Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Συμβουλές από το ΓΕΣ για τα εκρηκτικά κατάλοιπα στη Ν. Αγχίαλο ( σαν να ζούμε ένα εφιάλτη μόνιμο )

 

συμβουλές-από-το-γεσ-για-τα-εκρηκτικά-κ-976027Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δημιούργησε και δημοσίευσε στο διαδίκτυο ενημερωτικό φυλλάδιο και βίντεο με θέμα «Πρωταρχικές ενέργειες σε περίπτωση που βρεις Εκρηκτικά Κατάλοιπα Πολέμου», στο πλαίσιο πρόληψης συναφών ατυχημάτων και την προστασία όλων από την απειλή των Εκρηκτικών Κατάλοιπων Πολέμου (ΕΚΠ).

Εφόσον ήταν όντως πυρομαχικά αυτά που εκρήγνυσαν χθες στη Ν. Αγχίαλο, τότε λόγω της έκρηξης κάποιο/α εκρηκτικό/α κατάλοιπο/α (μη εκραγέντας εκρηκτικός μηχανισμός – πυρομαχικό) θα έχουν πεταχτεί ενδεχομένως στη γύρω περιοχή και αυτό θα αποτελεί απειλή για τους κατοίκους-πολίτες.

Πρόκειται για δράση ζωτικής σημασίας ώστε να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν όλοι (δάσκαλοι, μαθητές, παιδιά, εργάτες κατασκευαστικών εταιρειών, χειριστές χωματουργικών μηχανημάτων, δύτες, ψαράδες, ξυλοκόποι, περιπατητές – εκδρομείς, κυνηγοί, αρχαιολόγοι, κτηνοτρόφοι κ.λπ) τις εν λόγω πρωταρχικές ενέργειες, παρά να επικρατεί άγνοια κινδύνου με ότι συνεπάγεται.

Τα Εκρηκτικά Κατάλοιπα Πολέμου (χειροβομβίδες, νάρκες, βλήματα, βόμβες, κ.λπ.) μπορούν να βρεθούν, είτε στη στεριά, είτε στη θάλασσα και παραμένουν επικίνδυνα όσα χρόνια και αν περάσουν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο, αλλά και στο βίντεο του ΓΕΣ, οι πρωταρχικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που βρεθούν εκρηκτικά κατάλοιπα, είναι συνοπτικά Αναγνώρισε – Απομακρύνσου – Ενημέρωσε.

Οι βασικές οδηγίες είναι οι εξής:

*Μην πλησιάσεις περαιτέρω και γενικά, μην το πειράξεις -μετακινήσεις από το σημείο που το βρήκες.

* Επισήμανε με κάποιο πρόχειρο αλλά ευδιάκριτο τρόπο, από το σημείο που το είδες. Όχι πιο κοντά!

* Κάνε λήψη φωτογραφίας του αντικειμένου και της περιοχής, εφόσον εκείνη την ώρα έχεις μαζί σου συσκευή με δυνατότητα λήψης φωτογραφίας.

* Απομακρύνσου, από το ίδιο δρομολόγιο κατ’ ελάχιστο 380 μέτρα.

* Ενημέρωσε τις αρχές μέσω δωρεάν κλήσης ή μηνύματος (SMS/MMS) στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.taxydromos.gr/magnesia/volos/976010/symvoyles-apo-to-ges-gia-ta-ekriktika-kataloipa-sti-n-agchialo/