Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ένας ξυπόλητος σαν τρελός κυκλοφορεί τα βράδια ανάμεσα στους τουρίστες και σταυρώνει τα φρεάτια γύρω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, την ώρα που περιμένουν σεισμό στην τουρκία


Όταν τον περασμένο Απρίλιο μας είπαν για αυτόν τον άνθρωπο  έμποροι γειτονικών καταστημάτων, γράψαμε σχετικά. Θεωρήσαμε μάλιστα , ότι είναι θέμα λίγων ημερών να τον πιάσουν και να σταματήσει τα τρελά του.
Αλλά όπως μας διαβεβαίωσαν, αυτός μέχρις σήμερα συνεχίζει να περιφέρεται αμέριμνος, να ΣΤΑΥΡΩΝΕΙ τα καπάκια των φρεατίων γύρω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ  και πάντα τρέχοντας ξυποληταρία ξεφεύγει ανάμεσα από τους τουρίστες.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Τι συμβαίνει , προβληματιστήκαμε και το μυαλό πήγε σε άλλα πράγματα μιας και διανύουμε περίοδο  επικείμενων μεγάλων σεισμών σε όλη την ευρύτερη περιοχή του ρήγματος της Ανατολίας.
Και ήδη πριν λίγες μέρες  τούρκοι σεισμολόγοι  ανακοίνωσαν ότι φοβούνται για μεγάλο σεισμό.

Τελικά ο αριθμός 9 γίνεται ιστορικά σημειακός ;
Μέσα από τα γεγονότα που συνέβησαν και θα συμβούν μπορείς να ψηλαφήσεις τις αιτίες και τις εξηγήσεις.

Πράγματι το 1999- 2009- 2019 ήταν  σημειακές ημερομηνίες για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
 Ήρθε ο καιρός της Μυστικής Πύλης;

1999 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


« 1600 χρόνια περίπου μετά το κτίσιμο του ναού, ο μεγάλος σεισμός στις 17 Αυγούστου 1999 που έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, δεν πείραξε καθόλου τα θεμέλια της Αγίας Σοφίας, ενώ έκανε μεγάλες ζημιές στα έργα ανακαίνισης που είχαν γίνει τα τελευταία 14 χρόνια, με αποτέλεσμα να γκρεμισθούν όλοι οι αναπαλαιωμένοι σοβάδες και να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις εργασίες του ιστορικού ναού, ενώ οι ιστορικές του βάσεις να μείνουν ανέπαφες, όπως αναφέρει το xorisorianews.

Αλλά η Αγία Σοφία,όπως φαίνεται και από το ιστορικό που παρέθεσαν οι ίδιοι οι Τούρκοι,έχει αντέξει και σε ακόμα πέντε παλαιότερους καταστροφικούς σεισμούς, χωρίς να υποστεί σοβαρές ζημίες (553,557,869,1344,1894).»


Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ήταν η αρχή


2009 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


« Αποκορύφωμα η απροσδόκητη εμφάνιση τον Ιούλιο 2009 του εξαπτέρυγου Άγγελου στον Τρούλο, ο οποίος είχε καλυφθεί με ασβέστη πριν 160 χρόνια, προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Το γεγονός αυτό, μάλιστα είχε αποκαλύψει πρώτη η εφημερίδα Hurriyet, ενώ η εφημερίδα Milliyet αναφερόμενη στο γεγονός έκανε και νύξεις «για σημαδιακή εμφάνιση μέσα στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας που ίσως έχει και άλλες προεκτάσεις….»Τότε εκείνη την χρονιά ξεκίνησαν υπόγειες έρευνες κάτω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ διότι είχαν θορυβηθεί σφόδρα και από ένα άλλο επί πλέον γεγονός.
Λίγο πριν …καλοκαίρι του 2008
« Ένα ανεξήγητο φαινόμενο που παρουσιάζεται στον μεγαλοπρεπή ναό από το καλοκαίρι του 2008,είναι η εμφάνιση βυζαντινών σταυρών στις αψίδες του τρούλου επάνω στον ασβέστη του σοβά με τον οποίο ήταν καλυμμένοι εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το παράδοξο είναι ότι δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά αποτυπώνονται με τον φωτογραφικό φακό. Υπ’όψη ότι σε όλους τους τοίχους του ναού υπάρχουν σοβαντισμένοι σταυροί, αλλά το φαινόμενο εμφανίζεται μόνον στους υπάρχοντες στις αψίδες του τρούλου.» https://www.kontranews.gr/index.php/koinonia/177753-to-megalo-mystiko-telika-ti-yparchei-kato-apo-ten-agia-sophia


2019 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο Ερντογάν επιθυμεί να προβεί σε αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ώστε να αποδώσει σε αυτήν όλα τα οθωμανικά στοιχεία που έριξε με τους σοβάδες ο σεισμός, σύμφωνα με δηλώσεις του.
Πολλοί ψάχνουν κάτω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ , άλλοι για θησαυρούς , άλλοι για να εξουθενώσουν τους Ελληνικούς θρύλους, αλλά δεν γνωρίζουν ότι η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ είναι ζωντανός οργανισμός και αποκαλύπτεται μόνο σε αυτούς που θέλει ή είναι δικά της παιδιά.


Όλοι ψάχνουν για την Μυστική Πύλη
( είναι τόσο φοβισμένοι οι γείτονες από το βυζαντινό παρελθόν που ονόμασαν τα οθωμανικά ανάκτορα ως Υψηλή Πύλη)

ΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ

… «Θα πάρουμε την Αγία Σοφία και θ’ ανοίξει και η πύλη. Αυτήν την πύλη δεν την ξέρει κανείς…».


« Υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη εκτεταμένου υπόγειου χώρου κάτω από το υπέδαφος της Αγίας Σοφίας. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι υπήρχαν κρύπτες και κατακόμβες κατά την πρώτη Χριστιανική περίοδο. Η συνήθεια των Χριστιανών να θάβουν τους νεκρούς τους σε μυστικά οστεοφυλάκια και κρύπτες κάτω από τη εκκλησία ήταν πολύ χαρακτηριστική και έμοιαζε με την παγανιστική συνήθεια να θάβουν τους νεκρούς τους έξω από τα τείχη της πόλης….


Το 1937 άρχισαν έρευνες στο υπέδαφος ακριβώς κάτω από την Αγία Σοφία. Οι έρευνες διακόπηκαν άδοξα λόγω της έναρξης του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου. Το 1945 αποφασίστηκε να αντληθεί το νερό κάτω από την εκκλησία για να διευκολυνθούν οι έρευνες. Η στάθμη του νερού όμως δεν κατέβηκε ποτέ και η μηχανή άντλησης κάηκε λόγω της υπερπροσπάθειας τερματίζοντας και αυτή την απόπειρα.


Το 2005 άρχισαν έρευνες στα πηγάδια της περιοχής με σκοπό να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το δίκτυο των τούνελ, αλλά και της υδροδότησης του κτηρίου και της γύρω περιοχής. Η έρευνα εντόπισε εννιά πηγάδια στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας, πέντε εκ των οποίων είχαν ακόμη νερό, ενώ δύο εξερευνήθηκαν πλήρως. Βρέθηκαν επίσης τούνελ που λειτουργούσαν ως σύστημα εξαερισμού και αφύγρανσης.


Το 2009 ο κινηματογραφιστής Goksel Gulensoy γύρισε ένα ντοκιμαντέρ γύρω από το υπέδαφος της Αγίας Σοφίας. Η ομάδα του Gulensoy ερεύνησε δύο δεξαμενές που συνέδεαν την εκκλησία με την υπόγεια Κινστέρνα και το Τοπ Καπί, (τουρκ. Topkapı Sarayı) ανάκτορο που βρίσκεται χτισμένο σε λόφο με θέα το Βόσπορο.


Στον πάτο της μιας εκ των δυο δεξαμενών οι δύτες βρήκαν δύο κομμάτια ξύλου, έναν κουβά και έναν ανθρώπινο σκελετό. Στη δεύτερη δεξαμενή η ομάδα ανακάλυψε πολλά φιαλίδια που χρονολογούνταν από το 1917, γυαλί από τους πολυελαίους της εκκλησίας, μια αλυσίδα με δυο κρίκους στην άκρη και κομμάτια από βιτρώ. Εικάζεται ότι τα φιαλίδια βρέθηκαν εκεί όταν Βρετανοί στρατιώτες προσπάθησαν να πάρουν αγίασμα αφού εισέβαλαν στην Πόλη το 1917. Η έρευνα του 2005 και το ντοκιμαντέρ του 2009 είναι η αρχή των ερευνών. Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να υπάρξουν ευρήματα που θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.» https://www.kontranews.gr/index.php/koinonia/177753-to-megalo-mystiko-telika-ti-yparchei-kato-apo-ten-agia-sophia


Αυτές τις έρευνες επιθυμεί να συνεχίσει σήμερα η τουρκία χάριν των αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε.

Είναι σίγουρο ότι θέλει να βρει το καπάκι που οδηγεί στο υπόγειο τούνελ και από εκεί στο μυστικό δωμάτιο με την ΠΥΛΗ που σχετίζεται με το εσωτερικό της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ.


Όταν ξεκίνησαν οι υπόγειες έρευνες το 2009 οι τούρκοι ήταν μέτοχοι του αληθινού Ελληνικού Θρύλου.


« Σύμφωνα με τον Κουτσί Ακιλί (μέλος της ομάδας κινηματογραφιστών), κρυφή επιθυμία της ομάδας είναι να βρουν το κρυφό δωμάτιο της Αγίας Σοφίας από όπου διέφυγε ο ιερέας κατά τη λειτουργία της 29ης Μαΐου 1453, αλλά και το δισκοπότηρο που χάθηκε κατά την Άλωση της Πόλης και ο μύθος το θέλει να βρίσκεται κάπου στα βάθη της!»


«Αυτό το δωμάτιο δεν μπορεί να είναι μακριά, είναι κάπου εκεί. Και όταν ανακαλυφθεί, πολύ πιθανόν μέσα σε αυτό να βρίσκονται πολλά σημαντικά, ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης», λέει ο Κουτσί Ακιλί και υπογραμμίζει ότι το κρυφό δωμάτιο είναι το πιο σημαντικό από όλα. Δεν αποκλείει μάλιστα μέσα σε αυτό να βρίσκονται ακόμη και ιστορικές έρευνες που έγιναν τα βυζαντινά χρόνια καταγράφοντας στοιχεία για τον πληθυσμό και τις συνθήκες ζωής του.» Πηγή: yiorgosthalassis http://www.pontos-news.gr/article/9886/i-mystiki-pyli-stin-agia-sofia


Όπως είπαμε ένας ξυπόλητος σαν τρελός κυκλοφορεί τα βράδια έξω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και ΣΤΑΥΡΩΝΕΙ τα καπάκια των φρεατίων που βρίσκονται έξω από αυτήν.

Όταν τον ρώτησαν οι εκεί μαγαζάτορες που κλείνουν αργά το βράδυ τα τουριστικά περίπτερα τους, τι παλαβά κάνει;


Τους απάντησε με άλλα παλαβά για αυτούς.


Φέτος θα έχει μόνο Ρώσους τουρίστες και κοντά θα έρθουν και Έλληνες, αλλά εσείς θα έχετε ήδη φύγει.


Τα παραπάνω μας μεταφέρθηκαν.


Αδελφοί Πίστη και Ελπίδα και θα χαρούν πολλοί , έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ.
Εν τω μεταξύ η  ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ που εορτάζει να γιάνει τα μάτια της Ελλάδος για να καταλάβει τι της κάνουν και πως θα σωθεί
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας