Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

αυτά μόνο τυχαία δεν είναι; - την ώρα που κατεβαίνει νομοσχέδιο για τα ομόφυλα , ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να κατεβάσει παλαιό σχέδιο για διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας;

Την στιγμή που όλα τα γεωπολιτικά θέματα τοπικά και διεθνή είναι ανοικτά εμείς  "χτενιζόμαστε " για να μην πούμε περισσότερα.

Το απλό μυαλό όσο και να το απαξίωσαν μπορεί ακόμα να λειτουργήσει και να κατανοήσει που πάει το τρένο για τα  "Τέμπη"

Διαβάζουμε:

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κασσελάκης έδωσε εντολή στον Σωκράτη Φάμελλο να ετοιμάσει τη νομοθετική πρόταση

Πρόταση για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στηριγμένη πιθανώς στην παλαιά συμφωνία Ιερωνύμου - Τσίπρα 

Η παλαιά επί Τσίπρα  συμφωνία αποτυπώθηκε σε δύο κείμενα. Το πρώτο ήταν ένα σχέδιο συμφωνίας δεκαπέντε σημείων, με τον τίτλο «Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας», την οποία παρουσιάσαμε από κοινού με τον αρχιεπίσκοπο στις 6 Νοεμβρίου 2018.

Το δεύτερο ήταν ένα δεκασέλιδο κείμενο με τον τίτλο «Σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας» που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση μετά από διαπραγματεύσεις με την Εκκλησία και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Φεβρουαρίου 2019.

Το πρώτο κείμενο, η συμφωνία των δεκαπέντε σημείων, ξεκινά με την αναγνώριση ότι το ελληνικό κράτος είχε αποκτήσει στο παρελθόν περιουσία της Εκκλησίας χωρίς να καταβάλει πλήρη αποζημίωση και, ως ανταπόδοση, ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου.

Συμφωνείται ότι εφεξής η Πολιτεία παύει να μισθοδοτεί η ίδια τους κληρικούς, αλλά θα καταβάλλει σε ειδικό ταμείο ετήσια επιδότηση από την οποία η Εκκλησία θα μισθοδοτεί τους υπηρετούντες κληρικούς.

Η Εκκλησία παραιτείται από οποιεσδήποτε αξιώσεις για πλημμελώς αποζημιωθείσα περιουσία της που απέκτησε στο παρελθόν το ελληνικό κράτος, διασφαλίζονται οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων κληρικών και η Εκκλησία θα μπορεί εφεξής να ιδρύει νέες θέσεις κληρικών μόνο από δικούς της πόρους.

Παράλληλα, συμφωνείται ότι η διαχείριση και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που διαμφισβητούνται μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας ανατίθεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο ιδρύεται και διοικείται από κοινού από Πολιτεία και Εκκλησία, με επιμερισμό κατά ίσο μέρος των εσόδων και υποχρεώσεών του.

Με πληροφορίες από 

Πηγή: Parapolitika.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ