Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Όταν ο Ερντογάν τις επόμενες μέρες θα δείχνει εικόνες με άντληση Φυσικού αερίου από μέρη που δεν του ανήκουν, τι θα κάνει η Αθήνα και η Λευκωσία;



 Φώτο Real.gr
Πριν τις εκλογές στην ΠΟΛΗ ο  Ερντογάν ετοιμάζεται να δείξει εικόνες με άντληση Φυσικού αερίου από την Κύπρο;
Πως θα διαχειριστεί η Ελλάδα – Κύπρος μια τέτοια εξέλιξη , ιδιαίτερα η πρώτη εν όψει Εθνικών εκλογών;
Θα μας σώσουν τότε τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για τα πληρώματα στα τουρκικά γεωτρύπανα;
Θα μας σώσουν οι ξένοι δήθεν φίλοι μας;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Τα γεγονότα και τα σημεία τρέχουν παράλληλα και  πολύ πιο γρήγορα από ότι  τα περίμεναν όλοι.
Η κόκκινη γραμμή της παραλαβής των S-400 από την τουρκία  μετακινήθηκε  σημειολογικά στις 15 Ιουλίου ( ανήμερα της τρίτης επετείου του τουρκικού πραξικοπήματος.
Ο Ερντογάν και το επιτελείο του έχει κάνει όλη την προεργασία και σιγά- σιγά « θα σκάζουν όλα».
Και σιγά – σιγά σκάζουν …
« Ενδείξεις για έναρξη γεώτρησης από τον Πορθητή»
« Τρυπάνι, 35 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα φέρεται να κατέβασε το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ.

Αν και η Λευκωσία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αρνητικότατη εξέλιξη, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα εκτοξεύσει το μέγεθος της πρόκλησης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ακινητοποίησή του στο ίδιο ακριβώς σημείο από τις 4 Μαΐου, το υψηλό κόστος παραμονής του εκεί καθημερινά ιδιαίτερα αν δεν κάνει τίποτα, αλλά και το γεγονός πως κάποιες υποστηρικτές εταιρείες – όχι όλες – παραμένουν στην περιοχή, δείχνουν πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η επιλογή του σημείου γεώτρησης, σύμφωνα με παρουσίαση του Υπουργείου Εξωτερικών προς τους πολιτικούς συντάκτες, έγινε μεν στην βάση των σεισμικών ερευνών που προηγήθηκαν, όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη, αλλά υπαγορεύτηκε, εκτιμάται, και από πολιτικούς λόγους.
Που ουδεμία σχέση έχουν με το διεθνές δίκαιο το οποίο α λα κάρτ επικαλείται η Τουρκία, όχι για το συμφέρον των Τ/κ, αλλά για το δικό της, αφού με τις αιτιάσεις της θέλει να περιορίσει την Κυπριακή ΑΟΖ κατά 69%.   
Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά του προσωπικού του Fatih αλλά και ενάντια στους διευθυντές των υποστηρικτικών εταιρειών που παραμένουν, είχαν και έχουν αποτέλεσμα. Όχι όμως αρκετό.
Καθότι, υπέδειξαν οι διπλωμάτες στο Υπουργείο Εξωτερικών, τελώντας εν αδίκω, η Τουρκία έδειξε ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξαγοράζοντας εταιρείες και αναγκαίο προσωπικό, προς επίρρωση του παράνομου στόχους της. «Αυτοί μόνο μιλάνε, εμείς δεν δίνουμε προσοχή», είπε ο Μ.Τσαβούσολγου.
Η σχεδόν δεδομένη πλέον έναρξη γεώτρησης στην δυτική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα από τον Πορθητή, αλλά και η προαναγγελία καθόδου και του δεύτερου βυθοτρύπανου Γιαβούζ λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, με την Κυπριακή διπλωματία να δηλώνει, ίσως για πρώτη φορά πως οι Τούρκοι ότι λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, το κάνουν.
Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Γιαβούζ, όταν και εφόσον ενεργοποιηθεί θα κινηθεί στις περιοχές νοτίως της Καρπασίας, ίσως και πολύ κοντά σε αδειοδοτημένα από την Δημοκρατία Οικόπεδα.   
Η πασιφανώς δύσκολη διαχείριση των εξελίξεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, επιχειρείται να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή.
Και μέσα από παρουσιάσεις και τεκμηριωμένα νομικά, διπλωματικά και πολιτικά επιχειρήματα καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια να πείσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στην Άγκυρα. Προσπάθεια που καλείται όμως να υπερβεί πολύ ψηλά εμπόδια, παρά το δίκαιο της Λευκωσίας.»
 13.06.2019 19:15 Χρίστος Χαραλάμπους
Η καλύτερη προεκλογική συγκέντρωση για τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης μπορεί να γίνει με απ ευθείας μετάδοση εικόνων άντλησης φυσικού αερίου από το τρυπάνι του  κόκκινου Πορθητή;
Είναι όλα πιθανά μέσα στο μυαλό του Ερντογάν.
Θα το κάνει αυτό για να επηρεάσει το αμφίρροπο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου;
Θα το κάνει αυτό για να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία;
Θα το κάνει αυτό για να φέρει σε δύσκολη θέση το πολιτικό δυναμικό Ελλάδος – Κύπρου , κυρίως όμως της πρώτης όταν θα κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας των Εθνικών Εκλογών;
Αν συμβούν αυτά τα υπόλοιπα θα πάνε από μόνα τους.
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ να βοηθά την Ελλάδα και την Κύπρο.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας