Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

"αν δεν επιστραφούν όλα τα κλεμμένα της Εικοσιφοινίσσης κινδυνεύουν να βγουν από την ιστορία ολόκληρα κράτη που τα κατέχουν παράνομα"

"το έγκλημα τους είναι Παγκόσμιο , Διαχρονικό και Πολιτισμικό και τους βαρύνει πνευματικά ακόμα και για την Εθνική Υπόσταση τους βλ. Βουλγαρία, ΗΠΑ" 
Περί τούτο μπορούμε να γράψουμε πολλά, άλλα μένουμε σε μια τίμια εργωδη και φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται από την Μητρόπολη της Δράμας και την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης που η Εφεστεια και Θαυματουργή Εικόνα της επισκέφτηκε και ευλόγησε τον Πειραιά το περασμένο Φθινόπωρο σε μια μνημειώδη υποδοχή, καθότι η εικόνα αυτή δεν βγήκε στο παρελθόν εκτός τοπικού επιπέδου .
Οι κομιτατζήδες Βούλγαροι πήγαν να κλέψουν την εικόνα, αλλά κεραυνοβολήθηκαν και έπεσαν κάτω νεκροί , μπόρεσαν όμως και έκλεψαν ανεκτίμητους άλλους βυζαντινούς θησαυρούς της χιλιοχρονης Ρωμιοσύνης .
Και επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει, γιατί δεν θέλουν να γνωρίζει, να πούμε και τούτο το σημαντικό , πίσω από αυτές τις κλοπές είναι τα ίδια κέντρα που παραχάραξαν το όνομα της Μακεδονίας στους καιρούς μας.
Μπορεί ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ να αργεί περιμένοντας τις δικές μας κινήσεις ,αλλά  όταν μιλάει χάνονται ολόκληρα κράτη από την ιστορία .
ΣΤΩΜΕΝ καλώς 
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ:
"Τα τελευταία χρόνια η μητρόπολη Δράμας και η αδελφότητα της μονής βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ, καθώς διεκδικούν την επιστροφή τεσσάρων κλεμμένων χειρογράφων. Το ένα εξ αυτών μάλιστα είναι από τα παλιότερα, καθώς χρονολογείται τον 9ο αιώνα μ.Χ. όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Γιώργος Παπάζογλου.
«Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη όσον αφορά τα χειρόγραφα που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Πρίνστον», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος και συμπληρώνει: «αυτό που αναμένουμε είναι η απόφαση των δικαστηρίων στις ΗΠΑ για το αν τα συγκεκριμένα ιστορικά κειμήλια θα επιστρέψουν στην ιερά μονή. Η δική μας προσπάθεια για την επιστροφή όλων των κλεμμένων κειμηλίων της ιεράς μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, είτε πρόκειται για χειρόγραφα, είτε για εικόνες, είτε για λατρευτικά σκεύη, συνεχίζεται και θα είναι πάντα διαρκής. Πάντως, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση».

«Αισιοδοξούμε», συνεχίζει ο κ. Δωρόθεος, «ότι με τον καιρό θα ευνοήσουν οι συνθήκες ώστε το μεγαλύτερο μέρος των κειμηλίων που σήμερα βρίσκονται στην γειτονική Βουλγαρία να επιστραφεί. Να τονίσουμε πως το όλο θέμα δεν αφορά την εκκλησία της Βουλγαρίας, είναι μια κρατική υπόθεση καθώς φυλάσσονται στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας».

Το σημαντικό έργο του καθηγητή Παπάζογλου
Η μέχρι σήμερα σημαντική έρευνα που έγινε από τον καθηγητή κ. Παπάζογλου ο οποίος μελέτησε σε βάθος και όσο λίγοι το θέμα των κλεμμένων κειμήλιων, αναφέρει ότι είναι περισσότερα από 2.000 στον αριθμό και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ιερά λατρευτικά αντικείμενα, χειρόγραφους κώδικες και αρχέτυπα.
 Μάλιστα, ο καθηγητής του ΔΠΘ έχει συγγράψει και βιβλία για τα κλεμμένα κειμήλια από ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη."
Περισσότερα στο https://www.iefimerida.gr/