Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

η μεγάλη ΤΟΥΜΠΑ ή (TÜ.B.A) μεσοπέλαγα στο ΑΙΓΑΙΟ

 

ΤΙ ΕΣΤΙ ΤΟΥΜΠΑ ή (TÜ.B.A);
Το τουρκικό ερευνητικό TÜBITAK που βγήκε πριν λίγες ώρες στο Κεντρικό ΑΙΓΑΙΟ είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και το συντονισμό της επιστημονικής έρευνας σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και προτεραιότητες, όπως καθορίζονται από την Τουρκική Ακαδημία Επιστημών (TÜ.B.A). 
οι τούρκοι ετοιμαζόταν από το 2013 για αυτές τις μέρες. Μόλις επέστρεψε πίσω ο τούρκος ΥΠΕΞ από την Ελλάδα έδωσε το σύνθημα " τώρα πάτε εσείς"  
- Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

2013 διαβάζουμε: 

" το  νέο πλοίο ωκεανογραφικών ερευνών ονομασία TÜBİTAK MΑRMARA.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Ιδρύματος Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών TÜBİTAK, εντός του μηνός Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η καθέλκυση του πρώτου πλοίου επιστημονικών ερευνών που ναυπηγήθηκε από την τουρκική εταιρεία Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon Sanayi με εγχώρια συμμετοχή σε ποσοστό 60%

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πλοίο ωκεανογραφικών ερευνών με 12μελές πλήρωμα,  μήκους 45 μ. και πλάτους 9 μ., στο οποίο εδόθη η ονομασία «TÜBİTAK Marmara» και το κόστος ναυπήγησής του ανήλθε στα 13.800.000 τουρκικές λίρες (5.823.000 ευρώ).

Σημειωτέον ότι το εν λόγω πλοίο θα υπάγεται στο TÜBİTAK και θα επιβαίνουν σε αυτό 11 επιστήμονες.

 Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ερευνών σε βάθος 3.000 μ. για θέματα που αφορούν στην έρευνα-διάσωση, στην έρευνα πετρελαίου, στη θαλάσσια ρύπανση και σε σεισμολογικές έρευνες.

Κατά την επίσκεψη του στο ναυπηγείο ενόψει των προετοιμασιών καθέλκυσης, ο Τούρκος υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Nihat Ergün επισήμανε ότι η Τουρκία εφόσον το θελήσει θα χρησιμοποιήσει το πλοίο «TÜBİTAK Marmara» σε έναν ευρύ κύκλο αποστολών συμπεριλαμβανομένων της έρευνας-διάσωσης και της έρευνας πετρελαίου.

Επισημαίνεται ότι το πλοίο «TÜBİTAK Marmara», σε συνδυασμό με το νεοαποκτηθέν νορβηγικό πλοίο σεισμολογικών ερευνών «Polarcus Samur» (σ.σ. θα μετονομασθεί σε «Βarbaros Hayrettin Paşa») αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων, δίδει τη δυνατότητα στην Τουρκία να πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες, νόμιμες ή μη, όπου και όποτε αυτή το θελήσει.

Τέλος, ας σημειωθεί ακόμη ότι στις 24-8-2012, ο συντάκτης του παρόντος, σε άρθρο του με τίτλο: «Τουρκικά παιχνίδια στο Αιγαίο», είχε επισημάνει ότι η Άγκυρα, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική της ελεγχόμενης έντασης και της σταδιακής δημιουργίας τετελεσμένων φαίνεται να περνά βαθμιαία στο επόμενο στάδιο.

Δηλαδή, οι Τούρκοι, από τη «δυναμική» αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο με πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη («αβλαβείς» διελεύσεις μέχρι το Σούνιο, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Ελλάδος κ.λπ.) περνούν σε μια ηπιότερη μεν, αλλά πιο ύπουλη τακτική, χρησιμοποιώντας ερευνητικά πλοία με πανεπιστημιακούς τα οποία θεωρητικώς δεν χρειάζονται την άδεια της ελληνικής πλευράς για να πραγματοποιήσουν τις συγκεκριμένες έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.

Στην περίπτωση δε, που η Τουρκία θα θελήσει να αυξήσει την ένταση τότε θα συνοδεύσει το ερευνητικό σκάφος της με πολεμικό πλοίο" .

Xρήστος Μηνάγιας 

http://www.geostrategy.gr/pdf/20130208%20TUBITAK%20MARMARA.pdf


Ιούνιος του 2021 διαβάζουμε: 
Όπως έχει εξηγήσει ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, η έξοδος αυτού του σκάφους είναι πρόκληση σοβαρότερη ακόμη κι απ΄αυτή του Oruc Reis.
Γιατί;

“Η πλέον σοβαρή  έξοδος/ αμφισβήτηση της Ελληνικής  υφαλοκρηπιδας είναι του πλοίου Μarmara , που ανήκει στο ιδρυθέν το 1963,  Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας ( Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu με αρχικά: TÜ.BI.T.A.K) του οποίου Συμβουλίου , σκοπός είναι ο ορισμός πολιτικής στους τομείς «επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας».
Να προάγει την έρευνα και να  πετύχει ανάπτυξη της Τουρκίας. Να «ηγηθεί στη δημιουργία ενός επιστημονικού και τεχνολογικού πολιτισμού» στη χώρα. 
Το TÜBITAK είναι  αυτόνομο δημόσιο ίδρυμα που διοικείται από  Επιστημονικό Συμβούλιο. Προσομοιάζει  σε Συνταγματική Ανεξάρτητη Αρχή. 

Το TÜBITAK είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και το συντονισμό της επιστημονικής έρευνας σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και προτεραιότητες, όπως καθορίζονται από την Τουρκική Ακαδημία Επιστημών (TÜ.B.A). Περισσότεροι από 2.500 ερευνητές εργάζονται στα 15 ερευνητικά ινστιτούτα και κέντρα που υπάγονται στον TÜBITAK, όπου διεξάγονται έρευνες  βάσει σύμβασης, στοχοθετημένες σε εθνικό επίπεδο. Το TÜBITAK εκπροσωπεί την Τουρκία στις διεθνείς ερευνητικές προσπάθειες,συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών και στα Ευρωπαϊκά  Προγράμματα . Και εδώ είναι το ” επικίνδυνο ” .  Το επιστημονικό  και ” Ευρωπαϊκό ” του προφίλ,  που ίσως κερδίσει  την πλήρη ανοχή της Ε.Ε και λοιπών συμμάχων της Ελλάδας”ΠΗΓΗ .https://www.militaire.gr/quot-xemytise-quot-sto-aigaio-to-tubitak-marmara-poy-vrisketai/

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ( μας δουλεύουν πολύ καλά γιατί βρίσκουν και τα κάνουν) 
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς