Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

ένας "ασκητής" στην Οδό Αθηνάς εκεί που διέρχονται όλες οι φυλές του κόσμου

 




Εκδημία Πρεσβυτέρου Γερασίμου Φιλιππάτου

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μετά θλίψεως αναγγέλλει την από 7ης Οκτωβρίου ε.έ. εκδημία του μακαριστού Πρεσβυτέρου κυρού Γερασίμου Φιλιππάτου του Μιχαήλ, Εφημερίου του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίας Κυριακής οδ. Αθηνάς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και υπήρξε απόφοιτος της Ειδικής Σχολής Ιερατικής Μορφώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αθηνών.

Διάκονος χειροτονήθηκε την 3η Φεβρουαρίου 1980 και Πρεσβύτερος την 17η Φεβρουαρίου 1980 υπό του τότε Μητροπολίτου Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου.

Υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δαφνοφύτου της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Περιβλέπτου της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σαγιάδας της Ι. Μητροπόλεως Παραμυθίας και στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής οδού Αθηνάς της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών έως της εκδημίας του.

Η εξόδιος Ακολουθία του θα ψαλλεί την Τετάρτη 9η Οκτωβρίου και ώρα 5.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κουβαρά Αττικής.

ΠΗΓΉ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΠΩΣ ΠΡΟΝΟΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΑ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ; 

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΜΕ ΤΟ ΚΕΡΑΚΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΛΕΓΑΜΕ " ευλογείται " " " καλήμερα" ΑΝΑΠΑΥΟΜΑΣΤΑΝ - ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΟΥ 

ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ. ΣΤΩΜΕΝ καλώς - Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας  

Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας

Ξεχωρίζει η περίπτωση του μικρού ναού της Αγίας Κυριακής, στην οδό Αθηνάς, στο ύψος του αριθμού 28. Η ανομοιότητα του μεγέθους των λίθων με τους οποίους οικοδομήθηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, που μαρτυρεί προέλευση υλικού από άλλα, παλαιότερα μνημεία, η καμπύλη που κάνει η σκεπή της – γραμμή καλλιτεχνικής αίσθησης, σε αντίθεση με το άγουστο του τσιμέντου και του αλουμίνιου πάνω στο οποίο προβάλλεται- και το μονόλοβο, μικρό καμπαναριό της, με το ρολόι να μετράει τις ώρες στην πολύβουη εμπορική κίνηση της οδού Αθηνάς, αποτελούν χαριτωμένες εικόνες παλιάς εποχής, άριστα προσαρμοσμένης στη σημερινή.

Και να σκεφτείς ότι ανάμεσα στο εκκλησάκι αυτό και τον Ναό της Χρυσοσπηλιώτισσας υπήρχαν κάποτε ανοιχτός χώρος και νεκροταφείο…

Μονόκλιτη βασιλική, διαστάσεων 11 x 3,50 μ., είναι εσωτερικά διακοσμημένη με πολύ καλές τοιχογραφίες, άγνωστου καλλιτέχνη, που φιλοτεχνήθηκαν σε νεότερη εποχή. Ανήκε στην οικογένεια Σκλέπα, που έμενε στου Ψυρρή.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ