Μόλις το στενό ανοίξει πραγματικά ξανά, ένας εφιάλτης στον τομέα της εφοδιαστικής πρόκειται να ξεδιπλωθεί.
ΑΝΑΛΥΣΗ από τον Ντέιβιντ Γκόλντμαν
Βήμα πρώτο: Καθαρισμός των σημείων συμφόρησης του στενού. Αυτό θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς τα δεξαμενόπλοια κινούνται με την ταχύτερη δυνατή ταχύτητα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ποδήλατο.
Καταρχάς, τα περίπου 166 δεξαμενόπλοια που έχουν κολλήσει στον Περσικό Κόλπο και πρέπει να αποπλεύσουν, μεταφέροντας περίπου 170 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τον Ματ Σμιθ, επικεφαλής αναλυτή πετρελαίου στην Kpler. Αυτό θα δώσει χώρο στα άδεια δεξαμενόπλοια να εισέλθουν στο στενό, να φορτώσουν και να επιστρέψουν.
Η επιστροφή στην πλήρη χωρητικότητα διαμετακόμισης δεξαμενόπλοιων θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, σύμφωνα με τη Victoria Grabenwöger, ανώτερη αναλύτρια πετρελαίου στην Kpler.
Βήμα δεύτερο: Μείωση των αποθεμάτων . Τα άδεια πλοία θα αντλούν πρώτα πετρέλαιο από τις αποθήκες που έχουν γεμίσει — επειδή οι παραγωγοί δεν είχαν πουθενά αλλού να το τοποθετήσουν.
Τα καλά νέα: Τα διυλιστήρια ήταν ρεαλιστές όσον αφορά την αποθήκευση και δεν γέμισαν ποτέ πλήρως τα αποθέματά τους. Αυτό θα πρέπει να μειώσει μέρος του χρόνου που θα χρειαζόταν διαφορετικά για την επανεκκίνηση των αντλιών. Ωστόσο, τα αποθέματα που είναι πληρέστερα από τα συνηθισμένα θα καθυστερήσουν την επαναφορά της παραγωγής πετρελαίου σε πλήρη δυναμικότητα.
Βήμα τρίτο: Επανεκκίνηση της παραγωγής. Τα πετρελαιοπηγεία στη Μέση Ανατολή έκλεισαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η επανεκκίνηση της παραγωγής δεν είναι σαν να ανοίγεις έναν διακόπτη. Είναι μια σύνθετη μηχανική πρόκληση που περιλαμβάνει σοβαρή φυσική και εργασία έως και αρκετών εβδομάδων.
Η παραγωγή θα πρέπει να επανεκκινηθεί — αργά — για να διασφαλιστεί ότι τα κοιτάσματα αργού πετρελαίου δεν θα καταρρεύσουν, απαιτώντας εκ νέου γεωτρήσεις και ουσιαστικές επισκευές. Το νερό και το φυσικό αέριο που εγχέονται στα πηγάδια πρέπει να εξισορροπηθούν, κάτι που είναι μια δύσκολη υπόθεση.
Επειδή τα πηγάδια στην περιοχή είναι μεγάλα και κοντά το ένα στο άλλο, η επανεκκίνηση της παραγωγής θα απαιτήσει σημαντικό συντονισμό μεταξύ εταιρειών και χωρών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η πίεση του εγχυόμενου νερού και του αερίου θα παραμείνει σταθερή σε πολλά πηγάδια.
Βήμα τέσσερα: Πραγματοποίηση επισκευών. Αρκετά διυλιστήρια, παραγωγοί φυσικού αερίου και ορισμένοι παραγωγοί πετρελαίου υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ορισμένες επισκευές στις κατεστραμμένες κρίσιμες υποδομές θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια για να ολοκληρωθούν, ανέφεραν πετρελαϊκές εταιρείες.
Υπάρχει πολύ πετρέλαιο που πρέπει να επανέλθει σε λειτουργία: 12 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως και 3 εκατομμύρια βαρέλια προϊόντων διύλισης πετρελαίου έχουν σταματήσει σε όλη τη Μέση Ανατολή - κυρίως στη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, σύμφωνα με την Kpler. Αυτό δεν είναι εύκολο κατόρθωμα.
Τα μεγάλα ερωτήματα
Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει και δεν υπάρχουν περαιτέρω διαταραχές στο στενό. Και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν υποθέτουμε...
https://edition.cnn.com/2026/05/24/business/iran-war-end-strait-gas-prices
ΕΜΠΛΕΞΕ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ - ΤΙ ΗΤΑΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
ΑΛΛΑ
ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΟΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΩΛΕΣΑΙ