσσόταν στην Αίγυπτο και την Τουρκία και ήλεγχαν το τραπεζικό τους σύστημα. Τότε ακριβώς γεννήθηκε η περίφημη τράπεζα Deutsche Bank, με τα αρχικά ελληνικά κεφάλαια, η οποία ανοίγει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα 200 υποκαταστήματα και αρχίζει να προσφέρει άφθονο χρήμα για επενδύσεις στην Τουρκία. Παράλληλα σε όλη την Τουρκία γίνεται μποικατάζ στα ελληνικά προϊόντα και το ελληνικό εμπόριο που γνώριζε άνθιση διώκεται.